Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Boris Novković - Kad Te On Ostavi

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Boris Novković - Kad Te On Ostavi
    2. Kerber - Hajde da se volimo
    3. Toše Proeski - Bože, brani je od zla
    4. Magazin - Minut srca tvog
    5. Oliver Mandić - Ljuljaj me nežno
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Nađa Dulić - Utorak - Mojih 50
    2. 28. april - 1 - Dodir noći
    3. 28. april - 2 - Dodir noći
    4. 28. april - 3 - Dodir noći
    5. Nađa Dulić - Ponedeljak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Krompir sa slaninom i belim lukom Krompir sa slaninom i belim lukom

    Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.

    Pasta sa lososom Pasta sa lososom

    Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...

  • Zdravlje
    Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju

    Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.

    Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement? Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?

    Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.

  • Putovanja
    Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati! Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!

    Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.

    Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine

    Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!

  • Preporučujemo
    Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja

    Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.

    Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru

    Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.37 117.19 118.01
    CHF 124.22 125.10 125.97
    USD 102.31 103.04 103.76
  • Povezani članci
  • Naučnici usavršavaju biljne zamene za meso uz pomoć veštačke inteligencije!

    Ljubitelji mesa često priznaju da prelazak na biljne alternative nije jednostavan proces. Međutim, zahvaljujući timu inovativnih inženjera sa Univerziteta Stenford, život postaje ukusniji za one koji žele da prigrle održiviju ishranu.




    20-11-2024 | 12:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Earth.com, Science of Food

    Foto: Bigstock, d8nn


    Iz perspektive mašinskog inženjeringa, razvili su intrigantan pristup proceni teksture hrane, što bi moglo dovesti do biljnih bifteka koje čak i najzagriženiji ljubitelji mesa neće moći da odbiju.


    Inovacija u teksturi biljnih zamena za meso


    Tim sa Stenforda je nedavno pokazao kako mehaničko testiranje u kombinaciji sa mašinskim učenjem može oponašati čulo ukusa ljudskih degustatora. Njihova genijalna metoda mogla bi ubrzati razvoj kvalitetnijih biljnih proizvoda.


    Zanimljivo je da su otkrili kako pojedini biljni proizvodi već uspešno oponašaju teksturu mesa koje pokušavaju da zamene. Prema rečima Ellen Kuhl, vodećeg autora ove studije, moguće je smanjiti razliku u teksturi između mesnih i biljnih proizvoda, prenosi Earth.com.


    „Iznenadilo nas je što današnji biljni proizvodi mogu reprodukovati čitav spektar tekstura karakterističnih za meso životinjskog porekla,“ izjavila je Kuhl.


    Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na period kada je tofu bio jedini izbor za one koji su tražili zamenu za sir.


    Uticaj ishrane na životnu sredinu


    Industrijska proizvodnja mesa značajno doprinosi klimatskim promenama, zagađenju, gubitku staništa i otpornosti na antibiotike. Prelazak sa životinjskih proteina na biljne proteine može znatno da ublaži ove posledice.


    Istraživanja pokazuju da biljne zamene za meso u proseku izazivaju 50% manji uticaj na životnu sredinu u poređenju s mesom životinjskog porekla. Ipak, većina ljubitelja mesa nije spremna da napravi ovaj korak.


    Jedno istraživanje pokazalo je da je samo trećina Amerikanaca istakla da će kupiti biljne alternative.


    „Ljudi vole meso. Ako želimo da ubedimo zagrižene ljubitelje mesa da probaju alternative, što više biljni proizvodi podsećaju na meso, to će ljudi biti otvoreniji za isprobavanje,“ objasnio je Skajler St. Pjer, glavni autor studije.


    Nažalost, tradicionalne metode testiranja hrane nisu standardizovane ni transparentne, što otežava saradnju naučnika u razvoju novih recepata.


    Budućnost testiranja teksture hrane


    Ovaj revolucionarni test teksture hrane, koji koristi veštačku inteligenciju, nastao je kao deo projekta na času koji je vodio St. Pjer. U potrazi za pristupačnim materijalima za inženjerska ispitivanja stresa, opterećenja i rastezanja, odlučio se za tofu i viršle.


    Tokom leta 2023. godine, studenti su eksperimentisali sa teksturom i mehaničkim svojstvima ovih i drugih namirnica, a zatim su svoja saznanja primenili na osam proizvoda, uključujući biljne i mesne viršle, kobasice, ćuretinu i tofu različite čvrstoće.


    Mašina je simulirala proces žvakanja i testirala kako se materijali ponašaju pod pritiskom, povlačenjem i rezanjem. Dobijeni podaci su obrađeni pomoću mašinskog učenja kako bi se kreirala nova vrsta neuronske mreže, što je rezultiralo jednačinama koje definišu svojstva različitih vrsta mesa.


    U kasnijem istraživanju, ispitanici su ocenjivali teksturu ovih proizvoda prema 12 kategorija, uključujući mekoću, tvrdoću, žvakaću teksturu, viskoznost, masnoću i sličnost mesu.


    Rezultati istraživanja i pogled u budućnost


    Rezultati su bili fascinantni. Na primer, biljne viršle i kobasice bile su vrlo slične svojim mesnim ekvivalentima u smislu čvrstoće. Ljudski degustatori su ocenili proizvode gotovo identično kao mašinski testovi.


    „Ono što je zaista sjajno jeste da su ocene ljudi bile gotovo identične ocenama mašine. To znači da sada možemo koristiti mašinu za kvantitativne i lako reprodukovane testove,“ rekla je Kuhl.


    Ovakva otkrića ukazuju na to da metodologije zasnovane na podacima mogu ubrzati razvoj ukusnih biljnih proizvoda.


    Tim predlaže i upotrebu generativne veštačke inteligencije za kreiranje recepata biljnih proizvoda sa specifičnim svojstvima.


    Otvorena saradnja i planovi za budućnost


    Kako bi podstakli razvoj ovog polja, tim se odlučio za otvoreni pristup podacima, omogućavajući drugim istraživačima da uče iz njihovog rada i doprinesu.


    „Istorijski gledano, neki istraživači, a posebno kompanije, ne dele svoje podatke, što predstavlja veliku prepreku za inovacije,“ dodala je Kuhl.


    Tim nastavlja sa ispitivanjem teksture različitih namirnica i planira da napravi javnu bazu podataka sa svojim nalazima.


    Trenutno testiraju tanke delove mesa i povrća, kao i inženjerske gljive koje je razvila nova članica njihovog tima.


    Kuhl je otvoreno pozvala zajednicu da se pridruži istraživanju:


    „Ako neko ima biljni proizvod koji želi da testiramo, rado ćemo ga ispitati kako bismo videli kako se rangira,“ rekla je Kuhl.


    U svojoj misiji da spasu planetu zalogaj po zalogaj, ovi inženjeri sa Stenforda transformišu našu percepciju biljnih dijeta i postavljaju temelje za održiviju budućnost.


    Studija je objavljena u časopisu Science of Food.

  • Pročitajte i...
    Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik

    Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.

    Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo

    Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.

    Koliko naši geni utiču na naše postupke i uobičajeno ponašanje? Koliko naši geni utiču na naše postupke i uobičajeno ponašanje?

    Mnogi od nas veruju da smo gospodari sopstvene sudbine, ali nova istraživanja otkrivaju koliko naše ponašanje zavisi od gena.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: