
Zašto su trešnje saveznik zdravlja?
Jedan od razloga zbog koga bi trebalo da jedete trešnje, leži u tome što sadrže antocijanin koji blokira upalne enzime i smanjuje bolove.
24-05-2016
|15:18
|Autor / Izvor: Naxi media

Sezona je trešanja, pa ukoliko ne pripadate onom delu populacije koji uživa u njihovom ukusu, nastojte da promenite tu naviku. Njihova vrlina ne leži samo u slatkom plodu, već i velikoj količini vitamina.
Trešnje takođe sadrže vitamine C, A i B, bioflavonoide, folnu kiselinu i melatonin koji pomažu u borbi protiv raka i u prevenciji srčanih bolesti.
S obzirom da proizvode melatonin, značajne su i u poboljšavanju fizičkih i mentalnih funkcija.
Kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje, dok sveže otklanjaju fizičku i umnu iscrpljenost. Podstiču rad želuca, creva i pankreasa.
Osim ploda trešnje, zdrave su i koštice i peteljke. U košticama se nalazi vitamin B17. Smatra se da utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje karcinoma.
Od peteljki se pravi čaj, koji je značajan kod lečenja kamena u bubregu.