-
Poslednjih 5 pesama
- Alka i Željko - Ako odeš
- Boris Rezak - Tako lako
- Tutti Frutti Band - Ne bojim se drugova tvoga frajera
- Kiki Lesendric I Tony Cetinski - Nemirne Noci
- Boris Novković - Dok svira radio
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoNajukusnija boranija sa piletinom
Boranija mnogima nije omiljeni obrok, ali ako isprobate ovaj recept postoji velika verovatnoća da ćete promeniti mišljenje.
Vitaminska salata sa ananasom i cveklom!Stiglo nam je vreme za zdravije obroke i pripreme za lepše dane. Birajte vitaminsku salatu umesto jake hrane i imajte na umu da će vam telo biti zahvalno zbog toga.
-
ZdravljeDoktor otkriva najbolje vreme za doručak i večeru ako želite da smršate
Mnogi gube vreme na neučinkovite dijete, ali prema dr Naheedu Aliju, ključ za sagorevanje masnih naslaga na stomaku leži u pravilnom vremenskom rasporedu obroka. Prilagođavanje ishrane prirodnom cirkadijalnom ritmu tela može poboljšati metabolizam i smanjiti visceralnu mast – onu najopasniju masnoću koja se taloži oko unutrašnjih organa i povećava rizik od bolesti.
Devet znakova da ne unosite dovoljno ugljenih hidrata!U svetu zdrave ishrane, proteini se često doživljavaju kao heroji, dok su ugljeni hidrati nepravedno demonizovani. Ideja da smanjenje unosa ugljenih hidrata doprinosi bržem gubitku kilograma vodi poreklo još iz dijetne kulture osamdesetih godina. Popularnost keto dijete dodatno je uticala na ovu percepciju, iako ugljeni hidrati igraju ključnu ulogu u našem telu.
-
PutovanjaOvo su najturbulentnije avionske rute u Evropi – Alpi kao ključni faktor
Bilo da se radi o kratkom letu od dva sata ili o dugom interkontinentalnom putovanju, turbulencije su deo letačkog iskustva, ali uglavnom nisu ozbiljne.
Iznenađenje: Proglašen najbolji spomenik u Španiji – i nije Sagrada FamiliaMezquita-Katedrala u Kordobi nosi titulu najboljeg spomenika u Španiji, prema istraživanju kompanije Iglu Cruises, koja je analizirala hiljade recenzija turista o arhitektonskim znamenitostima širom zemlje.
-
PreporučujemoVratite sjaj starom srebrnom nakitu koji volite
Srebrni nakit vremenom gubi sjaj... Takav nakit često završi u kutijicama, kao vid uspomene, ali ne i kao modni detalj koji možemo da nosimo. Ako ste ljubitelj srebra sve što treba da uradite jeste da ga pravilno očistite, a to je mnogo lakše nego što možete da pretpostavite.
Najbolji trikovi za održavanje nameštaja ako ste vlasnik kućnog ljubimacaVlasnici kućnih ljubimaca, prinuđeni su da čiste nameštaj mnogo češće od ostalih... Svakodnevno usisavanje se podrazumeva, ali nekada ni to nije dovoljno da u potpunosti očistite sve i otarasite se krzna koje ostaje iza vašeg prijatelja... Zato vam predstavljamo najbolje trikove koji mogu da vam pomognu da održite higijenu prostora na visokom nivou.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 123.86 124.73 125.60 USD 113.08 113.88 114.67
-
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?
Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
28-11-2024 | 12:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Parents
Foto: Bigstock, RTimages
Ovde ćemo se detaljnije pozabaviti žudnjom za kiselim krastavcima, razmatrajući razloge iza te žudnje, kako da se nosite sa njima i koje bezbednosne mere treba imati na umu kada su kiseli krastavci u pitanju tokom trudnoće.Biološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Neke trudnice žude za klasičnim kombinacijama poput kiselih krastavaca i sladoleda, dok druge mogu da požele najčudnije stvari, poput senfa direktno ili ljutog sosa. Trudničke žudnje su nešto što većina trudnica doživljava. U stvari, studija iz 2014. godine otkrila je da čak 76% trudnica oseća žudnje tokom trudnoće.
Vaše telo prolazi kroz mnoge duboke promene tokom trudnoće. Na kraju krajeva, u sebi nosite čitavo novo biće (ili više njih!). Neke od ovih promena mogu uticati na to šta želite ili ne želite da jedete tokom trudnoće. Zbog toga možda imate čudnu želju da jedete kiseli krastavac za doručak ili vam se ideja o kiselom krastavcu umočenom u kikiriki puter čini potpuno primamljivom.
Pogledajmo neke od bioloških promena koje se dešavaju u trudnoći i koje bi mogle objasniti žudnju za kiselim krastavcima.
Hormonske Promene
„Postoji nekoliko hormonalnih promena tokom trudnoće koje bi mogle da izazovu žudnju o kojoj svi pričamo,“ kaže dr. Rebeka Kit, sertifikovana ginekološkinja u Pediatriks medicinskoj grupi. Ovo uključuje promene u hormonima poput progesterona i estrogena, koji „rastu u prvom tromesečju i ostaju visoki u drugom i trećem tromesečju“, objašnjava Kit.
Još jedna hormonska promena koja se dešava tokom trudnoće je povećanje neuropeptida Y (NPY), kaže dr Kit. „NPY povećava unos hrane na nekoliko načina, uključujući povećanje motivacije za jelo i odlaganje osećaja sitosti,“ objašnjava ona.
Senzorne promene
Starija studija iz 2004. godine otkrila je da je 76% trudnica imalo promene u čulu mirisa i ukusa. Ove promene mogu „uključivati smanjenu osetljivost na slane namirnice poput kiselih krastavaca,“ opisuje dr Kit. Drugim rečima, dok bi vam pre trudnoće konzumacija pet kiselih krastavaca zaredom signalizara preteran unos soli, tokom trudnoće vaša percepcija može biti promenjena.Promene u hormonima mogu ozbiljno da utiču na naše nepce, kaže Kit. Ovo takođe može da pojasni zašto žene koje retko žude za kiselim krastavcima pre trudnoće – ili koje su ih zapravo izbegavale – sada ne mogu da prestanu da ih jedu. „Kako hrana može da ima drugačiji ukus za trudnice, one mogu da biraju namirnice koje bi inače izbegavale,“ objašnjava ona.
Nutritivni nedostaci
Nutritivni nedostaci su uobičajeni tokom trudnoće, kaže doktorka. Na primer, nedostatak gvožđa i vitamina je prisutan kod mnogih trudnica, a jedna studija je otkrila da je preko 40% trudnic koje su prijavile žudnju za krastavčićima imalo nedostatak gvožđa, dok je skoro 30% imalo nedostatak vitamina D.
Lusi Čapin, sertifikovana babica iz Mad River-a i wellness centra, slaže se da nedostatak natrijuma može da bude razlog koji stoji iza žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće. Ovo može da bude povezano sa nekim promenama koje se dešavaju u telu tokom trudnoće. Na primer, volumen tečnosti se udvostručuje kod većine trudnica, ističe Čapin. „Vaš volumen krvi i amnionske tečnosti mora se povećati kako bi podržao rast vašeg deteta,“ opisuje ona. Kako bi se održao zdrav nivo amnionske tečnosti, vašem telu su potrebni elektroliti, koje možete dobiti u obliku soli, kaže ona.
Psihološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Ne možete zanemariti psihološke uticaje kada su u pitanju žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće – ili preciznije, pritisak okoline. Verovatno ste slušali ceo život da trudnice ne mogu odoleti kiselim krastavcima, i to definitivno može uticati na naše žudnje. „Ako vam bivša trudnica kaže da je imala ogromnu potrebu za krastavčićima tokom trudnoće, to može utiče i na vas, da i vi žudite za njima tokom trudnoće,“ kaže doktorka Kit.
Žudnja tokom trudnoće ima psihološku osnovu. Na neki način, trudnoća nam daje određenu vrstu dozvole da žudimo za stvarima za kojima inače ne bismo žudeli.
„Smatra se društveno prihvatljivim da se ‘žudi’ za određenim namirnicama tokom trudnoće i da se isključe naše uobičajene inhibicije,“ kaže Kit. „Često čujem ljude kako govore: ‘U redu je... Trudna sam.’“
Mediji takođe verovatno imaju snažan uticaj na ovu žudnju za kiselim krastavcima, kaže Čapin. „Pitam se da li postoji veza između žudnje za kiselim krastavcima i činjenice da je to nešto što mediji često prikazuju tokom trudnoće,“ napominje ona. „Čini se da u svakom filmu sa trudnicom, ona traži... kisele krastavce.“Drugi uobičajeni trudnički prohtevi
Kiseli krastavci nisu jedina uobičajena trudnička žudnja, ali su svakako primer trenda koji Čapin često primećuje kod svojih pacijenata. „Često viđam trudnice koje žude za slanom hranom,“ kaže ona. Takođe, mnoge trudnice žude za visokomasnom hranom i kiselom hranom.
Kit je videla mnoge, različite tipove žudnji – kao i odbojnosti prema hrani. Ona zna koliko hiper-specifične određene trudničke žudnje i rituali ishrane mogu da budu sasvim lično iskustvo. „U prvoj trudnoći sam žudela za šećernim krofnama i toplom čokoladom,“ kaže ona. „Svake večeri sam to jela kao užinu.“Kiseli krastavci su svakako žudnja koju ona primećuje kod mnogih svojih pacijenata, ali se pojavljuju i druge žudnje. „Viđala sam pacijente koji žude za sladoledom, šejkovima i kolačićima,“ kaže ona, a prenosi sajt Parents. -
Pročitajte i...Polarna noć na Svalbardu – Evo kako izgleda život u večnom mraku
Na 78 stepeni severne geografske širine, oko 12 stepeni severnije od donje granice Arktičkog kruga, Svalbard je navikao na polarnu noć. Tokom ovog perioda potpune tame, sunce ostaje skriveno ispod horizonta, a njegovi zraci ne dopiru do ovog arhipelaga. Nebo je obavijeno neprobojnim mrakom, a jedini izvori prirodnog svetla dolaze od meseca, zvezda i povremenih prikaza severne svetlosti.
Iznenađenje: Proglašen najbolji spomenik u Španiji – i nije Sagrada FamiliaMezquita-Katedrala u Kordobi nosi titulu najboljeg spomenika u Španiji, prema istraživanju kompanije Iglu Cruises, koja je analizirala hiljade recenzija turista o arhitektonskim znamenitostima širom zemlje.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razlikuProcena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Istraživači su pronašli način da nam pomognu u brisanju loših sećanjaMogućnost brisanja loših sećanja i traumatskih povratnih slika mogla bi pomoći u lečenju niza mentalnih problema, a naučnici su pronašli obećavajući novi pristup koji to omogućava: slabljenje negativnih sećanja ponovnim aktiviranjem pozitivnih.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: