-
Poslednjih 5 pesama
- Valentino - Idu ptice selice
- Aleksandra Radović - Dok Disem
- Tap 011 - Vrapci
- Cacadou Look - Kao pjesma
- Gibonni - Vrime da se pomirim sa svitom
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Najsočnija pita od bundeve
Miris tradicije i miris detinjstva, a sve to u jednostavnom receptu za našu pitu od bundeve... Možemo li uopšte da zamislimo jesen bez ovog sjajnog deserta?
Vitaminska salata sa narom
Hrskavi crveni kupus, sočni krastavci, slatke šargarepe i cvekla u kombinaciji sa malo voća i zanimljivim dresingom čine je savršenim obrokom ili prilogom.
-
Zdravlje
Kako brzo, bezbedno i na prirodan način sniziti krvni pritisak?
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, nastaje kada je potrebna prevelika sila da bi krv prošla kroz arterije, što dodatno opterećuje srce. Više od 1,2 milijarde odraslih širom sveta ima visok pritisak, a gotovo polovina njih i ne zna za to.
Namirnice koje verovatno nisu dobre za zdravlje mozga
Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji dugoročno oblikuju kako naše telo i mozak funkcionišu. Neke namirnice obezbeđuju stabilnu energiju, štite neurone i podržavaju pamćenje. Druge, međutim, mogu imati suprotan efekat, podizati nivo šećera u krvi, izazivati upale i remetiti san. Vremenom, te posledice mogu da oslabe koncentraciju, pamćenje i kognitivne sposobnosti.
-
Putovanja
Helsinki ponovo proglašen za najodrživiju destinaciju na svetu
Po drugi put zaredom, finska prestonica zauzela je prvo mesto na Global Destination Sustainability (GDS) indeksu - rang listi koja svake godine meri održivost turističkih destinacija širom sveta.
Gde videti Severnu svetlost 2026. godine? Najlepše destinacije za čarobno iskustvo
Aurora Borealis, poznata kao Severna svetlost, za mnoge je jedno od najlepših i najređih iskustava u životu. Ove godine svetleći zavese bile su vidljive čak i u južnoj Engleskoj, ali uobičajeno ih možete posmatrati samo u hladnim, severnim krajevima sveta.
-
Preporučujemo
Ako vaš veš nakon pranja ima neprijatan miris isprobajte ove trikove!
Ako primetite da vaš veš ima neprijatan, pa čak i gori miris nego pre pranja, to je znak da vašoj mašini za pranje veša treba dubinsko čišćenje.
Održavanje dušeka: Koliko često treba da ih usisavamo?
Verovatno redovno usisavate podove i nameštaj, ali postoji jedan deo doma koji mnogi često zanemaruju - dušek. Iako na prvi pogled deluje čist, on može biti pravo leglo prašine, alergena i grinja, što može negativno uticati na kvalitet vazduha i vaš san. Zato je važno da ga redovno održavate i usisavate, kako biste smanjili nakupljanje nečistoća i poboljšali higijenu spavaće sobe.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 124.40 125.27 126.15 USD 99.14 99.84 100.53
-
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?
Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
29-05-2025 | 13:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Parents
Foto: Bigstock, RTimages
Ovde ćemo se detaljnije pozabaviti žudnjom za kiselim krastavcima, razmatrajući razloge iza te žudnje, kako da se nosite sa njima i koje bezbednosne mere treba imati na umu kada su kiseli krastavci u pitanju tokom trudnoće.Biološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Neke trudnice žude za klasičnim kombinacijama poput kiselih krastavaca i sladoleda, dok druge mogu da požele najčudnije stvari, poput senfa direktno ili ljutog sosa. Trudničke žudnje su nešto što većina trudnica doživljava. U stvari, studija iz 2014. godine otkrila je da čak 76% trudnica oseća žudnje tokom trudnoće.
Vaše telo prolazi kroz mnoge duboke promene tokom trudnoće. Na kraju krajeva, u sebi nosite čitavo novo biće (ili više njih!). Neke od ovih promena mogu uticati na to šta želite ili ne želite da jedete tokom trudnoće. Zbog toga možda imate čudnu želju da jedete kiseli krastavac za doručak ili vam se ideja o kiselom krastavcu umočenom u kikiriki puter čini potpuno primamljivom.
Pogledajmo neke od bioloških promena koje se dešavaju u trudnoći i koje bi mogle objasniti žudnju za kiselim krastavcima.
Hormonske Promene
„Postoji nekoliko hormonalnih promena tokom trudnoće koje bi mogle da izazovu žudnju o kojoj svi pričamo,“ kaže dr. Rebeka Kit, sertifikovana ginekološkinja u Pediatriks medicinskoj grupi. Ovo uključuje promene u hormonima poput progesterona i estrogena, koji „rastu u prvom tromesečju i ostaju visoki u drugom i trećem tromesečju“, objašnjava Kit.
Još jedna hormonska promena koja se dešava tokom trudnoće je povećanje neuropeptida Y (NPY), kaže dr Kit. „NPY povećava unos hrane na nekoliko načina, uključujući povećanje motivacije za jelo i odlaganje osećaja sitosti,“ objašnjava ona.
Senzorne promene
Starija studija iz 2004. godine otkrila je da je 76% trudnica imalo promene u čulu mirisa i ukusa. Ove promene mogu „uključivati smanjenu osetljivost na slane namirnice poput kiselih krastavaca,“ opisuje dr Kit. Drugim rečima, dok bi vam pre trudnoće konzumacija pet kiselih krastavaca zaredom signalizara preteran unos soli, tokom trudnoće vaša percepcija može biti promenjena.Promene u hormonima mogu ozbiljno da utiču na naše nepce, kaže Kit. Ovo takođe može da pojasni zašto žene koje retko žude za kiselim krastavcima pre trudnoće – ili koje su ih zapravo izbegavale – sada ne mogu da prestanu da ih jedu. „Kako hrana može da ima drugačiji ukus za trudnice, one mogu da biraju namirnice koje bi inače izbegavale,“ objašnjava ona.
Nutritivni nedostaci
Nutritivni nedostaci su uobičajeni tokom trudnoće, kaže doktorka. Na primer, nedostatak gvožđa i vitamina je prisutan kod mnogih trudnica, a jedna studija je otkrila da je preko 40% trudnic koje su prijavile žudnju za krastavčićima imalo nedostatak gvožđa, dok je skoro 30% imalo nedostatak vitamina D.
Lusi Čapin, sertifikovana babica iz Mad River-a i wellness centra, slaže se da nedostatak natrijuma može da bude razlog koji stoji iza žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće. Ovo može da bude povezano sa nekim promenama koje se dešavaju u telu tokom trudnoće. Na primer, volumen tečnosti se udvostručuje kod većine trudnica, ističe Čapin. „Vaš volumen krvi i amnionske tečnosti mora se povećati kako bi podržao rast vašeg deteta,“ opisuje ona. Kako bi se održao zdrav nivo amnionske tečnosti, vašem telu su potrebni elektroliti, koje možete dobiti u obliku soli, kaže ona.
Psihološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Ne možete zanemariti psihološke uticaje kada su u pitanju žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće – ili preciznije, pritisak okoline. Verovatno ste slušali ceo život da trudnice ne mogu odoleti kiselim krastavcima, i to definitivno može uticati na naše žudnje. „Ako vam bivša trudnica kaže da je imala ogromnu potrebu za krastavčićima tokom trudnoće, to može utiče i na vas, da i vi žudite za njima tokom trudnoće,“ kaže doktorka Kit.
Žudnja tokom trudnoće ima psihološku osnovu. Na neki način, trudnoća nam daje određenu vrstu dozvole da žudimo za stvarima za kojima inače ne bismo žudeli.
„Smatra se društveno prihvatljivim da se ‘žudi’ za određenim namirnicama tokom trudnoće i da se isključe naše uobičajene inhibicije,“ kaže Kit. „Često čujem ljude kako govore: ‘U redu je... Trudna sam.’“
Mediji takođe verovatno imaju snažan uticaj na ovu žudnju za kiselim krastavcima, kaže Čapin. „Pitam se da li postoji veza između žudnje za kiselim krastavcima i činjenice da je to nešto što mediji često prikazuju tokom trudnoće,“ napominje ona. „Čini se da u svakom filmu sa trudnicom, ona traži... kisele krastavce.“Drugi uobičajeni trudnički prohtevi
Kiseli krastavci nisu jedina uobičajena trudnička žudnja, ali su svakako primer trenda koji Čapin često primećuje kod svojih pacijenata. „Često viđam trudnice koje žude za slanom hranom,“ kaže ona. Takođe, mnoge trudnice žude za visokomasnom hranom i kiselom hranom.
Kit je videla mnoge, različite tipove žudnji – kao i odbojnosti prema hrani. Ona zna koliko hiper-specifične određene trudničke žudnje i rituali ishrane mogu da budu sasvim lično iskustvo. „U prvoj trudnoći sam žudela za šećernim krofnama i toplom čokoladom,“ kaže ona. „Svake večeri sam to jela kao užinu.“Kiseli krastavci su svakako žudnja koju ona primećuje kod mnogih svojih pacijenata, ali se pojavljuju i druge žudnje. „Viđala sam pacijente koji žude za sladoledom, šejkovima i kolačićima,“ kaže ona, a prenosi sajt Parents. -
Pročitajte i...
15 miliona evra u džepu ili kako zaboravljeni tiket može da promeni život
Jedan Nemac je osvojio 15,3 miliona evra (18 miliona dolara) na lutriji nakon što je, šest meseci po kupovini, pronašao zaboravljeni tiket u džepu svog kaputa.
Kako mozak bira koje uspomene ostaju?
Sećate li se gde ste bili i šta ste radili neposredno pre nego što ste čuli neku iznenađujuću vest? Ili sitnog detalja sa dana koji je bio potpuno običan, sve dok se nešto veliko nije dogodilo? Naučnici kažu da to nije slučajnost, već način na koji naš mozak funkcioniše.
Legendarni „brod duhova“ viđen prvi put posle više od jednog veka
Posle više od jednog veka, misteriozni brod F.J. King, koji je potonuo u jezeru Mičigen 1886. godine, konačno je otkriven. Ovaj 44-metarski trojarbolni brod, poznat i kao „brod duhova“, godinama je bio predmet potrage bez uspeha.
Rešena misterija razglednice izgubljene pre 72 godine
Razglednica poslata iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku stigla je u poštu u OtaVi, u saveznoj državi Ilinois, u avgustu ove godine.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: