-
Poslednjih 5 pesama
- Milan Bujakovic - Storia
- Željko Joksimović - Žena za sva vremena
- Crvena jabuka - Zovu nas ulice
- Merlin - Šta ti značim ja
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
Fenomenalna čokoladna torta
Ko još može da odoli savršenoj čokoladnoj torti koja se topi u ustima... Pripremite je na najjednostavniji način, ušuškajte se i uživajte...
-
Zdravlje
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
Vodič kroz brzinsko čišćenje: Ključne stvari koje treba da očistite pre dolaska gostiju
Neočekivana poseta? Nema panike, ne morate da čistite ceo stan da bi sve izgledalo uredno. Dovoljno je da obratite pažnju na nekoliko ključnih mesta koja gosti prvo primete. Evo šta bi trebalo brzinski očistiti pre posete...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 118.00 CHF 124.43 125.31 126.18 USD 98.79 99.49 100.18
-
Slavimo Svetski dan krofni: poslastica koja je obeležila istoriju!
Retko ko može da odoli ovom mirisnom, mekanom, prženom savršenstvu. Bilo da volite klasične, punjene, ušećerene, glazirane ili sa čokoladom, krofne su slatko zadovoljstvo koje spaja ljude širom sveta.
05-06-2025 | 11:28 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstock, whitestorm
Zašto uopšte slavimo Dan krofni?
Pored toga što su omiljena poslastica, krofne imaju i istorijski značaj. Tokom Prvog svetskog rata, američki vojni lekar Morgan Pet podelio je ranjenim vojnicima osam desetina krofni kako bi im podigao moral. To se toliko dopalo vojskovođi Semjuelu Džeriju, da je pokrenuo prikupljanje sredstava za nastavak akcije. Ubrzo se uključila i Armija spasa, koja je poslala 250 volonterki u Francusku da otvore centre za druženje i pomoć vojnicima. U tim prostorima, poznatim kao „kolibe krofni“, svakodnevno se delilo i po 300 krofni i 700 kafa.Većinu volonterki činile su žene, koje su vojnici nazvali – „Dame za krofne“ (engl. Doughnut Dollies). U znak zahvalnosti i sećanja, 1938. godine ustanovljen je Nacionalni dan krofni, koji se i danas koristi za podršku humanitarnim ciljevima.
Kratka istorija krofne
Poreklo krofne nije do kraja razjašnjeno, ali se zna da su se u obliku koji danas poznajemo pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama sredinom 19. veka. Prema legendi, Elizabet Gregori, majka jednog kapetana broda, pravila je prženo testo sa orasima u sredini – da se testo bolje ispeče i da pomogne mornarima da izbegnu skorbut. Nazvala ih je „dough-nuts“, što se kasnije skratilo u „donuts“.
Navodno je njen sin, Hanson Gregori, prvi probušio rupu u sredini – limenim poklopcem za biber – jer mu je smetao sirov deo u sredini. Tako je, kaže priča, rođena klasična krofna kakvu danas znamo.
Masovna proizvodnja počela je tek dvadesetih godina prošlog veka, kada je Adolf Levit konstruisao prvu mašinu za pravljenje krofni. Do 1934. krofne su postale simbol američke svakodnevice, a ljubav prema njima proširila se svetom.Svetski dan krofni možete obeležiti tako što ćete uživati u omiljenoj krofni, napraviti ih sami ili ih podeliti s drugima!
-
Pročitajte i...
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?
Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: