Namirnice koje verovatno nisu dobre za zdravlje mozga
Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji dugoročno oblikuju kako naše telo i mozak funkcionišu. Neke namirnice obezbeđuju stabilnu energiju, štite neurone i podržavaju pamćenje. Druge, međutim, mogu imati suprotan efekat, podizati nivo šećera u krvi, izazivati upale i remetiti san. Vremenom, te posledice mogu da oslabe koncentraciju, pamćenje i kognitivne sposobnosti.
01-10-2025
|12:29
|Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple
Nutricionisti izdvajaju nekoliko uobičajenih namirnica koje, ako se često konzumiraju, mogu da budu štetne za mozak:
Ultra-prerađene grickalice
Čipsevi, keks, bombone i slični proizvodi puni su rafinisanih skrobova, šećera, aditiva i industrijskih masti. Oni izazivaju oscilacije šećera u krvi i hronične upale koje mogu oštetiti mozak. Istraživanja pokazuju da previše ultra-prerađene hrane ubrzava pad kognitivnih funkcija.
Prerađeno meso
Slanina, salama, hot-dogovi i suhomesnati proizvodi obiluju nitratima, natrijumom i zasićenim mastima. Često konzumiranje povezano je sa višim rizikom od demencije i lošijim zdravljem krvnih sudova. Bolja alternativa su riba sa niskim sadržajem žive, piletina, mahunarke i orašasti plodovi.
Margarini i maslac
Margarini su ranije sadržali trans masti koje mogu narušiti pamćenje i povećati upale. Iako su one uklonjene iz većine proizvoda, i dalje treba paziti na unos zasićenih masti koje, u većim količinama, mogu uticati na učenje i pamćenje.
Pržena hrana
Pomfrit, krofne i pržena piletina podstiču stvaranje supstanci koje ubrzavaju starenje mozga i povećavaju rizik od depresije i anksioznosti. Češće birajte pečenje u rerni ili pripremu u fritezi na vruć vazduh, a krompir pre prženja potopite u vodu da biste smanjili štetne materije.
Beli hleb i rafinisani ugljeni hidrati
Namirnice od belog brašna i sa dodatim šećerom podižu nivo šećera u krvi i izazivaju upale, što dugoročno može uticati na pamćenje i donošenje odluka. Preporučuje se da se što češće biraju integralne žitarice i hrana bogata vlaknima.
Riba sa visokim sadržajem žive (npr. tuna)
Tuna, ajkula, sabljarka i skuša mogu sadržati visoke nivoe žive, koja se vremenom nakuplja u organizmu i šteti nervnom sistemu. Zato se preporučuje umerena konzumacija (npr. tuna jednom nedeljno) i češće biranje lososa ili sardine, koje su bezbednije i bogate omega-3 masnim kiselinama.