Keks od grčkog jogurta

Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...

15-09-2025

|

15:07

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

3/4 šolje običnog grčkog jogurta

2 1/2 šolje (300 g) brašna, plus za razvijanje

2 kašičice praška za pecivo

1 1/4 kašičice soli

3/4 kašičice sode bikarbone

3/4 šolje (1 i 1/2 štapića) hladnog putera

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C i obložite pleh papirom za pečenje. Umutite jogurt sa 1/3 šolje ledene vode i stavite u frižider. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i sodu, narendajte puter i lagano promešajte da se odvoje komadići. Dodajte jogurt i spojite testo lagano špatulom; po potrebi dodajte još malo vode da testo bude vlažno, ali ne mokro. Prebacite na blago pobrašnjenu površinu, lagano mesite 3–4 puta, razvijte na 2 cm debljine i podelite na 4 dela. Složite delove jedan na drugi, pritisnite i razvijte opet na 2 cm; ponovite postupak još 3 puta, pri poslednjem razvaljavanju na 1,2 cm. Seckajte okruglim kalupom prečnika 6 cm, poređajte na pleh, ostatke testa ponovo razvijte i isecite. Pecite 12–14 minuta dok ne porumene, ostavite 5 minuta da se prohlade i poslužite.

PRIJATNO!