Zašto su trešnje saveznik zdravlja?

Jedan od razloga zbog koga bi trebalo da jedete trešnje, leži u tome što sadrže antocijanin koji blokira upalne enzime i smanjuje bolove.

24-05-2016

|

15:18

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sezona je trešanja, pa ukoliko ne pripadate onom delu populacije koji uživa u njihovom ukusu, nastojte da promenite tu naviku. Njihova vrlina ne leži samo u slatkom plodu, već i velikoj količini vitamina.


Trešnje takođe sadrže vitamine C, A i B, bioflavonoide, folnu kiselinu i melatonin koji pomažu u borbi protiv raka i u prevenciji srčanih bolesti.


S obzirom da proizvode melatonin, značajne su i u poboljšavanju fizičkih i mentalnih funkcija.


Kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje, dok sveže otklanjaju fizičku i umnu iscrpljenost. Podstiču rad želuca, creva i pankreasa.


Osim ploda trešnje, zdrave su i koštice i peteljke. U košticama se nalazi vitamin B17. Smatra se da utiče na smanjenje tumora i sprečava dalje širenje karcinoma.


Od peteljki se pravi čaj, koji je značajan kod lečenja kamena u bubregu.