 
                    
                
                                
            Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
15-09-2025
|15:07
|Autor / Izvor: Naxi media
 
                                                            Sastojci:
    
                                                                                
                                                                            
    
                                                                                
                                                                            3/4 šolje običnog grčkog jogurta    
                                                                                                                                                                            
                                                                            
    
                                                                                
                                                                            
    
                                                                                
                                                                            
2 1/2 šolje (300 g) brašna, plus za razvijanje
2 kašičice praška za pecivo
1 1/4 kašičice soli
3/4 kašičice sode bikarbone
3/4 šolje (1 i 1/2 štapića) hladnog putera
Priprema:
    
                                                                                
                                                                            
    
                                                                                
                                                                            Zagrejte rernu na 220°C i obložite pleh papirom za pečenje. Umutite jogurt sa 1/3 šolje ledene vode i stavite u frižider. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i sodu, narendajte puter i lagano promešajte da se odvoje komadići. Dodajte jogurt i spojite testo lagano špatulom; po potrebi dodajte još malo vode da testo bude vlažno, ali ne mokro. Prebacite na blago pobrašnjenu površinu, lagano mesite 3–4 puta, razvijte na 2 cm debljine i podelite na 4 dela. Složite delove jedan na drugi, pritisnite i razvijte opet na 2 cm; ponovite postupak još 3 puta, pri poslednjem razvaljavanju na 1,2 cm. Seckajte okruglim kalupom prečnika 6 cm, poređajte na pleh, ostatke testa ponovo razvijte i isecite. Pecite 12–14 minuta dok ne porumene, ostavite 5 minuta da se prohlade i poslužite.
    
                                                                                
                                                                            
    
                                                                                
                                                                            PRIJATNO!    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                                
                                                    
 
                 
                 
             
     
                 
             
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                    
                 
                    
                 
                     
                 
                 
                     
                                             
                        
                     
                        
                    