-
Poslednjih 5 pesama
- Leteći Odred - Sanjao sam moju ružicu
- Valentino - Idu ptice selice
- Merlin - Sve je laž
- EKV - Par godina za nas
- Tose I Antonija - Volim Osmjeh Tvoj
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Bolonjeze kao iz restorana!
Najveći broj ljudi verovatno misli da zna kako se priprema ovo tradicionalno italijansko jelo. Međutim, mnogi se iznenade kada ga pripreme i shvate da ukus ipak ne može da se poredi sa onim iz restorana i obično se pitaju gde su pogrešili. Zato zapamtite da postoje izvesni trikovi poput dugog dinstanja na srednjoj vatri, dodavanja kašike mleka na kraju dinstanja, ali i dodavanja izvesnih (neobičnih sastojaka) koji će poboljšati ukus ovog jela i dati mu pravi "šmek".
-
Zdravlje
Pet namirnica koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu
Zadržavanje vode može se javiti u bilo koje doba godine, ali otečene i teške noge posebno su česta (i neprijatna) pojava tokom leta. Srećom, postoje načini da se ublaži osećaj nadutosti, ili još bolje, da se potpuno izbegne. Jedan od najefikasnijih koraka jeste izbacivanje namirnica koje pospešuju zadržavanje tečnosti.
Šest simptoma nedostatka vitamina B6
Nedostatak vitamina B6 može izazvati razne simptome, uključujući osipe na koži, promene raspoloženja i hroničan umor. Da biste sprečili deficit, redovno konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput pilećeg belog mesa, banana ili avokada.
-
-
Putovanja
Futuristički grad sa najviše nebodera na svetu
Možete li da pogodite koji grad prednjači po broju nebodera? Jedna od najlepših stvari u šetnji velikim gradovima jeste pogled na njihove impozantne, visoke zgrade. Ovi vertikalni džinovi predstavljaju platno za arhitekte, koje zahteva mnogo mašte i pametno urbanističko planiranje kako bi se dostigla takva visina.
Šarmantna prestonica proglašena najpovoljnijom letnjom destinacijom u Evropi
Tražite evropsku destinaciju koja neće isprazniti vaš budžet? Ova prestonica nudi luksuz po pristupačnoj ceni, prema najnovijoj listi.
-
Preporučujemo
Jedna površina obično ostane neprimećena dok čistimo: Pogledajte bolje!
Australijanka Džodi Alen podelila je slike svog kauča na Fejsbuku, iznenadivši mnoge. Iako je u prvom trenutku njena fotografija izazvala čuđenje, ubrzo je podstakla mnoge da pregledaju sopstvene domove.
Prirodno i efikasno: Kako da vaša bela odeća ponovo zablista
Bela odeća i posteljina s vremenom mogu da izgube svoj prvobitni sjaj i poprime sivkaste ili žućkaste tonove, naročito nakon čestog pranja ili sušenja u zatvorenom prostoru. I dok mnogi posežu za jakim izbeljivačima i hemikalijama, rešenje često već imate kod kuće, u kuhinji. Donosimo jednostavne i proverene metode za prirodno izbeljivanje veša, koje su nežne prema tkaninama, ali efikasne u uklanjanju mrlja i vraćanju svežine.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 125.02 125.90 126.78 USD 100.73 101.44 102.15
-
Parmezan otvoren posle 27 godina postavio novi rekord u sazrevanju
Kotur parmiđano ređana (Parmigiano Reggiano) otvoren je posle neverovatnih 27 godina i tri meseca – što je šest godina duže od prethodnog rekorda. Ovaj sir koji je izuzetno dugo sazrevao proslavljen je kao „autentični dragulj prirode“ i postao je novi šampion dugovečnosti u svetu parmezana.
03-06-2025 | 11:51 | Autor/Izvor: Naxi media, Guardian
Foto: youtube printscreen
Još uvek jestiv kotur težak 36 kilograma bio je jedan od poslednjih koje su 1998. napravili Romano i Silvija Kamorani u svojoj mlekari u Povilju, gradiću blizu Parme, u srcu regije Emilija-Romanja na severu Italije.
Ocenjen na više od 20.000 evra, parmezan je otvoren i degustiran nakon više od 27 godina sazrevanja, čime je nadmašen raniji rekord od 21 godine.
„Aroma i ukus kao da nisu sa ovog sveta“, izjavio je Romano Kamorani, dodajući da je i dalje „s ljubavlju“ brinuo o siru tokom svih godina, iako se više ne bavi proizvodnjom.
Proizvođači sami odlučuju kada će otvoriti sir, a autentičnost i jestivost proverava stručni žiri iz konzorcijuma „Parmiđano ređano“. Kamoranijev sir zadovoljio je sve kriterijume i time postao novi rekorder.
„Otvaranje ovog kotura bio je izuzetan trenutak“, rekao je Nikola Bertineli, predsednik konzorcijuma.
„Ovo pokazuje da ovaj proizvod može ostati neverovatan posle toliko vremena bez konzervansa. To je autentični dragulj prirode“, istakao je.
Tokom ceremonije sečenja, u Acetaji Racoli – porodičnoj fabrici balzamiko sirćeta koju je osnovao olimpijski šampion u skijanju Đulijano Racoli – pojedeno je oko sedam kilograma sira.
Kamorani veruje da je tajna dugovečnosti u pažnji koju mu je pružao: „Mislim da je mogao da izdrži i 30 godina“, rekao je, uporedivši brigu o siru sa negom deteta.
Šta dalje s rekordnim koturom?
Vlasnik sada razmatra sudbinu preostalog sira. Prethodni rekorder, napravljen 2000. godine u mlekari pokojnog Erija Bertanija, prodat je na aukciji u humanitarne svrhe.
„Neki ljudi su rekli da bi trebalo da ga ponudim na japanskom tržištu, ali želim da ostane ovde“, otkrio je Kamorani.
Parmezan će verovatno biti dostupan u manjim komadima, za one koji žele da kupe deo ovog istorijskog sira.Ovaj rekord podržava i Nacionalno udruženje parmezana ređano (Nazionale del Parmigiano Reggiano), koje, u saradnji sa konzorcijumom, promoviše takmičenja sireva širom sveta.
Cilj je jasan – da se nadmaši 28-godišnji rekord američkog čedara, postavljen 2013. godine.
Gabrijele Arloti, portparol udruženja, otkriva da već postoji novi kandidat za sledeći rekorder među parmezanima – ali njegova lokacija zasad ostaje tajna. -
Pročitajte i...
Kornjače imaju osećanja i mogu da budu u lošem raspoloženju
Crvenonoge kornjače možda imaju složenije obrasce raspoloženja nego što se ranije mislilo. Nova studija Univerziteta u Linkolnu otkriva da ove vrste reptila mogu doživljavati dugotrajna emocionalna stanja.
Da li znate zašto mačke ne vole vodu?
Saznajte zašto mačke nisu baš poznate kao ljubitelji plivanja.
Da li korišćenje veštačke inteligencije narušava naše sposobnosti razmišljanja?
Od pojave ChatGPT-a pre skoro tri godine, intenzivno se raspravlja o uticaju veštačke inteligencije (AI) na učenje. Da li su ovi alati korisni za personalizovano obrazovanje, ili predstavljaju prečicu do varanja na ispitima?
Meteorit star 4,6 milijardi godina na aukciji za spas holandske opservatorije
Masivni gvozdeni meteorit težak 240 kilograma, za koji se veruje da je star 4,6 milijardi godina, biće ponuđen na aukciji ovog leta, a očekuje se da će dostići cenu do milion evra. Sav prihod od prodaje biće usmeren ka očuvanju budućnosti javne opservatorije Sterrenwacht Mercurius u holandskom gradu Dordrechtu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: