Očistite zagorelo posuđe uz pomoć jednostavnih trikova?

Zagorelo posuđe može da predstavlja pravi izazov za čišćenje, a često se poseže za grubim priborom poput žičanih četki ili agresivnim hemijskim sredstvima. Ipak, postoje jednostavni i prirodni načini da ga očistite, bez oštećivanja posuđa – pritom su ekološki prihvatljivi i veoma efikasni.

08-09-2025

|

11:37

|

Autor / Izvor: Naxi media


Jedan od najjednostavnijih načina uključuje upotrebu sode bikarbone, sirćeta i deterdženta za sudove. Na zagoreli deo posuđa pospite so i sodu bikarbonu, pa dodajte malo deterdženta. Smesu lagano pomešajte, stavite papirne ubruse preko i sve prelijte sirćetom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, uklonite mokre ubruse, a zatim posuđe operite kao i obično.


Prašak za pecivo, koji većina već ima u kuhinji, takođe je odličan za uklanjanje zagorelih tragova hrane. U posuđe sipajte vodu, dodajte prašak za pecivo i stavite da provri. Kada proključa, zagoreli delovi bi trebalo da počnu da se odvajaju. Potom uzmite četku za sudove i pažljivo ih odstranite, pazeći da ne oštetite površinu. Ako mrlje ne nestanu iz prvog pokušaja, ponovite postupak.

So je jedan od najstarijih i najprirodnijih načina za čišćenje zagorelog posuđa. Sipajte vodu u posudu tek toliko da prekrije dno, dodajte veću količinu soli i pustite da proključa. Kuvajte još nekoliko minuta, nakon čega će se zagoreli ostaci lakše skinuti. So možete dodati i u deterdžent za dodatni abrazivni efekat koji pomaže kod tvrdokornih mrlja.

Ako nijedna od prethodnih metoda ne daje rezultate, pokušajte sa aluminijumskom folijom. Na zagorelo mesto nanesite pastu od sode bikarbone i malo vode, pa ga trljajte zgužvanom folijom. Nakon nekoliko minuta, zagoreli ostaci će početi da se odvajaju. Ova metoda zahteva jače trljanje, pa budite pažljivi kako ne biste oštetili površinu, naročito ako je reč o posuđu sa zaštitnim slojem.