Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Sergej Ćetković - Moj Svijet

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Sergej Ćetković - Moj Svijet
    2. Neki To Vole Vruće - Kakva noć
    3. Oliver Dragojević - Neka Se Drugi Raduju
    4. Knez - Vjeruj
    5. Vlado Georgiev - Zbogom ljubavi
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 2. oktobar - 1 - Dodir noći
    2. 2. oktobar - 2 - Dodir noći
    3. 2. oktobar - 3 - Dodir noći
    4. Bojan Suđić - Četvrtak - Mojih 50
    5. 1. oktobar - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Ramen na naš način Ramen na naš način

    Zaboravite na komplikovane, egzotične začine... Ovo je jednostavan, domaći ramen koji možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kuhinji.

    Najsočnija  pita od bundeve Najsočnija pita od bundeve

    Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?

  • Zdravlje
    Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes

    Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.

    Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak? Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?

    Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.

  • Putovanja
    Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje

    Leto možda jeste sezona odmora na plaži i festivala, ali jesen je pravo vreme za avanturu na otvorenom.

    Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu

    Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.

  • Preporučujemo
    Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem

    Jedan od najvećih trendova u čišćenju danas nije još jedan viralan TikTok proizvod, već, stara dobra vrela (tačnije, parna) voda. Paročistači su ponovo u centru pažnje i to s razlogom. Para uklanja svakodnevnu prljavštinu, razgrađuje tvrdokorne naslage i dezinfikuje bez ikakvih hemikalija. Najveća prednost je što je potpuno bezbedna za kuće sa decom i kućnim ljubimcima.

    Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove! Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!

    Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.34 117.16 117.98
    CHF 124.40 125.28 126.16
    USD 99.28 99.98 100.68
  • Povezani članci
  • Zašto ptice imaju neobičan apetit i obožavaju kiselu hranu?

    Dok većina sisara instinktivno izbegava kiselu hranu, crvendać bez problema pojede bobice koje su toliko kisele da bi većini ljudi naterale suze na oči. Kako ptice uspevaju da podnesu takve količine kiseline?




    24-06-2025 | 13:19 | Autor/Izvor: Naxi media, Earth.com

    Foto: Bigstock, dlderry


    Naučnici sada nude odgovor: evolucija je prepravila način na koji ptice doživljavaju kiseo ukus. Novo istraživanje otkriva kako su ptice razvile sposobnost da uživaju u plodovima čiji pH dostiže nivo limunovog soka, ali i nagoveštava da je ta molekularna promena otvorila vrata novim ekološkim oblastima tokom njihove evolucije.


    Kiselkasti izazov


    Da bi otkrili kako ptice podnose visok nivo kiselosti, istraživači iz Instituta za zoologiju u Kunmingu (Kineska akademija nauka) i Instituta "Max Planck" za biološku inteligenciju, fokusirali su se na receptor OTOP1 – jedini poznati receptor kod kičmenjaka koji prepoznaje kiseo ukus.


    Kod ljudi i drugih sisara, OTOP1 postaje veoma aktivan u prisustvu kiseline, šaljući mozgu jasnu poruku da je hrana potencijalno opasna. Međutim, kod mnogih ptica događa se suprotno: što je sredina kiselija, ovaj kanal se „gasi“. Bez upozoravajućeg signala, ptice nastavljaju da jedu bez problema.


    Analizom ishrane ptica širom Azije, Evrope i Južne Amerike, tim je potvrdio da mnoge vrste – uključujući ptice pevačice, golubove i papagaje – redovno konzumiraju voće čiji pH pada ispod 3, što je nivo kiselosti sličan sirćetu.


    Genetski preklop ukusa


    Sekvenciranjem gena odgovornih za ukus, istraživači su identifikovali četiri ključne promene u aminokiselinama (H239, L306, H314 i G378) koje menjaju ponašanje OTOP1 proteina pod kiselim uslovima.


    U funkcionalnim testovima, korišćenjem CRISPR tehnologije, ove mutacije su ubačene u OTOP1 gen laboratorijskih miševa. Rezultat? Njihovi moždani receptori reagovali su mnogo slabije na kiselu tečnost. S druge strane, kada su istraživači blokirali OTOP1 kod golubova i kanarinaca, ptice su odjednom odbile svoju uobičajenu kiselu ishranu. Zaključak: ovaj receptor je i neophodan i dovoljan za toleranciju na kiselinu kod ptica.


    Kada se spoje kiselo i slatko


    Evolucija OTOP1 receptora donosi još jednu zanimljivost. Poslednja mutacija – G378 – pojavila se isključivo kod ptica pevačica, koje danas čine skoro polovinu svih ptica na planeti. Ovaj trenutak poklapa se sa ranijim otkrićem da su ptice pevačice stekle i receptor za slatko – koji većina drugih ptica nema.


    Nova studija tako sugeriše da su sposobnosti za tolerisanje kiselog i otkrivanje slatkog ukusa mogle da se razvijaju istovremeno, što je omogućilo precima današnjih ptica pevačica da istovremeno konzumiraju nektar i kiselo voće. Ta fleksibilnost u ishrani možda je ključ njihovog evolutivnog uspeha.


    Ukus sa dalekosežnim posledicama


    Zašto bi nas, osim ako nismo ornitolozi, zanimalo kako ptice osećaju ukus? Zato što ovo otkriće osvetljava način na koji se čula menjaju pod pritiskom ishrane. Kiselo je nekada označavalo nezrelu ili potencijalno štetnu hranu. Isključivanje tog „alarma“ zahtevalo je samo nekoliko molekularnih promena, što pokazuje koliko brzo geni koji regulišu čulo ukusa mogu da preoblikuju ponašanje životinja i njihove ekološke uloge.


    Osim toga, ptice koje jedu veoma kiselo voće igraju ključnu ulogu u širenju semena, posebno u tropskim šumama. Njihova otpornost na kiselinu osigurava da čak i biljke sa „zaštitnim“ kiselim mesom pronađu svoje prenosioca.


    Razumevanje molekularne osnove ove simbioze može pomoći u predviđanju kako promene klime ili hemijskog sastava plodova mogu uticati na čitave ekosisteme.


    Plan za buduća istraživanja

    Studija nudi i model za istraživanje evolucije ukusa kod drugih životinja. Promene slične onima u OTOP1 genu mogle bi da objasne zašto neki primati vole citrusno voće dok ga drugi izbegavaju, ili zašto neke ribe uspevaju da prežive u kiselim vodama.


    Zahvaljujući CRISPR eksperimentima na miševima, naučnici sada imaju platformu za testiranje kako kiselost utiče na ishranu, metabolizam i zdravlje.


    I u poljoprivredi se mogu primeniti ovi uvidi – od selekcije ptica za biološku kontrolu štetočina do razvoja plodova sa specifičnom kiselinom kako bi privukli (ili odbili) određene vrste ptica.

  • Pročitajte i...
    Tajanstveni zvuk iz okeana: Da li bića iz morskih dubina razgovaraju? Tajanstveni zvuk iz okeana: Da li bića iz morskih dubina razgovaraju?

    Pre nekoliko decenija, u vodama oko Antarktika, ljudi su zabeležili neobičan zvuk - ponavljajući šum koji je podsećao na patke, ali kao da dolazi od džinovskog morskog čudovišta.

    15 miliona evra u džepu ili kako zaboravljeni tiket može da promeni život 15 miliona evra u džepu ili kako zaboravljeni tiket može da promeni život

    Jedan Nemac je osvojio 15,3 miliona evra (18 miliona dolara) na lutriji nakon što je, šest meseci po kupovini, pronašao zaboravljeni tiket u džepu svog kaputa.

    Kako mozak bira koje uspomene ostaju? Kako mozak bira koje uspomene ostaju?

    Sećate li se gde ste bili i šta ste radili neposredno pre nego što ste čuli neku iznenađujuću vest? Ili sitnog detalja sa dana koji je bio potpuno običan, sve dok se nešto veliko nije dogodilo? Naučnici kažu da to nije slučajnost, već način na koji naš mozak funkcioniše.

    Legendarni „brod duhova“ viđen prvi put posle više od jednog veka Legendarni „brod duhova“ viđen prvi put posle više od jednog veka

    Posle više od jednog veka, misteriozni brod F.J. King, koji je potonuo u jezeru Mičigen 1886. godine, konačno je otkriven. Ovaj 44-metarski trojarbolni brod, poznat i kao „brod duhova“, godinama je bio predmet potrage bez uspeha.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: