-
Poslednjih 5 pesama
- Aleksandra Radović - S Tobom Zauvek
- Merlin - Mjesečina
- Tony Cetinski - Zbogom Odlazim
- Bajaga - Tišina
- Hari Mata Hari - Lud Sam Za Tobom
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Rustična pita sa borovnicama
Pita sa borovnicama je izuzetno sočan i ukusan desert koji često nepravedno ostaje po strani. A upravo sada je pravo vreme da ga napravite – sezona borovnica je u punom jeku, pa iskoristite ovo zdravo i osvežavajuće voće dok ga ima u izobilju!
Fantastični lešnik mafini!
Ljubiteljima mafina posebno će se dopasti fantastična kombinacija lešnika i čokalade. Ako imate dovoljno vremena probajte da pripremite ovaj slatkiš već danas.
-
Zdravlje
Kako pravilno koristiti repelent protiv komaraca i kako sprečiti ujede?
Ujedi komaraca nisu samo neprijatni i dosadno svrbe – oni mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik kada putujete u određene delove sveta. Malarija, denga, zika i žuta groznica samo su neke od bolesti koje ovi insekti prenose, a koje mogu izazvati ozbiljna, pa čak i smrtonosna oboljenja.
Tajna kvalitetnog sna možda se jednostavno krije u konzumaciji voća i povrća!
Kvalitetan san je ključan za zdravlje, a najnovija istraživanja pokazuju da bi jedan od najlakših načina da spavamo bolje mogao da se krije u tanjiru prepunom voća i povrća.
-
-
Putovanja
Indijski mauzolej proglašen najlepšom građevinom na svetu
Časopis Time Out nedavno je objavio listu najimpresivnijih građevina na planeti, a na samom vrhu našla se čuvena građevina koju mnogi smatraju pravim čudom arhitekture – Tadž Mahal u Agri, Indija.
Jedan od najpopularnijih evropskih gradova za vikend putovanja uvodi zabranu alkohola
Od srede, 25. juna, Porto je počeo sa primenom zabrane prodaje alkohola za konzumaciju na javnim mestima u večernjim satima – evo šta to znači za noćni život u ovom portugalskom gradu.
-
Preporučujemo
Rashladite se i bez klime: Ovo su sjajni trikovi da preživite vrućinu!
Toplotni talasi mogu značajno da otežaju svakodnevni život, posebno kada ste primorani da boravite u zatvorenom prostoru bez mogućnosti rashlađivanja klima uređajem - bilo da ga nemate ili vam jednostavno ne odgovara.
Uštedite vreme: Pametni trikovi za uredan dom bez celodnevnog sređivanja
Da bi dom bio uredan, nije neophodno da svakog dana provedete sate u čišćenju. Dovoljno je da svako jutro odradite nekoliko jednostavnih koraka, i već time možete izbeći da vas po povratku s posla dočeka nered koji vam oduzima energiju.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.59 125.47 126.35 USD 98.69 99.39 100.08
-
Zašto plačemo dok seckamo crni luk? Nauka ima odgovor
Verovatno ne postoji osoba koja bar jednom nije zaplakala dok je seckala ovo popularno povrće.
04-06-2024 | 14:42 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Andrey Armyagov
Postoje tri vrste suza koje naše telo proizvodi:
bazalne
emocionalne
refleksne
Jednu vrstu možemo odmah da isključimo kada pričamo o luku, jer sumnjamo da postoji osoba koja ima toliko razvijenu empatiju da plače zbog bespomoćnog povrća. Luk nije odgovoran ni za bazalne suze, koje vi "prolivate". Reč je o vašim osnovim suzama koje sadrže ulje, sluz, vodu i so i pomažu u borbi protiv infekcije. Dakle sistemom eliminacije, imamo odgovor - seckanje luka nas podstiče da počnemo da jecamo refleksne suze, odnosno suze za ispiranje očiju.
Suze koje se pojave dok seckamo crni luk nisu rezultat emotivne reakcije na njegovu upotrebu u kuhinji, već su zapravo odgovor na hemijski proces koji se odvija kada presečemo njegove slojeve.Hemijski proces
Crni luk sadrži aminokiseline i sumporne spojeve, koji su stabilni sve dok se luk ne preseče. Sečenjem luka, oštećujemo njegove ćelije, čime oslobađamo enzime koji reaguju sa sumpornim spojevima i formiraju gas nazvan propanetial-S-oksid. Kada ovaj gas dođe u kontakt sa vlažnom površinom naših očiju, pretvara se u sumpornu kiselinu. Ova blaga kiselina iritira oči, što izaziva suzenje kao odbrambeni mehanizam koji pomaže da se iritanti isperu iz očiju.
Različite, manje i više uspešne metode koje mogu da pomognu da ublažimo ili sprečimo reakciju
Zanimljivo je da su ljudi tokom vremena razvili različite metode kako bi izbegli suzenje prilikom sečenja luka. Neki od saveta uključuju:sečenje luka pod tekućom vodom
korišćenje oštrog noža za smanjenje oštećenja ćelija
stavljanje luka u frižider pre sečenja kako bi se smanjila količina oslobađanja gasa
nošenje naočara za plivanje tokom seckanja
uključivanje aspiratora
vlažan ubrus kod daske za sečenje
Naučnici su dugo vremena mislili da je krivac za naš plač enzim zvan aliinaza, koja je jedna od mnogih hemikalija odgovornih za karakterističan ukus luka. Međutim, ta hipoteza se pokazala pogrešnom 2002. godine, kada je tim istraživača iz Japana otkrio ranije nepoznatu supstancu u povrću koju su nazvali sintaza suznog faktora ili LFS.
Zašto je to važno? Pa, kao što je tim predložio u svom radu, "možda je moguće razviti luk bez suzenja koji i dalje zadržava svoj karakterističan ukus i visoku nutritivnu vrednost smanjenjem aktivnosti ovog enzima sintaze. Drugim rečima, možda ćemo jednog dana moći da uzgajamo luk koji nas ne rasplače svaki put kada ga isečemo.
Dakle, iako nas crni luk može rasplakati kao scena iz sentimentalnog filma, suze su zapravo dokaz neverovatne hemijske interakcije koje se odigravaju pravo na našoj kuhinjskoj dasci. Sledeći put kada vam oči zasuze dok seckate luk, setite se da je to samo vaše telo koje se bori protiv malenih hemijskih izazivača koji nastaju prilikom pripreme vašeg omiljenog jela, piše IFL Science. -
Pročitajte i...
Kako pretrage na Google-u mogu da ograniče vašu kreativnost?
Kada je reč o kreativnosti – naročito tokom osmišljavanja novih i neobičnih načina korišćenja svakodnevnih predmeta – mnogi instinktivno posežu za Google-om. Brzo je, lako i deluje korisno. Ipak, nova studija pokazuje da ova navika može zapravo kočiti kreativnost u grupnom radu.
Svetski „zaboravni“ dan!
Verovatno nikada niste čuli za Dan „zaboravio/la sam“ - i gotovo smo sigurni da ga ne obeležavate, ali verujte, postoji, i to s razlogom! Ovaj neobični praznik posvećen je svim onim trenucima kada smo zaboravili rođendan, godišnjicu, važan sastanak ili prosto – da se javimo nekome.
Kako naš mozak donosi odluku i pre nego što postanemo svesni iste!
Pre nego što svesno donesemo odluku, naš mozak je već u punoj aktivnosti. Počinje da prikuplja informacije, razmatra moguće opcije i polako se priklanja jednom izboru – a da toga nismo ni svesni.
Ruski rudari pronašli bubašvabu staru 40 miliona godina
Fosilizovani insekt otkriven je u komadu ćilibara u Kalinjingradskoj oblasti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: