Parmezan otvoren posle 27 godina postavio novi rekord u sazrevanju
Kotur parmiđano ređana (Parmigiano Reggiano) otvoren je posle neverovatnih 27 godina i tri meseca – što je šest godina duže od prethodnog rekorda. Ovaj sir koji je izuzetno dugo sazrevao proslavljen je kao „autentični dragulj prirode“ i postao je novi šampion dugovečnosti u svetu parmezana.
03-06-2025
|11:51
|Autor / Izvor: Naxi media, Guardian
Još uvek jestiv kotur težak 36 kilograma bio je jedan od poslednjih koje su 1998. napravili Romano i Silvija Kamorani u svojoj mlekari u Povilju, gradiću blizu Parme, u srcu regije Emilija-Romanja na severu Italije.
Ocenjen na više od 20.000 evra, parmezan je otvoren i degustiran nakon više od 27 godina sazrevanja, čime je nadmašen raniji rekord od 21 godine.
„Aroma i ukus kao da nisu sa ovog sveta“, izjavio je Romano Kamorani, dodajući da je i dalje „s ljubavlju“ brinuo o siru tokom svih godina, iako se više ne bavi proizvodnjom.
Proizvođači sami odlučuju kada će otvoriti sir, a autentičnost i jestivost proverava stručni žiri iz konzorcijuma „Parmiđano ređano“. Kamoranijev sir zadovoljio je sve kriterijume i time postao novi rekorder.
„Otvaranje ovog kotura bio je izuzetan trenutak“, rekao je Nikola Bertineli, predsednik konzorcijuma.
„Ovo pokazuje da ovaj proizvod može ostati neverovatan posle toliko vremena bez konzervansa. To je autentični dragulj prirode“, istakao je.
Tokom ceremonije sečenja, u Acetaji Racoli – porodičnoj fabrici balzamiko sirćeta koju je osnovao olimpijski šampion u skijanju Đulijano Racoli – pojedeno je oko sedam kilograma sira.
Kamorani veruje da je tajna dugovečnosti u pažnji koju mu je pružao: „Mislim da je mogao da izdrži i 30 godina“, rekao je, uporedivši brigu o siru sa negom deteta.
Šta dalje s rekordnim koturom?
Vlasnik sada razmatra sudbinu preostalog sira. Prethodni rekorder, napravljen 2000. godine u mlekari pokojnog Erija Bertanija, prodat je na aukciji u humanitarne svrhe.
„Neki ljudi su rekli da bi trebalo da ga ponudim na japanskom tržištu, ali želim da ostane ovde“, otkrio je Kamorani.
Parmezan će verovatno biti dostupan u manjim komadima, za one koji žele da kupe deo ovog istorijskog sira.
Ovaj rekord podržava i Nacionalno udruženje parmezana ređano (Nazionale del Parmigiano Reggiano), koje, u saradnji sa konzorcijumom, promoviše takmičenja sireva širom sveta.