-
Poslednjih 5 pesama
- Piloti - Kada sanjamo
- Toše Proeski - Jedina
- Toše Proeski - Da l' si sretnija
- Djavoli - Pričaj mi o ljubavi
- Neno Belan - Rijeka snova
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Domaći sladoled od nektarina
Ako niste imali priliku da probate sladoled od nektarina pravo je pitanje šta čekate? Isprobajte recept koji ne uključuje veštačke arome i verujte nam na reč da će vas ukus ovog fenomenalnog deserta oduševiti.
Kokos rolat
Ako ste ljubitelj kokosa, obavezno obradujte sebe ovim fenomenalnim desertom. Poslužite ga uz kafu ili hladnu limunadu za još bolji ugođaj.
-
Zdravlje
Šta uzrokuje tamne podočnjake i kako ih ublažiti?
Tamni kolutovi ispod očiju (poznati i kao periorbitalna hiperpigmentacija) mogu se pojaviti iz više razloga - genetike, alergija, umora, dehidratacije i drugih faktora. Mada nisu opasni po zdravlje, mogu uticati na samopouzdanje. Postoje kućni i medicinski tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju njihovog izgleda.
Ubrzajte metabolizam i dovedite liniju do savršenstva!
Postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih načina da podržite svoj metabolizam, od kojih mnogi uključuju jednostavne promene u vašoj ishrani i načinu života.
-
-
Putovanja
Italija proglašena za „ultimativnu“ destinaciju za solo avanturiste u 2025. godine!
Ako ste planirali solo putovanje u 2025. i tražite destinaciju koja ne nudi samo kulturno obogaćenje već i uzbuđenje i dozu adrenalina, Italija je – prema novom istraživanju – pravo mesto za vas.
Lisabon je zvanično dom najboljeg luksuznog hotela na svetu!
TripAdvisor je objavio dobitnike nagrada Travellers’ Choice, otkrivši listu najboljih hotela na svetu – a titula apsolutnog pobednika pripala je jednom portugalskom dragulju.
-
Preporučujemo
Zaboravite hemikalije: Očistite celu kuću uz pomoć limuna!
Limunska kiselina poseduje izuzetnu moć čišćenja i pokazala se kao jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava za održavanje higijene doma. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i dezinfekcionim svojstvima, idealna je za sve koji žele da izbegnu upotrebu agresivnih hemikalija i opredele se za zdravije, ekološki prihvatljivije alternative.
Savet dizajnera: Kombinacije boja koje donose luksuzni izgled prostora
Dizajneri enterijera otkrili su za Homes & Gardens da postoje izvesne kombinacije boja koje da prostoru daju luksuzan izgled.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.39 117.22 118.04 CHF 124.69 125.57 126.44 USD 100.98 101.70 102.41
-
Parmezan otvoren posle 27 godina postavio novi rekord u sazrevanju
Kotur parmiđano ređana (Parmigiano Reggiano) otvoren je posle neverovatnih 27 godina i tri meseca – što je šest godina duže od prethodnog rekorda. Ovaj sir koji je izuzetno dugo sazrevao proslavljen je kao „autentični dragulj prirode“ i postao je novi šampion dugovečnosti u svetu parmezana.
03-06-2025 | 11:51 | Autor/Izvor: Naxi media, Guardian
Foto: youtube printscreen
Još uvek jestiv kotur težak 36 kilograma bio je jedan od poslednjih koje su 1998. napravili Romano i Silvija Kamorani u svojoj mlekari u Povilju, gradiću blizu Parme, u srcu regije Emilija-Romanja na severu Italije.
Ocenjen na više od 20.000 evra, parmezan je otvoren i degustiran nakon više od 27 godina sazrevanja, čime je nadmašen raniji rekord od 21 godine.
„Aroma i ukus kao da nisu sa ovog sveta“, izjavio je Romano Kamorani, dodajući da je i dalje „s ljubavlju“ brinuo o siru tokom svih godina, iako se više ne bavi proizvodnjom.
Proizvođači sami odlučuju kada će otvoriti sir, a autentičnost i jestivost proverava stručni žiri iz konzorcijuma „Parmiđano ređano“. Kamoranijev sir zadovoljio je sve kriterijume i time postao novi rekorder.
„Otvaranje ovog kotura bio je izuzetan trenutak“, rekao je Nikola Bertineli, predsednik konzorcijuma.
„Ovo pokazuje da ovaj proizvod može ostati neverovatan posle toliko vremena bez konzervansa. To je autentični dragulj prirode“, istakao je.
Tokom ceremonije sečenja, u Acetaji Racoli – porodičnoj fabrici balzamiko sirćeta koju je osnovao olimpijski šampion u skijanju Đulijano Racoli – pojedeno je oko sedam kilograma sira.
Kamorani veruje da je tajna dugovečnosti u pažnji koju mu je pružao: „Mislim da je mogao da izdrži i 30 godina“, rekao je, uporedivši brigu o siru sa negom deteta.
Šta dalje s rekordnim koturom?
Vlasnik sada razmatra sudbinu preostalog sira. Prethodni rekorder, napravljen 2000. godine u mlekari pokojnog Erija Bertanija, prodat je na aukciji u humanitarne svrhe.
„Neki ljudi su rekli da bi trebalo da ga ponudim na japanskom tržištu, ali želim da ostane ovde“, otkrio je Kamorani.
Parmezan će verovatno biti dostupan u manjim komadima, za one koji žele da kupe deo ovog istorijskog sira.Ovaj rekord podržava i Nacionalno udruženje parmezana ređano (Nazionale del Parmigiano Reggiano), koje, u saradnji sa konzorcijumom, promoviše takmičenja sireva širom sveta.
Cilj je jasan – da se nadmaši 28-godišnji rekord američkog čedara, postavljen 2013. godine.
Gabrijele Arloti, portparol udruženja, otkriva da već postoji novi kandidat za sledeći rekorder među parmezanima – ali njegova lokacija zasad ostaje tajna. -
Pročitajte i...
Da li je za vas petak 13. najstrašniji dan u godini?
Dok su neki današnji dan dočekali potpuno ravnodušno, drugi ipak smatraju da je ovo dan koji treba „preživeti“ - bez nepotrebnih izlazaka, rizika i izazivanja sudbine. Ali zašto baš petak 13. ima tako lošu reputaciju i zbog čega ga mnogi povezuju s nesrećom?
Šta "bebi govor" otkriva o ranom učenju jezika?
Način na koji odrasli govore sa bebama – nežno, usporeno i pevušljivo – poznat kao infant-directed speech (IDS), ili govor usmeren ka bebama, već decenijama privlači pažnju istraživača. Ispostavlja se da ovaj poseban stil komunikacije nije samo simpatično brbljanje, već može igrati važnu ulogu u razvoju jezičkih veština kod dece.
Potvrđeno je: Ljudi zaista često liče na svoje pse!
Mnogi vlasnici pasa se pitaju da li imaju sličnosti sa svojim ljubimcima – bilo da je reč o smirenom temperamentu, društvenoj prirodi ili čak tvrdoglavosti.
Crveni tepih sa festivala u Kanu prodaje se na kilogram, a evo koliko košta!
Crveni tepih sa stepenica zgrade u kojoj se održava Filmski festival u Kanu svakodnevno je menjan od 13. do 24. maja, tokom trajanja manifestacije, a sada se prodaje po ceni od jednog evra po kilogramu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: