Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!
Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.
18-12-2024
|10:17
|Autor / Izvor: Naxi media, Vogue
Američko udruženje za srce (American Heart Association) preporučuje da ne unosimo više od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija šećera dnevno, dok Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 50 grama dnevno, uz napomenu: najbolje bi bilo svesti taj unos na 25 grama, prenosi Vogue.
Uzimajući u obzir da limenka poznatog gaziranog soka sadrži 39 grama šećera, da čak i „zdrave“ namirnice, poput granole, sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt sa borovnicom 14 grama, očigledno je da ishrana obiluje skrivenim šećerima, što ove preporuke stavlja u sasvim drugačiji kontekst.
Konzumiranjem hrane koja sadrži šećer, većina nas unosi barem duplo više šećera nego što to preporuke dopuštaju. U suštini, ne radimo to namerno. Taj šećer je jednostavno skriven u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama, i nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka.
Neki od termina koji ukazuju na dodati šećer, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, su:
Saharoza: hemijski naziv za običan šećer
Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često prisutni u prerađenoj hrani
Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu
Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze): visoko prerađeni šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima
Maltoza: sladni šećer, često se nalazi u hlebu i pivu
Dekstroza: oblik glukoze
Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima
Inverzni šećer: šećer nastao razgradnjom saharoze, prisutan u mnogim konditorskim proizvodima
Med: često se smatra "prirodnim", ali to je ipak oblik šećera
Agavin sirup, javorov sirup ili sirup od pirinča: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.
Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“, gotovo uvek označava šećer.