Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
02-10-2025
|12:50
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
1 kg bundeve (oguljene i očišćene)
300 g šećera
nekoliko kašika griza
nekoliko kašika ulja
1 pakovanje kora za pitu
2 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
Bundevu izrendajte na krupno rende. U većoj posudi pomešajte bundevu sa šećerom, grizom, cimetom, muskatnim oraščićem i prstohvatom soli. Ostavite nekoliko minuta da bundeva pusti sok i da griz upije višak tečnosti. Kore za pitu raširite, pa svaku poprskajte uljem. Na ivicu stavite fil od bundeve i urolajte. Poređajte rolate u nauljen pleh, premažite ih odozgo uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Kada se prohladi, po želji pospite šećerom u prahu.
PRIJATNO!