-
Poslednjih 5 pesama
- Neverne Bebe - Tužna pesma
- Viktorija - Ljubav je samo reč
- Valentino - U vrelini noci
- Tijana Bogicevic - Stihija
- Alisa - Sanja
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Parmezan otvoren posle 27 godina postavio novi rekord u sazrevanju
Kotur parmiđano ređana (Parmigiano Reggiano) otvoren je posle neverovatnih 27 godina i tri meseca – što je šest godina duže od prethodnog rekorda. Ovaj sir koji je izuzetno dugo sazrevao proslavljen je kao „autentični dragulj prirode“ i postao je novi šampion dugovečnosti u svetu parmezana.
03-06-2025 | 11:51 | Autor/Izvor: Naxi media, Guardian
Foto: youtube printscreen
Još uvek jestiv kotur težak 36 kilograma bio je jedan od poslednjih koje su 1998. napravili Romano i Silvija Kamorani u svojoj mlekari u Povilju, gradiću blizu Parme, u srcu regije Emilija-Romanja na severu Italije.
Ocenjen na više od 20.000 evra, parmezan je otvoren i degustiran nakon više od 27 godina sazrevanja, čime je nadmašen raniji rekord od 21 godine.
„Aroma i ukus kao da nisu sa ovog sveta“, izjavio je Romano Kamorani, dodajući da je i dalje „s ljubavlju“ brinuo o siru tokom svih godina, iako se više ne bavi proizvodnjom.
Proizvođači sami odlučuju kada će otvoriti sir, a autentičnost i jestivost proverava stručni žiri iz konzorcijuma „Parmiđano ređano“. Kamoranijev sir zadovoljio je sve kriterijume i time postao novi rekorder.
„Otvaranje ovog kotura bio je izuzetan trenutak“, rekao je Nikola Bertineli, predsednik konzorcijuma.
„Ovo pokazuje da ovaj proizvod može ostati neverovatan posle toliko vremena bez konzervansa. To je autentični dragulj prirode“, istakao je.
Tokom ceremonije sečenja, u Acetaji Racoli – porodičnoj fabrici balzamiko sirćeta koju je osnovao olimpijski šampion u skijanju Đulijano Racoli – pojedeno je oko sedam kilograma sira.
Kamorani veruje da je tajna dugovečnosti u pažnji koju mu je pružao: „Mislim da je mogao da izdrži i 30 godina“, rekao je, uporedivši brigu o siru sa negom deteta.
Šta dalje s rekordnim koturom?
Vlasnik sada razmatra sudbinu preostalog sira. Prethodni rekorder, napravljen 2000. godine u mlekari pokojnog Erija Bertanija, prodat je na aukciji u humanitarne svrhe.
„Neki ljudi su rekli da bi trebalo da ga ponudim na japanskom tržištu, ali želim da ostane ovde“, otkrio je Kamorani.
Parmezan će verovatno biti dostupan u manjim komadima, za one koji žele da kupe deo ovog istorijskog sira.Ovaj rekord podržava i Nacionalno udruženje parmezana ređano (Nazionale del Parmigiano Reggiano), koje, u saradnji sa konzorcijumom, promoviše takmičenja sireva širom sveta.
Cilj je jasan – da se nadmaši 28-godišnji rekord američkog čedara, postavljen 2013. godine.
Gabrijele Arloti, portparol udruženja, otkriva da već postoji novi kandidat za sledeći rekorder među parmezanima – ali njegova lokacija zasad ostaje tajna. -
Pročitajte i...
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?
Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: