U pomorandžinoj kori je lek

Iako je poznato da agrumi imaju dobro dejstvo na naše zdravlje zbog visokih koncentracija lekovitih svojstava, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.

14-10-2015

|

12:59

|

Autor / Izvor: Naxi media

U samim agrumima (pomorandži, limunu, grejpu...) postoji obilje flavonoida, no najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete belu "koricu" koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru.


Najbolji od flavonoida u tom belom "mesu" je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paprike. Istraživanja su pokazala, tvrde autori, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može da stimuliše jetru da spali višak masnoće, prenosi portal Natural News.


Konzumiranje ovog voća preporučuje se uvek, pogotovu na prelasku godišnjih doba, kada je organizam podložan padu imuniteta.