 
                    
                
                                
            Danas slavimo "Debeli četvrtak"
Ako vam je potreban izgovor da maksimalno uživate u slatkim poslasticama i da uživanje u hrani podignete na viši nivo, danas možete da se radujete.
08-02-2024
|10:51
|Autor / Izvor: Naxi media, Days of the year
 
                                                            
Proslava svega što je u vezi sa slatkim testom je zapravo zanimljiva poljska tradicija. Pre svega Poljaci su se fokusirali na desert koji se kod njih zove Pączki.  To su u suštini krofne, pržene u dubokom ulju, punjene džemom od ruža, a najčešće prekrivene prah šećerom ili glazurom.    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
Istorija debelog četvrtka
    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
Obožavanje krofni nije ništa novo za Poljake, a veruje se da tradicija kupovine i deljenja paczki za proslavu Debelog četvrtka datira još iz 16. veka. Iako se fokus proslave nije pomerao kroz vekove, beleške iz istorije sugerišu da je recept evoluirao.
U 18. veku, poznati istoričar, Jedrzej Kitovicz, osvrnuo se na gustinu i teksturu krofni, šaleći se da je savremeni lagani paczki bio značajno poboljšanje u odnosu na stare pečene proizvode.
Dok se Debeli četvrtak često smatra sredstvom za opuštanje pre perioda apstinencije tokom posta, veruje se da čin jedenja krofni takođe donosi sreću u Poljskoj. Istorija govori da je sreća jesti krofne i da se oni koji odbiju ove zašećerene poslastice od testa suočavaju sa nesrećom.
Postoji prostor za određeni stepen kreativnosti kada je u pitanju pravljenje modernih verzija tradicionalnih paczki, ali svi ugledni kuvari moraju da ispoštuju jedan zahtev: svaka krofna treba da bude lagana i mekana.     
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                
                                                                                                
                                                    
 
                 
                 
             
     
                 
             
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                                                
                                         
                    
                 
                    
                 
                     
                 
                 
                     
                                             
                                             
                        
                     
                        
                    