-
Poslednjih 5 pesama
- Tutti Frutti Band - Ne bojim se drugova tvoga frajera
- Aleksandra Radović - Ne, Hvala
- Crvena jabuka - Ako Ako
- Bebi Dol - Brazil
- Bijelo dugme - Ružica si bila
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?
Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
28-11-2024 | 12:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Parents
Foto: Bigstock, RTimages
Ovde ćemo se detaljnije pozabaviti žudnjom za kiselim krastavcima, razmatrajući razloge iza te žudnje, kako da se nosite sa njima i koje bezbednosne mere treba imati na umu kada su kiseli krastavci u pitanju tokom trudnoće.Biološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Neke trudnice žude za klasičnim kombinacijama poput kiselih krastavaca i sladoleda, dok druge mogu da požele najčudnije stvari, poput senfa direktno ili ljutog sosa. Trudničke žudnje su nešto što većina trudnica doživljava. U stvari, studija iz 2014. godine otkrila je da čak 76% trudnica oseća žudnje tokom trudnoće.
Vaše telo prolazi kroz mnoge duboke promene tokom trudnoće. Na kraju krajeva, u sebi nosite čitavo novo biće (ili više njih!). Neke od ovih promena mogu uticati na to šta želite ili ne želite da jedete tokom trudnoće. Zbog toga možda imate čudnu želju da jedete kiseli krastavac za doručak ili vam se ideja o kiselom krastavcu umočenom u kikiriki puter čini potpuno primamljivom.
Pogledajmo neke od bioloških promena koje se dešavaju u trudnoći i koje bi mogle objasniti žudnju za kiselim krastavcima.
Hormonske Promene
„Postoji nekoliko hormonalnih promena tokom trudnoće koje bi mogle da izazovu žudnju o kojoj svi pričamo,“ kaže dr. Rebeka Kit, sertifikovana ginekološkinja u Pediatriks medicinskoj grupi. Ovo uključuje promene u hormonima poput progesterona i estrogena, koji „rastu u prvom tromesečju i ostaju visoki u drugom i trećem tromesečju“, objašnjava Kit.
Još jedna hormonska promena koja se dešava tokom trudnoće je povećanje neuropeptida Y (NPY), kaže dr Kit. „NPY povećava unos hrane na nekoliko načina, uključujući povećanje motivacije za jelo i odlaganje osećaja sitosti,“ objašnjava ona.
Senzorne promene
Starija studija iz 2004. godine otkrila je da je 76% trudnica imalo promene u čulu mirisa i ukusa. Ove promene mogu „uključivati smanjenu osetljivost na slane namirnice poput kiselih krastavaca,“ opisuje dr Kit. Drugim rečima, dok bi vam pre trudnoće konzumacija pet kiselih krastavaca zaredom signalizara preteran unos soli, tokom trudnoće vaša percepcija može biti promenjena.Promene u hormonima mogu ozbiljno da utiču na naše nepce, kaže Kit. Ovo takođe može da pojasni zašto žene koje retko žude za kiselim krastavcima pre trudnoće – ili koje su ih zapravo izbegavale – sada ne mogu da prestanu da ih jedu. „Kako hrana može da ima drugačiji ukus za trudnice, one mogu da biraju namirnice koje bi inače izbegavale,“ objašnjava ona.
Nutritivni nedostaci
Nutritivni nedostaci su uobičajeni tokom trudnoće, kaže doktorka. Na primer, nedostatak gvožđa i vitamina je prisutan kod mnogih trudnica, a jedna studija je otkrila da je preko 40% trudnic koje su prijavile žudnju za krastavčićima imalo nedostatak gvožđa, dok je skoro 30% imalo nedostatak vitamina D.
Lusi Čapin, sertifikovana babica iz Mad River-a i wellness centra, slaže se da nedostatak natrijuma može da bude razlog koji stoji iza žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće. Ovo može da bude povezano sa nekim promenama koje se dešavaju u telu tokom trudnoće. Na primer, volumen tečnosti se udvostručuje kod većine trudnica, ističe Čapin. „Vaš volumen krvi i amnionske tečnosti mora se povećati kako bi podržao rast vašeg deteta,“ opisuje ona. Kako bi se održao zdrav nivo amnionske tečnosti, vašem telu su potrebni elektroliti, koje možete dobiti u obliku soli, kaže ona.
Psihološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Ne možete zanemariti psihološke uticaje kada su u pitanju žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće – ili preciznije, pritisak okoline. Verovatno ste slušali ceo život da trudnice ne mogu odoleti kiselim krastavcima, i to definitivno može uticati na naše žudnje. „Ako vam bivša trudnica kaže da je imala ogromnu potrebu za krastavčićima tokom trudnoće, to može utiče i na vas, da i vi žudite za njima tokom trudnoće,“ kaže doktorka Kit.
Žudnja tokom trudnoće ima psihološku osnovu. Na neki način, trudnoća nam daje određenu vrstu dozvole da žudimo za stvarima za kojima inače ne bismo žudeli.
„Smatra se društveno prihvatljivim da se ‘žudi’ za određenim namirnicama tokom trudnoće i da se isključe naše uobičajene inhibicije,“ kaže Kit. „Često čujem ljude kako govore: ‘U redu je... Trudna sam.’“
Mediji takođe verovatno imaju snažan uticaj na ovu žudnju za kiselim krastavcima, kaže Čapin. „Pitam se da li postoji veza između žudnje za kiselim krastavcima i činjenice da je to nešto što mediji često prikazuju tokom trudnoće,“ napominje ona. „Čini se da u svakom filmu sa trudnicom, ona traži... kisele krastavce.“Drugi uobičajeni trudnički prohtevi
Kiseli krastavci nisu jedina uobičajena trudnička žudnja, ali su svakako primer trenda koji Čapin često primećuje kod svojih pacijenata. „Često viđam trudnice koje žude za slanom hranom,“ kaže ona. Takođe, mnoge trudnice žude za visokomasnom hranom i kiselom hranom.
Kit je videla mnoge, različite tipove žudnji – kao i odbojnosti prema hrani. Ona zna koliko hiper-specifične određene trudničke žudnje i rituali ishrane mogu da budu sasvim lično iskustvo. „U prvoj trudnoći sam žudela za šećernim krofnama i toplom čokoladom,“ kaže ona. „Svake večeri sam to jela kao užinu.“Kiseli krastavci su svakako žudnja koju ona primećuje kod mnogih svojih pacijenata, ali se pojavljuju i druge žudnje. „Viđala sam pacijente koji žude za sladoledom, šejkovima i kolačićima,“ kaže ona, a prenosi sajt Parents. -
Pročitajte i...
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
Slavimo Svetski dan knjige: Koliko često čitate?
Danas, 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: