Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Moby Dick - Ulica i broj

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Moby Dick - Ulica i broj
    2. Idoli - Radostan dan
    3. Oliver Mandić - Odlazim, a volim te
    4. Flamingosi - Ljubav
    5. Toše Proeski - Sve je ovo premalo za kraj
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Aleksandar Dunić - Ponedeljak - Mojih 50
    2. 12. septembar - 1 - Dodir noći
    3. 12. septembar - 2 - Dodir noći
    4. 12. septembar - 3 - Dodir noći
    5. Bilja Krstić - Petak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Keks od grčkog jogurta Keks od grčkog jogurta

    Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...

    Fenomenalna čokoladna torta Fenomenalna čokoladna torta

    Ko još može da odoli savršenoj čokoladnoj torti koja se topi u ustima... Pripremite je na najjednostavniji način, ušuškajte se i uživajte...

  • Zdravlje
    Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru? Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?

    Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.

    Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana

    Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.

  • Putovanja
    Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad

    Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.

    Španija kreće stopama Francuske: Uvode se nova pravila za pušače Španija kreće stopama Francuske: Uvode se nova pravila za pušače

    Na plažama, autobuskim stajalištima i terasama barova verovatno više neće biti dozvoljeno pušenje.

  • Preporučujemo
    Vodič kroz brzinsko čišćenje: Ključne stvari koje treba da očistite pre dolaska gostiju Vodič kroz brzinsko čišćenje: Ključne stvari koje treba da očistite pre dolaska gostiju

    Neočekivana poseta? Nema panike, ne morate da čistite ceo stan da bi sve izgledalo uredno. Dovoljno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih mesta koja gosti prvo primete. Evo šta bi trebalo brzinski očistiti pre posete...

    Očistite zagorelo posuđe uz pomoć jednostavnih trikova? Očistite zagorelo posuđe uz pomoć jednostavnih trikova?

    Zagorelo posuđe može da predstavlja pravi izazov za čišćenje, a često se poseže za grubim priborom poput žičanih četki ili agresivnim hemijskim sredstvima. Ipak, postoje jednostavni i prirodni načini da ga očistite, bez oštećivanja posuđa – pritom su ekološki prihvatljivi i veoma efikasni.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.35 117.17 118.00
    CHF 124.43 125.31 126.18
    USD 98.79 99.49 100.18
  • Povezani članci
  • Naučnici usavršavaju biljne zamene za meso uz pomoć veštačke inteligencije!

    Ljubitelji mesa često priznaju da prelazak na biljne alternative nije jednostavan proces. Međutim, zahvaljujući timu inovativnih inženjera sa Univerziteta Stenford, život postaje ukusniji za one koji žele da prigrle održiviju ishranu.




    20-11-2024 | 12:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Earth.com, Science of Food

    Foto: Bigstock, d8nn


    Iz perspektive mašinskog inženjeringa, razvili su intrigantan pristup proceni teksture hrane, što bi moglo dovesti do biljnih bifteka koje čak i najzagriženiji ljubitelji mesa neće moći da odbiju.


    Inovacija u teksturi biljnih zamena za meso


    Tim sa Stenforda je nedavno pokazao kako mehaničko testiranje u kombinaciji sa mašinskim učenjem može oponašati čulo ukusa ljudskih degustatora. Njihova genijalna metoda mogla bi ubrzati razvoj kvalitetnijih biljnih proizvoda.


    Zanimljivo je da su otkrili kako pojedini biljni proizvodi već uspešno oponašaju teksturu mesa koje pokušavaju da zamene. Prema rečima Ellen Kuhl, vodećeg autora ove studije, moguće je smanjiti razliku u teksturi između mesnih i biljnih proizvoda, prenosi Earth.com.


    „Iznenadilo nas je što današnji biljni proizvodi mogu reprodukovati čitav spektar tekstura karakterističnih za meso životinjskog porekla,“ izjavila je Kuhl.


    Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na period kada je tofu bio jedini izbor za one koji su tražili zamenu za sir.


    Uticaj ishrane na životnu sredinu


    Industrijska proizvodnja mesa značajno doprinosi klimatskim promenama, zagađenju, gubitku staništa i otpornosti na antibiotike. Prelazak sa životinjskih proteina na biljne proteine može znatno da ublaži ove posledice.


    Istraživanja pokazuju da biljne zamene za meso u proseku izazivaju 50% manji uticaj na životnu sredinu u poređenju s mesom životinjskog porekla. Ipak, većina ljubitelja mesa nije spremna da napravi ovaj korak.


    Jedno istraživanje pokazalo je da je samo trećina Amerikanaca istakla da će kupiti biljne alternative.


    „Ljudi vole meso. Ako želimo da ubedimo zagrižene ljubitelje mesa da probaju alternative, što više biljni proizvodi podsećaju na meso, to će ljudi biti otvoreniji za isprobavanje,“ objasnio je Skajler St. Pjer, glavni autor studije.


    Nažalost, tradicionalne metode testiranja hrane nisu standardizovane ni transparentne, što otežava saradnju naučnika u razvoju novih recepata.


    Budućnost testiranja teksture hrane


    Ovaj revolucionarni test teksture hrane, koji koristi veštačku inteligenciju, nastao je kao deo projekta na času koji je vodio St. Pjer. U potrazi za pristupačnim materijalima za inženjerska ispitivanja stresa, opterećenja i rastezanja, odlučio se za tofu i viršle.


    Tokom leta 2023. godine, studenti su eksperimentisali sa teksturom i mehaničkim svojstvima ovih i drugih namirnica, a zatim su svoja saznanja primenili na osam proizvoda, uključujući biljne i mesne viršle, kobasice, ćuretinu i tofu različite čvrstoće.


    Mašina je simulirala proces žvakanja i testirala kako se materijali ponašaju pod pritiskom, povlačenjem i rezanjem. Dobijeni podaci su obrađeni pomoću mašinskog učenja kako bi se kreirala nova vrsta neuronske mreže, što je rezultiralo jednačinama koje definišu svojstva različitih vrsta mesa.


    U kasnijem istraživanju, ispitanici su ocenjivali teksturu ovih proizvoda prema 12 kategorija, uključujući mekoću, tvrdoću, žvakaću teksturu, viskoznost, masnoću i sličnost mesu.


    Rezultati istraživanja i pogled u budućnost


    Rezultati su bili fascinantni. Na primer, biljne viršle i kobasice bile su vrlo slične svojim mesnim ekvivalentima u smislu čvrstoće. Ljudski degustatori su ocenili proizvode gotovo identično kao mašinski testovi.


    „Ono što je zaista sjajno jeste da su ocene ljudi bile gotovo identične ocenama mašine. To znači da sada možemo koristiti mašinu za kvantitativne i lako reprodukovane testove,“ rekla je Kuhl.


    Ovakva otkrića ukazuju na to da metodologije zasnovane na podacima mogu ubrzati razvoj ukusnih biljnih proizvoda.


    Tim predlaže i upotrebu generativne veštačke inteligencije za kreiranje recepata biljnih proizvoda sa specifičnim svojstvima.


    Otvorena saradnja i planovi za budućnost


    Kako bi podstakli razvoj ovog polja, tim se odlučio za otvoreni pristup podacima, omogućavajući drugim istraživačima da uče iz njihovog rada i doprinesu.


    „Istorijski gledano, neki istraživači, a posebno kompanije, ne dele svoje podatke, što predstavlja veliku prepreku za inovacije,“ dodala je Kuhl.


    Tim nastavlja sa ispitivanjem teksture različitih namirnica i planira da napravi javnu bazu podataka sa svojim nalazima.


    Trenutno testiraju tanke delove mesa i povrća, kao i inženjerske gljive koje je razvila nova članica njihovog tima.


    Kuhl je otvoreno pozvala zajednicu da se pridruži istraživanju:


    „Ako neko ima biljni proizvod koji želi da testiramo, rado ćemo ga ispitati kako bismo videli kako se rangira,“ rekla je Kuhl.


    U svojoj misiji da spasu planetu zalogaj po zalogaj, ovi inženjeri sa Stenforda transformišu našu percepciju biljnih dijeta i postavljaju temelje za održiviju budućnost.


    Studija je objavljena u časopisu Science of Food.

  • Pročitajte i...
    Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih? Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?

    Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.

    Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu? Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?

    Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...

    Da li alfa mužjaci zaista postoje? Da li alfa mužjaci zaista postoje?

    Pojam „alfa mužjak” nastao je 1970. godine, kada je iskorišćen za objašnjenje ponašanja vukova u čoporu. Međutim, sam autor tog pojma, biolog Dejvid Meč, nikada nije imao nameru da „alfa mužjak” znači isključivog vođu. Umesto toga, opisivao je „alfa mužjaka” i „alfa ženku” kao par koji predvodi čopor, donosi odluke i razmnožava se.

    Kako žabe dišu i piju kroz kožu?

    Žabe mogu da dišu i piju preko svoje tanke kože, ali kako to zapravo funkcioniše?

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: