-
Poslednjih 5 pesama
- Djordje Balašević - Slabo divanim madzarski
- Bajaga - Ti se ljubiš na tako dobar način
- Gibonni - Onako, Od Oka
- Nina Badrić - Dat ce nam bog
- Bombaj Štampa - Cesto pozelim
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Onion Rings
Ako volite grickalice koje su i hrskave i aromatične, onion rings (kolutovi luka) su savršen izbor. Jednostavni su za pripremu, a idealni kao prilog uz burger, pivo ili kao samostalna užina.
Bolonjeze kao iz restorana!
Najveći broj ljudi verovatno misli da zna kako se priprema ovo tradicionalno italijansko jelo. Međutim, mnogi se iznenade kada ga pripreme i shvate da ukus ipak ne može da se poredi sa onim iz restorana i obično se pitaju gde su pogrešili. Zato zapamtite da postoje izvesni trikovi poput dugog dinstanja na srednjoj vatri, dodavanja kašike mleka na kraju dinstanja, ali i dodavanja izvesnih (neobičnih sastojaka) koji će poboljšati ukus ovog jela i dati mu pravi "šmek".
-
Zdravlje
Studija otkriva koliko treba da hodamo kako bismo sprečili hroničan bol u leđima
Duge šetnje ne samo da mogu ublažiti, već i sprečiti pojavu hroničnog bola u donjem delu leđa, pokazuje novo istraživanje
Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu
Zadržavanje vode može se javiti u bilo koje doba godine, ali otečene i teške noge posebno su česta (i neprijatna) pojava tokom leta. Srećom, postoje načini da se ublaži osećaj nadutosti, ili još bolje, da se potpuno izbegne. Jedan od najefikasnijih koraka jeste izbacivanje namirnica koje pospešuju zadržavanje tečnosti.
-
-
Putovanja
Futuristički grad sa najviše nebodera na svetu
Možete li da pogodite koji grad prednjači po broju nebodera? Jedna od najlepših stvari u šetnji velikim gradovima jeste pogled na njihove impozantne, visoke zgrade. Ovi vertikalni džinovi predstavljaju platno za arhitekte, koje zahteva mnogo mašte i pametno urbanističko planiranje kako bi se dostigla takva visina.
Šarmantna prestonica proglašena najpovoljnijom letnjom destinacijom u Evropi
Tražite evropsku destinaciju koja neće isprazniti vaš budžet? Ova prestonica nudi luksuz po pristupačnoj ceni, prema najnovijoj listi.
-
Preporučujemo
Zbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite?
Malo je onih koji uživaju u procesu odmrzavanja zamrzivača – često se to doživljava kao dugotrajan i zamoran posao. Ipak, ovo je neophodan zadatak koji se nikako ne treba da zanemarimo, jer samo redovnim odmrzavanjem možemo da osiguramo da hrana u zamrzivaču ostane bezbedna za konzumaciju.
Jedna površina obično ostane neprimećena dok čistimo: Pogledajte bolje!
Australijanka Džodi Alen podelila je slike svog kauča na Fejsbuku, iznenadivši mnoge. Iako je u prvom trenutku njena fotografija izazvala čuđenje, ubrzo je podstakla mnoge da pregledaju sopstvene domove.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 125.16 126.05 126.93 USD 101.73 102.45 103.17
-
Ni zlato, ni dijamanti: Da li znate koja je materija najskuplja na svetu?
Kada razmišljamo o skupim stvarima uglavnom nam svima prvo na pamet padnu dijamanti, safiri i zlato...
05-02-2025 | 14:23 | Autor/Izvor: Naxi media, University of Oxford
Foto: Bigstock, Sorbis
Možda ćete se iznenaditi kad čujete da je zapravo najskuplja materija na svetu prah nazvan endoedarski fulereni na bazi atoma azota, čija cena iznosi 140 miliona dolara po gramu. Da, tačno ste pročitali.
Tim naučnika sa Univerziteta Oksford, koji radi u firmi Designer Carbon Materials, razvio je ovaj materijal 2015. godine. On bi mogao biti ključni sastojak za stvaranje izuzetno preciznih atomskih satova, koji bi mogli biti neuporedivo manji od tipičnih atomskih satova, koji obično zauzimaju veličinu sobe.Atomski satovi su deo GPS sistema, a mogućnost izrade minijaturnih satova bi poboljšala ne samo smernice za rutu već i mogućnost autonomnih automobila, pošto bi tačnost ugrađenih atomskih satova mogla pomoći GPS sistemima da prate lokaciju automobila čak i tamo gde je GPS signal slab, na primer kroz tunele, što bi učinilo daljinsku vožnju mnogo bezbednijom.
Materijal je u osnovi minijaturni kavez atoma ugljenika, sa atomom azota unutra, a firma računa da bi u budućnosti svi naši pametni telefoni mogli sadržavati mini atomske satove. Prvi put otkriveni 1985., endoedarski fulereni nastaju zatvaranjem atoma (ne nužno azota) u kavez od 60 atoma ugljenika.U ovim strukturama, atomi ugljenika su organizovani na način sličan aranžmanu vrhova fudbalske lopte, što ih čini poznatim kao "bucky balls". Ove zatvorene molekule pokazuju značajno poboljšana fizička i elektronska svojstva u poređenju sa standardnim molekulama.
Istraživanje ovog jednog od najskupljih materijala na planeti nije bilo jeftino. Naime, 2013. godine, Univerzitet Oksford zajedno sa dva partnera dobio je dotaciju od 1.5 miliona funti za istraživanje metoda proizvodnje koje bi omogućile "povećanje proizvodnje endoedarskih fulerena do nivoa gram". -
Pročitajte i...
Kako muzička obuka pomaže mozgu kako starimo?
Starenje donosi brojne promene koje utiču na sluh i obradu govora, posebno u bučnom okruženju. Međutim, nova istraživanja pokazuju da starije osobe koje su prošle kroz dugogodišnju muzičku obuku bolje obrađuju zvuk i govor od svojih vršnjaka koji nisu muzički obrazovani.
Mit o negativnim kalorijama: Zašto celer nije magično rešenje za dijetu?
Celer, često slavljen kao čudotvorna “hrana sa negativnim kalorijama”, zaista sadrži kalorije – i, uprkos popularnim mitovima, ne troši više energije na varenje nego što je pruža telu. Dakle, nije čarobna formula za mršavljenje.
Zašto vreme deluje kao da "leti" kako starimo?
Gotovo da nema osobe koja nije čula roditelja ili baku kako kaže: „Vreme sve brže prolazi“... Za dete od dvanaest godina, s druge strane, čekanje letnjeg raspusta može delovati beskonačno, a školski dan traje kao zauvek. Ta razlika između dečje beskrajne popodnevske dokolice i odraslog meseca koji proleti u trenu nije samo stvar percepcije - to je posledica načina na koji naš mozak meri vreme.
11 reči koje koristimo svakodnevno, a nekada su bile brendovi!
Zamislite uspeh toliko velik da je ime vašeg proizvoda postalo sinonim za celu kategoriju. Ova pojava, iako pokazatelj vrhunske prepoznatljivosti brenda, dolazi sa svojim dobrim i lošim stranama, a mnogi poznati brendovi su se suočili s ovim izazovom.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: