-
Poslednjih 5 pesama
- U Škripcu - O Je
- Vlado Georgiev - Ako mi lose krene
- ITD bend - Lagano Umirem
- Kemal Monteno - Vratio Sam Se Zivote
- Ana Stanić - Suncan dan
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Palenta sa semenkama
Ako ste ljubitelj palente sa sirom ili pavlakom možda ćete poželeti da isprobate nešto novo i drugačije... Ako, ipak niste ljubitelj ove vrste obroka ovaj recept može prijatno da vas iznenadi.
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
-
Zdravlje
Efekti nedostatka sna na telo!
Nedovoljno sna iscrpljuje mentalne sposobnosti i ugrožava fizičko zdravlje. Nauka je povezala hroničan nedostatak sna sa brojnim zdravstvenim problemima – od gojenja do oslabljenog imunog sistema. Ako ste ikada proveli noć prevrćući se u krevetu, znate kako ćete se osećati sutradan: umorno, razdražljivo i dezorijentisano. Ali, redovno uskraćivanje preporučenih 7 do 9 sati sna ima mnogo ozbiljnije posledice od pukog jutarnjeg umora.
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
-
Putovanja
Ovaj gradić proglašen je najlepšim priobalnim mestom na svetu!
Prestižni magazin Architectural Digest sastavio je listu najlepših priobalnih gradova sveta, a na samom vrhu našao se Camogli, slikoviti gradić na severozapadu Italije, nadomak Đenove.
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
-
Preporučujemo
Koje su to najčešće greške koje pravimo kad peremo veš u veš mašini?
Iako pranje veša deluje kao rutinska aktivnost, mnogi od nas prave uobičajene greške koje utiču na miris, dugotrajnost i izgled odeće. Jedna od najčešćih zabluda ogleda se u korišćenju previše omekšivača ili deterdženta, kao i u pogrešnom izboru temperature pranja.
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Italijanski delikates: Danas obeležavamo nacionalni dan pice
Verovatno ne postoji osoba koja ne obožava Picu, a kako je danas nacionalni dan ovog italijanskog specijaliteta obavezno se počastite bar jednim parčetom...
09-02-2024 | 11:58 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstock, ch_ch
Juče smo imali priliku da obeležimo Debeli četvrtak i da uživamo u krofnama, a danas je "obavezna" konzumacija čuvenog italijanskog jela.
Čak iako vodite računa o liniji, ne ustručavajte se da častite sebe, birajući verziju koja vam je omiljena. Možete da uključite i celu porodicu i pripremite picu baš onako kako najviše volite ili jednostavno možete da posetite omiljeni restoran.
Za koju god opciju da se odlučite, eksperimentišite sa prelivima i ne ulazite u sukobe, jer je mnogo onih koji se godinama unazad svađaju pokušavajući da ustanove koji je to recept za picu najbolji. Danas je ovo jelo toliko usavršeno da imamo i tanke i debele kore, pa čak i kore punjene različitim nadevima.
Ukusi su različiti i to je sve što treba da znamo dok se prepuštamo ovom užitku.Istorija nacionalnog dana pice
Iako je nemoguće znati sa sigurnošću, neki ljudi vam mogu reći da je Nacionalni dan pice počeo u 10. veku u Napulju, Italija. Tada zapisi prvi put pokazuju prisustvo onoga što je sada postalo moderna pica. Pica je u početku bila jednostavan somun namazan sosom od paradajza i posut sirom. Verovatno je da prvi ljudi koji su ovo napravili kao kreativnu užinu za svoje porodice nisu imali pojma o senzaciji koju su napravili i šta će to postati.
Pica je na kraju ostavila trag u Americi 1905. U Njujorku, a picerija pod nazivom Lombardi's stvorila je iskru koja će zapaliti srca širom zemlje od tada do sada – i bez zamislivog kraja na vidiku. A 1905. je bila godina kada je Lombardi's dobio prvu komercijalnu dozvolu za proizvodnju pice izdatu u Sjedinjenim Državama. Neverovatno, Lombardi's još uvek posluje! Za one koji žele da probaju tu prvu pravu picu na američkim obalama, idite do Male Italije na Menhetnu.
Procenjuje se da je prvi Nacionalni dan pice verovatno počeo negde početkom 2000-ih, ali kad god je počeo, sada zaslužuje da se slavi svake godine!
Ako danas nemate dovoljno vremena za ozbiljnu pripremu ovog jela, OVDE možete da pročitate recept za picu koja se priprema za samo deset minuta.
Koliko košta najskuplja pica na svetu proverite OVDE. -
Pročitajte i...
Zašto su dinosaurusi razvili perje? Razlog nije samo letenje!
Pre samo nekoliko decenija, pominjanje "dinosaurusa sa perjem" među naučnicima izazvalo bi čudne poglede. Ipak, sada je opštepoznato da su mnoge vrste dinosaurusa evoluirale perje, jer su arheolozi otkrili desetine dinosaurusa prekrivenih perjem ili strukturalno sličnim pokrovima tela.
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: