Dijabetes i voće: Šta smete da jedete

Uravnotežena ishrana pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Iako se voće često izbegava zbog prirodnih šećera, istraživanja pokazuju da neke vrste mogu biti korisne i pomoći u boljoj kontroli glikemije.

28-10-2025

|

13:18

|

Autor / Izvor: Naxi media, Yahoo

Bobičasto voće:

Borovnice, maline i kupine bogate su vlaknima, antioksidansima i vitaminima, a studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi nakon obroka.

Avokado:

Sa malo ugljenih hidrata i mnogo zdravih masti, avokado je odličan izbor za dijabetičare, jer pomaže u kontroli šećera i poboljšava glikemijski profil.

Citrusi:

Agrumi poput narandži i grejpfruta imaju nizak glikemijski indeks i bogati su antioksidantima koji podržavaju kontrolu šećera i smanjuju upale.

Jabuke:

Jabuke su odličan izvor vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera, što može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Šipak:

Šipak je bogat antioksidantima i bioaktivnim spojevima koji smanjuju šećer u krvi, poboljšavaju otpornost na insulin i smanjuju upale.