-
Poslednjih 5 pesama
- Merlin - Ja potpuno trijezan umirem
- Sergej Ćetković - Moj Svijet
- Neki To Vole Vruće - Kakva noć
- Oliver Dragojević - Neka Se Drugi Raduju
- Knez - Vjeruj
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Ramen na naš način
Zaboravite na komplikovane, egzotične začine... Ovo je jednostavan, domaći ramen koji možete napraviti sa sastojcima koje već imate u kuhinji.
Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
-
Zdravlje
Deset najboljih ideja za užinu ako imate dijabetes
Pravilno izabrana užina može da pomogne u održavanju stabilnog šećera u krvi, produži osećaj sitosti i da doprinese boljem zdravlju srca i metabolizma. Ako imate dijabetes, važno je da grickalice budu bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a da sadrže što manje rafinisanih šećera i praznih kalorija.
Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.
-
Putovanja
Najlepše destinacije u Evropi za jesenje pešačenje
Leto možda jeste sezona odmora na plaži i festivala, ali jesen je pravo vreme za avanturu na otvorenom.
Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu
Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.
-
Preporučujemo
Osam interesantnih mesta u domu koja možete očistiti ručnim paročistačem
Jedan od najvećih trendova u čišćenju danas nije još jedan viralan TikTok proizvod, već, stara dobra vrela (tačnije, parna) voda. Paročistači su ponovo u centru pažnje i to s razlogom. Para uklanja svakodnevnu prljavštinu, razgrađuje tvrdokorne naslage i dezinfikuje bez ikakvih hemikalija. Najveća prednost je što je potpuno bezbedna za kuće sa decom i kućnim ljubimcima.
Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!
Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 124.40 125.28 126.16 USD 99.28 99.98 100.68
-
Skriveni svet gljiva: Kako funkcionišu i zašto su nam neophodne?
Gljive su fascinantan, obilan i neophodan deo života na našoj planeti. Iako na prvi pogled mogu delovati kao jednostavni organizmi, njihova građa i funkcije su izuzetno složene - i naučnici i dalje otkrivaju nove podatke o njima.
18-06-2025 | 13:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Earth.com
Foto: Bigstock, Peter Mooij
Većina ljudi gljive prepoznaje samo kao pečurke koje niču iz zemlje. Međutim, ispod površine krije se ogroman i razgranat svet, znatno kompleksniji od onog što možemo da vidimo.
Postoje različite vrste gljiva, svaka sa svojom životnom strategijom. U ovom tekstu predstavićemo osnovne karakteristike gljiva i njihove funkcije – kako iznad, tako i ispod zemlje.
Vrste gljiva
Gljive se mogu podeliti u nekoliko osnovnih grupa: pečurke, kvasci, buđi, plesni i rđe.
Pečurke su najpoznatiji predstavnici gljiva – mnoge su jestive, a pojedine su i estetski veoma privlačne. Najčešće ih srećemo u jesen, kako rastu iz trulog drveća u šumama.
Kvasac je gljiva od ogromne važnosti za ishranu – bez njega ne bi bilo ni hleba ni piva. Buđ, plesni i rđe, iako često nepoželjne, imaju veliki uticaj na poljoprivredu jer napadaju biljke poput kukuruza i pšenice.
Karakteristike gljiva: iznad zemlje
Spore – glavni način razmnožavanja
Jedan od osnovnih načina razmnožavanja gljiva je putem spora. Kod većine pečuraka, spore se oslobađaju iz „listića“ sa donje strane šešira. Lagane poput vazduha, one se šire vetrom i mogu preći neverovatne udaljenosti – često se nalaze i visoko u atmosferi.
Neke gljive koriste vodu kao sredstvo širenja spora. Njihove spore su oblikovane tako da plutaju, a neke imaju čak i bičeve (flagelume) koji im omogućavaju da se kreću kroz vodu.
Jedan posebno zanimljiv primer su gljive „ptičje gnezdo“: njihovo plodno telo izgleda kao mala čašica puna jaja. Kada kap kiše padne u „gnezdo“, spore se izbacuju u vazduh.
Voćna tela – vidljivi deo gljive
Ono što vidimo iznad zemlje kod gljiva su takozvana plodonosna (ili voćna) tela. Njihova glavna funkcija je razmnožavanje, odnosno proizvodnja spora. Iako se nazivaju „voćnim“, gljive ne stvaraju plodove kao biljke.
Neke gljive privlače životinje pomoću mirisa – od voćnih aroma do mirisa raspadanja – kako bi insekti pomogli u širenju spora. Dok šetaju kroz šumu, insekti nehotično raznose spore dalje. Zabeleženo je i da bioluminiscentne gljive koriste svetlucanje kako bi privukle insekte.
Karakteristike gljiva: podzemni svet
Kada spora padne na pogodno mesto, počinje da raste i razvija miceliju – vegetativni deo gljive koji se nalazi pod zemljom. Micelija je mreža ćelija koja može biti mikroskopska ili vidljiva golim okom.
Ako ste ikada pomerili površinski sloj šumskog tla i primetili belu, vlaknastu mrežu – videli ste miceliju.
Jedan od najpoznatijih primera je medna gljiva u Oregonu, za koju se smatra da je najveći organizam na svetu – micelija joj se prostire na više kilometara.
Funkcija micelije
Micelija funkcioniše slično kao koren biljke – upija hranljive materije iz okoline. Međutim, za razliku od biljaka, gljive ne mogu da vrše fotosintezu, pa svu energiju i nutrijente dobijaju iz svog okruženja.Miceliju čine hife – tanke niti koje luče enzime za razgradnju složenih molekula (poput proteina i ugljenih hidrata) u prostije oblike koje gljiva može da apsorbuje.
Neke gljive su vrlo specifične u izboru hrane i napadaju samo određene biljne vrste, dok su druge pravi „svaštojedi“ – razgrađuju sve vrste organskog otpada.
Neobične gljive: kada gljiva stvori zombija
Poseban primer su entomopatogene gljive – paraziti koji inficiraju insekte.
Spora gljive dospeva u telo insekta putem vazduha. Kada se jednom „nastani“, gljiva preuzima kontrolu nad nervnim sistemom insekta, primoravajući ga da se popne visoko i ostane nepomičan. Tada gljiva stvara voćno telo koje izlazi iz tela insekta i širi nove spore – čime ciklus počinje ispočetka.
Ekološka uloga gljiva
Osim što služe sopstvenom razmnožavanju, osobine gljiva imaju i ogroman značaj za ekosisteme.
Plodonosna tela su hrana za mnoge životinje (uključujući ljude), dok micelija ima ključnu ulogu u stabilnosti tla – bez nje bi se zemljište rasipalo i ispiralo.
Jedan od najvažnijih oblika simbioze u prirodi jeste veza između gljiva i biljaka kroz mikorizu. Mikorizne gljive se vezuju za korenje biljaka i pomažu im da usvajaju nutrijente poput fosfora, koje same biljke ne bi mogle da iskoriste. -
Pročitajte i...
Tajanstveni zvuk iz okeana: Da li bića iz morskih dubina razgovaraju?
Pre nekoliko decenija, u vodama oko Antarktika, ljudi su zabeležili neobičan zvuk - ponavljajući šum koji je podsećao na patke, ali kao da dolazi od džinovskog morskog čudovišta.
Psilocibin evoluirao najmanje dva puta: Iznenađujuće otkriće o psihodeličnim gljivama
Nedavno istraživanje otkrilo je da određena vrsta gljiva proizvodi psilocibin koristeći potpuno drugačiji biohemijski put od onog koji koriste tzv. „magične“ gljive (Psilocybe), što ukazuje da se ovaj psihoaktivni spoj nezavisno razvio najmanje dva puta tokom evolucije.
15 miliona evra u džepu ili kako zaboravljeni tiket može da promeni život
Jedan Nemac je osvojio 15,3 miliona evra (18 miliona dolara) na lutriji nakon što je, šest meseci po kupovini, pronašao zaboravljeni tiket u džepu svog kaputa.
Kako mozak bira koje uspomene ostaju?
Sećate li se gde ste bili i šta ste radili neposredno pre nego što ste čuli neku iznenađujuću vest? Ili sitnog detalja sa dana koji je bio potpuno običan, sve dok se nešto veliko nije dogodilo? Naučnici kažu da to nije slučajnost, već način na koji naš mozak funkcioniše.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: