Slušate: Mojih 50

Pesma: Indexi - Bacila je sve niz rijeku

Mojih 50
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Indexi - Bacila je sve niz rijeku
    2. Poslednja igra leptira - Grudi Balkanske
    3. Riblja čorba - Pogledaj dom svoj andjele
    4. Toše Proeski - Ostala si uvek ista
    5. Ambasadori - Zemljo Moja
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 2. oktobar - 1 - Dodir noći
    2. 2. oktobar - 2 - Dodir noći
    3. 2. oktobar - 3 - Dodir noći
    4. Bojan Suđić - Četvrtak - Mojih 50
    5. 1. oktobar - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Ramen na naš način Ramen na naš način

    Zaboravite na komplikovane, egzotične začine... Ovo je jednostavan, domaći ramen koji možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kuhinji.

    Najsočnija  pita od bundeve Najsočnija pita od bundeve

    Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?

  • Zdravlje
    Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes

    Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.

    Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak? Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?

    Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.

  • Putovanja
    Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje

    Leto možda jeste sezona odmora na plaži i festivala, ali jesen je pravo vreme za avanturu na otvorenom.

    Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu

    Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.

  • Preporučujemo
    Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem

    Jedan od najvećih trendova u čišćenju danas nije još jedan viralan TikTok proizvod, već, stara dobra vrela (tačnije, parna) voda. Paročistači su ponovo u centru pažnje i to s razlogom. Para uklanja svakodnevnu prljavštinu, razgrađuje tvrdokorne naslage i dezinfikuje bez ikakvih hemikalija. Najveća prednost je što je potpuno bezbedna za kuće sa decom i kućnim ljubimcima.

    Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove! Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!

    Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.34 117.16 117.98
    CHF 124.40 125.28 126.16
    USD 99.28 99.98 100.68
  • Povezani članci
  • Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!

    Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.




    18-12-2024 | 10:17 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue

    Foto: Bigstock, Dean Drobot


    Američko udruženje za srce (American Heart Association) preporučuje da ne unosimo više od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija šećera dnevno, dok Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 50 grama dnevno, uz napomenu: najbolje bi bilo svesti taj unos na 25 grama, prenosi Vogue.

    Uzimajući u obzir da limenka poznatog gaziranog soka sadrži 39 grama šećera, da čak i „zdrave“ namirnice, poput granole, sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt sa borovnicom 14 grama, očigledno je da ishrana obiluje skrivenim šećerima, što ove preporuke stavlja u sasvim drugačiji kontekst.

    Konzumiranjem hrane koja sadrži šećer, većina nas unosi barem duplo više šećera nego što to preporuke dopuštaju. U suštini, ne radimo to namerno. Taj šećer je jednostavno skriven u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama, i nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka.


    Neki od termina koji ukazuju na dodati šećer, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, su:

    Saharoza: hemijski naziv za običan šećer
    Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često prisutni u prerađenoj hrani
    Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu
    Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze): visoko prerađeni šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima
    Maltoza: sladni šećer, često se nalazi u hlebu i pivu
    Dekstroza: oblik glukoze
    Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima
    Inverzni šećer: šećer nastao razgradnjom saharoze, prisutan u mnogim konditorskim proizvodima
    Med: često se smatra "prirodnim", ali to je ipak oblik šećera
    Agavin sirup, javorov sirup ili sirup od pirinča: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.

    Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“, gotovo uvek označava šećer.

    Znakovi da unosite previše šećera

     

    Nije ni čudo što nam unos šećera često izmiče kontroli, kaže dr Lela Ahlemann, specijalista dermatologije, flebologije, proktologije i nutricionizma, koja je izdvojila nekoliko potencijalnih znakova koji ukazuju da osoba konzumira previše šećera.

    1. Gojenje i stalna glad


    Nije tajna da šećer sadrži mnogo kalorija. Međutim, postoji još jedan razlog zašto se brzo gojimo od šećera: „Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, objašnjava Ahlemann.


    Razlog za to je što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali ne pruža dugotrajan osećaj sitosti zbog nedostatka vlakana. Stalna glad, koja vas tera da neprestano jedete, na kraju dovodi do gojenja. Svi znamo da je to znak prekomerne konzumacije šećera“, dodaje ona.


    2. Akne

    Kada jedemo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i hormona u krvi koji se zove faktor rasta sličan insulinu 1, ili skraćeno IGF-1, kaže Ahlemann.
    U kombinaciji sa insulinom, ovaj IGF-1 stimuliše lojne žlezde i prekomernu keratinizaciju u njihovom području, zbog čega dolazi do zapušavanja žlezda, što vodi do pojave bubuljica i upala – objašnjava.

    3. Žudnja i promene raspoloženja

    Nagli porast nivoa glukoze u krvi dovodi do oslobađanja insulina, često u tolikoj meri da se šećer u krvi ne spušta samo na normalan nivo, već ispod „osnovne vrednosti“, što izaziva relativnu hipoglikemiju i dovodi do žudnje za hranom. Kod nekih ljudi, to takođe uzrokuje promene raspoloženja i razdražljivost, objašnjava Ahlemann.

    4. Upala i oslabljen imunitet


    Telo normalno apsorbuje šećer preko tankog creva. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet tankog creva, taj šećer završava u debelom crevu, objašnjava Ahlemann. Stručnjaci ističu da taj šećer u debelom crevu postaje hrana za bakterije koje tu prirodno postoje.
    Selektivno hranjenje tih bakterija dovodi do njihove prekomerne proliferacije.

    Problem je što, nažalost, te bakterije na svojoj površini nose endotoksine, takozvane lipopolisaharide. Ovi endotoksini mogu napustiti creva, ući u krvotok i izazvati "tihu upalu", koja ubrzava starenje organizma i slabi imunološki sistem, objašnjava ekspertkinja.


    5. Ubrzano starenje

    Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja takozvanih AGE-a, ili naprednih krajnjih proizvoda glikacije, objašnjava Ahlemann. Ona upoređuje ovaj efekat sa karamelizacijom: u našem kolagenu, vlakna bi idealno trebalo da teku paralelno, ali kada je tkivo saharificirano, dolazi do formiranja poprečnih veza u kolagenskom vezivnom tkivu, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo postaje manje sposobno da samo to popravlja. To znači da se kvalitet našeg kolagena smanjuje.

  • Pročitajte i...
    Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes

    Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.

    Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak? Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?

    Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.

    Namirnice koje verovatno nisu dobre za zdravlje mozga Namirnice koje verovatno nisu dobre za zdravlje mozga

    Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji dugoročno oblikuju kako naše telo i mozak funkcionišu. Neke namirnice obezbeđuju stabilnu energiju, štite neurone i podržavaju pamćenje. Druge, međutim, mogu imati suprotan efekat, podizati nivo šećera u krvi, izazivati upale i remetiti san. Vremenom, te posledice mogu da oslabe koncentraciju, pamćenje i kognitivne sposobnosti.

    Najbolje metode za umirivanje jakih migrena i glavobolja Najbolje metode za umirivanje jakih migrena i glavobolja

    Migrene mogu ozbiljno da naruše kvalitet života, ali postoje brojni načini da ih bolje kontrolišete i smanjite njihov uticaj. Poseta lekaru može da vam pomogne da razvijete plan lečenja prilagođen vašim simptomima, uključujući odgovarajuće lekove i mere odmora.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: