Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Valentino - Pričaj mi o njoj

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Valentino - Pričaj mi o njoj
    2. Bojan Marović - Sve Bih Dao
    3. Djavoli - Dotakni me usnama
    4. Film - Ljubav je zakon
    5. Milan Bujakovic - Mala
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Nađa Dulić - Utorak - Mojih 50
    2. 28. april - 1 - Dodir noći
    3. 28. april - 2 - Dodir noći
    4. 28. april - 3 - Dodir noći
    5. Nađa Dulić - Ponedeljak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Krompir sa slaninom i belim lukom Krompir sa slaninom i belim lukom

    Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.

    Pasta sa lososom Pasta sa lososom

    Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...

  • Zdravlje
    Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju

    Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.

    Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement? Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?

    Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati! Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!

    Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.

    Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine

    Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!

  • Preporučujemo
    Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja

    Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.

    Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru

    Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.39 117.21 118.03
    CHF 124.08 124.96 125.83
    USD 102.28 103.01 103.73
  • Povezani članci
  • Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!

    Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.




    18-12-2024 | 10:17 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue

    Foto: Bigstock, Dean Drobot


    Američko udruženje za srce (American Heart Association) preporučuje da ne unosimo više od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija šećera dnevno, dok Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 50 grama dnevno, uz napomenu: najbolje bi bilo svesti taj unos na 25 grama, prenosi Vogue.

    Uzimajući u obzir da limenka poznatog gaziranog soka sadrži 39 grama šećera, da čak i „zdrave“ namirnice, poput granole, sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt sa borovnicom 14 grama, očigledno je da ishrana obiluje skrivenim šećerima, što ove preporuke stavlja u sasvim drugačiji kontekst.

    Konzumiranjem hrane koja sadrži šećer, većina nas unosi barem duplo više šećera nego što to preporuke dopuštaju. U suštini, ne radimo to namerno. Taj šećer je jednostavno skriven u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama, i nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka.


    Neki od termina koji ukazuju na dodati šećer, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, su:

    Saharoza: hemijski naziv za običan šećer
    Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često prisutni u prerađenoj hrani
    Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu
    Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze): visoko prerađeni šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima
    Maltoza: sladni šećer, često se nalazi u hlebu i pivu
    Dekstroza: oblik glukoze
    Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima
    Inverzni šećer: šećer nastao razgradnjom saharoze, prisutan u mnogim konditorskim proizvodima
    Med: često se smatra "prirodnim", ali to je ipak oblik šećera
    Agavin sirup, javorov sirup ili sirup od pirinča: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.

    Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“, gotovo uvek označava šećer.

    Znakovi da unosite previše šećera

     

    Nije ni čudo što nam unos šećera često izmiče kontroli, kaže dr Lela Ahlemann, specijalista dermatologije, flebologije, proktologije i nutricionizma, koja je izdvojila nekoliko potencijalnih znakova koji ukazuju da osoba konzumira previše šećera.

    1. Gojenje i stalna glad


    Nije tajna da šećer sadrži mnogo kalorija. Međutim, postoji još jedan razlog zašto se brzo gojimo od šećera: „Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, objašnjava Ahlemann.


    Razlog za to je što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali ne pruža dugotrajan osećaj sitosti zbog nedostatka vlakana. Stalna glad, koja vas tera da neprestano jedete, na kraju dovodi do gojenja. Svi znamo da je to znak prekomerne konzumacije šećera“, dodaje ona.


    2. Akne

    Kada jedemo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i hormona u krvi koji se zove faktor rasta sličan insulinu 1, ili skraćeno IGF-1, kaže Ahlemann.
    U kombinaciji sa insulinom, ovaj IGF-1 stimuliše lojne žlezde i prekomernu keratinizaciju u njihovom području, zbog čega dolazi do zapušavanja žlezda, što vodi do pojave bubuljica i upala – objašnjava.

    3. Žudnja i promene raspoloženja

    Nagli porast nivoa glukoze u krvi dovodi do oslobađanja insulina, često u tolikoj meri da se šećer u krvi ne spušta samo na normalan nivo, već ispod „osnovne vrednosti“, što izaziva relativnu hipoglikemiju i dovodi do žudnje za hranom. Kod nekih ljudi, to takođe uzrokuje promene raspoloženja i razdražljivost, objašnjava Ahlemann.

    4. Upala i oslabljen imunitet


    Telo normalno apsorbuje šećer preko tankog creva. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet tankog creva, taj šećer završava u debelom crevu, objašnjava Ahlemann. Stručnjaci ističu da taj šećer u debelom crevu postaje hrana za bakterije koje tu prirodno postoje.
    Selektivno hranjenje tih bakterija dovodi do njihove prekomerne proliferacije.

    Problem je što, nažalost, te bakterije na svojoj površini nose endotoksine, takozvane lipopolisaharide. Ovi endotoksini mogu napustiti creva, ući u krvotok i izazvati "tihu upalu", koja ubrzava starenje organizma i slabi imunološki sistem, objašnjava ekspertkinja.


    5. Ubrzano starenje

    Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja takozvanih AGE-a, ili naprednih krajnjih proizvoda glikacije, objašnjava Ahlemann. Ona upoređuje ovaj efekat sa karamelizacijom: u našem kolagenu, vlakna bi idealno trebalo da teku paralelno, ali kada je tkivo saharificirano, dolazi do formiranja poprečnih veza u kolagenskom vezivnom tkivu, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo postaje manje sposobno da samo to popravlja. To znači da se kvalitet našeg kolagena smanjuje.

  • Pročitajte i...
    Piće Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju

    Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.

    Namirnice koje smanjuju nadutost i ubrzavaju put ka idealnoj kilaži Namirnice koje smanjuju nadutost i ubrzavaju put ka idealnoj kilaži

    Možda već neko vreme pokušavate da izgubite višak kilograma, ali rezultati izostaju. Topliji dani su savršeni da u jelovnik ubacite lagane i osvežavajuće namirnice koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju nadutost i pomažu da se osećate i izgledate bolje. Dodatni plus? Ove namirnice su idealne za visoke temperature – osvežiće vas i prijati organizmu.

    Edem Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos preteina

    Protein je jedan od glavnih gradivnih blokova tela. Igra ključnu ulogu u strukturi i funkciji mišića, kože, enzima i hormona. Neki znaci i simptomi nedostatka proteina uključuju edem, gubitak kose, povećanu glad i teže infekcije, između ostalog. Ovo može da utiče na skoro sve aspekte funkcionisanja tela i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Tekst navodi 8 simptoma niskog unosa ili nedostatka proteina.

    Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima

    Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: