Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
12-09-2025
|12:36
Zašto grašak ne cenimo dovoljno - i zašto bi trebalo da ga uključimo u ishranu?
Pre svega, grašak je dobar izvor dva važna makronutrijenta: proteina i vlakana. Jedna šolja graška sadrži oko 7 grama proteina i 6 grama vlakana, od kojih mnogima nedostaje dovoljno u ishrani. Prema Nacionalnim institutima za zdravlje, samo oko 5% stanovništva SAD unosi dovoljnu količinu vlakana. (Odrasle žene treba da unesu 25 grama vlakana dnevno, dok muškarci treba da unesu 38 grama.) Vlakna su važna jer mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u održavanju redovnosti crevne funkcije.
Kako grašak čuvati duže vreme?
Što se tiče proteina, podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da većina odraslih Amerikanaca unosi dovoljno proteina. Ipak, možda ne jedete dovoljno raznovrsno. Stručnjaci preporučuju uključivanje više izvora proteina, uključujući mahunarke, jer biljni proteini sadrže i druge hranljive materije – minerale, vitamine i antioksidante – koje se razlikuju od onih u životinjskim proteinima.
Grašak je bogat fenolnim jedinjenjima, vrstom antioksidanta koji može štititi od hroničnih bolesti, uključujući upalne bolesti.
I na kraju, grašak pomaže da se osećate siti između obroka. Može se pripremati na mnogo načina: možete ga jesti samog, kao TikTok fanovi, ali uključite i druge namirnice za uravnotežen obrok – ili ga dodati u testeninu, rižoto, pa čak i razgnječiti i namazati na tost! Ljudi na TikToku čak jedu čitave činije graška za večeru – da, samo grašak! (Naravno, balansiran obrok bi uključivao i druge namirnice.)