Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Poslednja igra leptira - Havajska

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Poslednja igra leptira - Havajska
    2. Crvena jabuka - Nekako S Proljeca
    3. Zdravko Čolić - Pisaću joj pisma duga
    4. Valentino - Ne daj mi da govorim u snu
    5. Piloti - Tajna
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 21. januar - 1 - Dodir noći
    2. 21. januar - 2 - Dodir noći
    3. 21. januar - 3 - Dodir noći
    4. Ivan Zablaćanski - Utorak - Mojih 50
    5. 20. januar - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Baklava sa pistaćima! Baklava sa pistaćima!

    Uživajte u ovoj luksuznoj verziji baklave sa bogatim ukusom pistaća!

    Pečeni spanać sa sirom i orasima Pečeni spanać sa sirom i orasima

    Ako niste ljubitelj standardne pripreme ovog jela obavezno isprobajte ovaj recept.

  • Zdravlje
    Sve što treba da znate o nedostatku kalcijuma: Simptomi, uzroci i lečenje Sve što treba da znate o nedostatku kalcijuma: Simptomi, uzroci i lečenje

    Hipokalcemija, odnosno nizak nivo kalcijuma u krvi, može izazvati simptome nedostatka kalcijuma kao što su bolovi u mišićima i umor. Da bi se povećali nivoi kalcijuma, lekar može da preporuči konzumiranje više namirnica bogatih kalcijumom ili uzimanje suplemenata.

    Pripremite mikrobiom za najlakši gubitak kilograma Pripremite mikrobiom za najlakši gubitak kilograma

    Naša telesna težina ne zavisi samo od genetike i metabolizma – ključnu ulogu igraju i bakterije u crevima. Evo kako možete hraniti svoj mikrobiom na način koji podstiče mršavljenje.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Dva evropska grada konačno će biti povezana direktnim vozom! Dva evropska grada konačno će biti povezana direktnim vozom!

    Nakon dvogodišnjeg čekanja, Pariz i Milano će ponovo biti povezani direktnom linijom od 1. aprila.

    Rotorua – grad nestvarne lepote, jedinstvenog pejzaža i čudnog mirisa! Rotorua – grad nestvarne lepote, jedinstvenog pejzaža i čudnog mirisa!

    Iako ovaj grad doslovno miriše na trula jaja, on je ujedno i jedno od najlepših mesta na svetu. Rotorua, smeštena u srcu Severnog ostrva Novog Zelanda, izgleda gotovo nestvarno

  • Preporučujemo
    Saveti profesionalca: Kako očistiti kupatilo bez izbeljivača? Saveti profesionalca: Kako očistiti kupatilo bez izbeljivača?

    Iako mnogi koriste izbeljivač za čišćenje kupatila, posebno WC šolje, ekspertkinja iz kompanije The Big Clean Co. tvrdi da on više šteti nego što koristi i da bi trebalo posegnuti za njim samo u krajnjoj nuždi.

    Ne bacajte kesice čaja: Pametni trikovi za ponovnu upotrebu! Ne bacajte kesice čaja: Pametni trikovi za ponovnu upotrebu!

    Umesto da iskorišćene kese čaja odmah bacite, možete ih iskoristiti na praktične i iznenađujuće načine. Bilo da želite da omekšate meso, osvežite prostor ili pronađete prirodnu alternativu za čišćenje, čajne kese mogu biti korisne u domaćinstvu. Sledeći put kada uživate u omiljenom čaju, isprobajte ove trikove i maksimalno iskoristite svaku kesicu!

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.31 117.13 117.95
    CHF 123.25 124.11 124.98
    USD 111.73 112.51 113.30
  • Povezani članci
  • Naučnici usavršavaju biljne zamene za meso uz pomoć veštačke inteligencije!

    Ljubitelji mesa često priznaju da prelazak na biljne alternative nije jednostavan proces. Međutim, zahvaljujući timu inovativnih inženjera sa Univerziteta Stenford, život postaje ukusniji za one koji žele da prigrle održiviju ishranu.




    20-11-2024 | 12:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Earth.com, Science of Food

    Foto: Bigstock, d8nn


    Iz perspektive mašinskog inženjeringa, razvili su intrigantan pristup proceni teksture hrane, što bi moglo dovesti do biljnih bifteka koje čak i najzagriženiji ljubitelji mesa neće moći da odbiju.


    Inovacija u teksturi biljnih zamena za meso


    Tim sa Stenforda je nedavno pokazao kako mehaničko testiranje u kombinaciji sa mašinskim učenjem može oponašati čulo ukusa ljudskih degustatora. Njihova genijalna metoda mogla bi ubrzati razvoj kvalitetnijih biljnih proizvoda.


    Zanimljivo je da su otkrili kako pojedini biljni proizvodi već uspešno oponašaju teksturu mesa koje pokušavaju da zamene. Prema rečima Ellen Kuhl, vodećeg autora ove studije, moguće je smanjiti razliku u teksturi između mesnih i biljnih proizvoda, prenosi Earth.com.


    „Iznenadilo nas je što današnji biljni proizvodi mogu reprodukovati čitav spektar tekstura karakterističnih za meso životinjskog porekla,“ izjavila je Kuhl.


    Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na period kada je tofu bio jedini izbor za one koji su tražili zamenu za sir.


    Uticaj ishrane na životnu sredinu


    Industrijska proizvodnja mesa značajno doprinosi klimatskim promenama, zagađenju, gubitku staništa i otpornosti na antibiotike. Prelazak sa životinjskih proteina na biljne proteine može znatno da ublaži ove posledice.


    Istraživanja pokazuju da biljne zamene za meso u proseku izazivaju 50% manji uticaj na životnu sredinu u poređenju s mesom životinjskog porekla. Ipak, većina ljubitelja mesa nije spremna da napravi ovaj korak.


    Jedno istraživanje pokazalo je da je samo trećina Amerikanaca istakla da će kupiti biljne alternative.


    „Ljudi vole meso. Ako želimo da ubedimo zagrižene ljubitelje mesa da probaju alternative, što više biljni proizvodi podsećaju na meso, to će ljudi biti otvoreniji za isprobavanje,“ objasnio je Skajler St. Pjer, glavni autor studije.


    Nažalost, tradicionalne metode testiranja hrane nisu standardizovane ni transparentne, što otežava saradnju naučnika u razvoju novih recepata.


    Budućnost testiranja teksture hrane


    Ovaj revolucionarni test teksture hrane, koji koristi veštačku inteligenciju, nastao je kao deo projekta na času koji je vodio St. Pjer. U potrazi za pristupačnim materijalima za inženjerska ispitivanja stresa, opterećenja i rastezanja, odlučio se za tofu i viršle.


    Tokom leta 2023. godine, studenti su eksperimentisali sa teksturom i mehaničkim svojstvima ovih i drugih namirnica, a zatim su svoja saznanja primenili na osam proizvoda, uključujući biljne i mesne viršle, kobasice, ćuretinu i tofu različite čvrstoće.


    Mašina je simulirala proces žvakanja i testirala kako se materijali ponašaju pod pritiskom, povlačenjem i rezanjem. Dobijeni podaci su obrađeni pomoću mašinskog učenja kako bi se kreirala nova vrsta neuronske mreže, što je rezultiralo jednačinama koje definišu svojstva različitih vrsta mesa.


    U kasnijem istraživanju, ispitanici su ocenjivali teksturu ovih proizvoda prema 12 kategorija, uključujući mekoću, tvrdoću, žvakaću teksturu, viskoznost, masnoću i sličnost mesu.


    Rezultati istraživanja i pogled u budućnost


    Rezultati su bili fascinantni. Na primer, biljne viršle i kobasice bile su vrlo slične svojim mesnim ekvivalentima u smislu čvrstoće. Ljudski degustatori su ocenili proizvode gotovo identično kao mašinski testovi.


    „Ono što je zaista sjajno jeste da su ocene ljudi bile gotovo identične ocenama mašine. To znači da sada možemo koristiti mašinu za kvantitativne i lako reprodukovane testove,“ rekla je Kuhl.


    Ovakva otkrića ukazuju na to da metodologije zasnovane na podacima mogu ubrzati razvoj ukusnih biljnih proizvoda.


    Tim predlaže i upotrebu generativne veštačke inteligencije za kreiranje recepata biljnih proizvoda sa specifičnim svojstvima.


    Otvorena saradnja i planovi za budućnost


    Kako bi podstakli razvoj ovog polja, tim se odlučio za otvoreni pristup podacima, omogućavajući drugim istraživačima da uče iz njihovog rada i doprinesu.


    „Istorijski gledano, neki istraživači, a posebno kompanije, ne dele svoje podatke, što predstavlja veliku prepreku za inovacije,“ dodala je Kuhl.


    Tim nastavlja sa ispitivanjem teksture različitih namirnica i planira da napravi javnu bazu podataka sa svojim nalazima.


    Trenutno testiraju tanke delove mesa i povrća, kao i inženjerske gljive koje je razvila nova članica njihovog tima.


    Kuhl je otvoreno pozvala zajednicu da se pridruži istraživanju:


    „Ako neko ima biljni proizvod koji želi da testiramo, rado ćemo ga ispitati kako bismo videli kako se rangira,“ rekla je Kuhl.


    U svojoj misiji da spasu planetu zalogaj po zalogaj, ovi inženjeri sa Stenforda transformišu našu percepciju biljnih dijeta i postavljaju temelje za održiviju budućnost.


    Studija je objavljena u časopisu Science of Food.

  • Pročitajte i...
    Mali efekat, velika nada: Gazirana voda i gubitak kilograma Mali efekat, velika nada: Gazirana voda i gubitak kilograma

    Prema novom istraživanju, prelazak sa obične na gaziranu vodu mogao bi imati skroman uticaj na gubitak kilograma, uz ostale neophodne mere. Mehurići u gaziranoj vodi potencijalno podstiču određene biološke procese koji pomažu telu da ostane zdravo.

    2025. donosi novu generaciju: Ko su pripadnici Generacije Beta? 2025. donosi novu generaciju: Ko su pripadnici Generacije Beta?

    Generacija Alfa uskoro dobija konkurenciju – dolazi Generacija Beta.

    Padobranac greškom u zoološkom vrtu – sudar sa lavovima izbegnut za dlaku Padobranac greškom u zoološkom vrtu – sudar sa lavovima izbegnut za dlaku

    U holandskom gradu Renen dogodio se nesvakidašnji incident kada je padobranac greškom sleteo unutar zoološkog vrta.

    Istraživači su pronašli način da nam pomognu u brisanju loših sećanja Istraživači su pronašli način da nam pomognu u brisanju loših sećanja

    Mogućnost brisanja loših sećanja i traumatskih povratnih slika mogla bi pomoći u lečenju niza mentalnih problema, a naučnici su pronašli obećavajući novi pristup koji to omogućava: slabljenje negativnih sećanja ponovnim aktiviranjem pozitivnih.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: