Najsočnija pita od bundeve

Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?

02-10-2025

|

12:50

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

1 kg bundeve (oguljene i očišćene)

300 g šećera

nekoliko kašika griza

nekoliko kašika ulja

1 pakovanje kora za pitu

2 kašičice mlevenog cimeta

1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića

prstohvat soli

šećer u prahu za posipanje (opciono)

Priprema:

Bundevu izrendajte na krupno rende. U većoj posudi pomešajte bundevu sa šećerom, grizom, cimetom, muskatnim oraščićem i prstohvatom soli. Ostavite nekoliko minuta da bundeva pusti sok i da griz upije višak tečnosti. Kore za pitu raširite, pa svaku poprskajte uljem. Na ivicu stavite fil od bundeve i urolajte. Poređajte rolate u nauljen pleh, premažite ih odozgo uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Kada se prohladi, po želji pospite šećerom u prahu.

PRIJATNO!