-
Poslednjih 5 pesama
- Severina - Mili moj
- Valentino - Samo sklopi okice
- Aleksandra Radović - Mali Peh
- Minea - Rano
- Marija Serifovic I Matija Cvek - Pola Sunca
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa pršutom
Ruska salata tradicionalno se priprema za praznike, a nekada nije loše eksperimentisati sa ukusima i probati malo drugačije varijante jela koja su nam poznata. Ako volite eksperimente u kuhinji, slobodno dodajte pršutu u poznatu salatu.
-
ZdravljeAko brinete o zdravlju smanjite unos soli: Ova količina je dozvoljena na dnevnom nivou
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, hipertenzija je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost.
Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafuNajveći broj ljudi započinje dan uz ovaj popularan napitak. Uz dva začina ne samo što možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
-
PutovanjaNeobičan hotel u Londonu: Ljudi plaćaju lošu uslugu, a osoblje ih vređa!
Noćenje u hotelu Karen košta 220 evra, ali ovde osoblje nije ljubazno. Upravo suprotno, jer koncept u kome se gost vređa i dobija minimalnu uslugu funkcioniše savršeno.
Sejšeli: Oaza prirodnih čuda u Indijskom okeanuMnogobrojni ljubitelji prirode, egzotike, predivnih plaža i tirkiznog mora sigurno su već posetili Sejšele. Oni koji još uvek nisu imali priliku da vide ovo čarobno mesto u ovom tekstu će samo pronaći dodatne razloge da ga posete.
-
PreporučujemoSačuvajte svežinu i hrskavost zelene salate
Da li se i vama desilo da vam zelena salata istruli posle samo dva dana? To će se verovatno desiti ako je ne skladištite pravilno. Uz trik koji vam predstavljamo, a za koji su vam potrebni samo papirni ubrusi salata može da ostane sveža i do pet dana.
Vratite nakitu sjaj: Srebro se najlakše čisti baš ovakoMnogi od nas nakit nose svakodnevno, a čini se da je zaista mali procenat onih koji nakit redovno čiste I održavaju.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 119.14 119.98 120.82 USD 108.60 109.37 110.13
-
Zašto nas toliko boli kad se posečemo na papir?
Svakome od nas se desilo bar jednom da se posečemo na papir i svesni smo da taj osećaj uopšte nije prijatan.
04-03-2024 | 09:44 | Autor/Izvor: Naxi media, Daily mail
Foto: Bigstock, slexp880
Ako ste se nekada zapitali zašto je to tako, dermatolog ima adekvatan odgovor.
Kada bismo se posekli na papir, verovatno bismo pomislili "koliko gluposti", ali ne možemo da poreknemo koliko je to zapravo neobično. Još jedno iznenađujuće otkriće odnosi se na bol koji proizvodi mala rana i vreme koje je potrebno da se ona zaceli. Stručnjaci su istraživali ovo pitanje i došli do zanimljivog objašnjenja.
U našim prstima, tvrde, nalaze se gusto raspoređeni nervni završeci, što objašnjava zašto osećamo jaču bol čak i kod sitnih povreda, poput one kada se posečemo na papir, kako prenosi Daily Mail.
Takođe, ivica papira ima nazubljenost koja uzrokuje posekotine koje zahtevaju duže vreme da zarastu. Ovo postaje vidljivo kada se ivica posmatra pod mikroskopom. Element iznenađenja u povredi od papira može biti jedan od faktora koji objašnjava zašto osećamo jaču bol u poređenju sa posekotinama nastalim nožem.
„Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Takođe, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo sa nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali sa papirom nije tako“, rekla je dr Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health..
Dodaje da se ovo pretežno dešava na prstima. Iako ljudi imaju nervne završetke raspoređene po celom telu, na određenim mestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova koncentracija je znatno veća.
„Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije“, objasnila je dermatolog.
Ona je naglasila da jedan od faktora koji može da produži proces zarastanja posekotine od papira jeste stalna aktivnost ruku, što dovodi do čestog otvaranja rane. Dodatno, sam nazubljeni karakter ivice papira omogućava brže rezanje kože, stvarajući neravan rez koji zahteva više vremena da zaceli.Takođe, budući da papir nastaje od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, mali fragmenti mogu ostati zarobljeni u rani, izazivajući potencijalnu upalu. Zbog toga je važno momentalno isprati takvu posekotinu sa malo sapuna i vode“, naglasila je. Istakla je i da nije preporučljivo slediti stara uverenja da je najbolje ostaviti ranu otvorenu kako bi se formirala krasta i brže zarasla. Umesto toga, preporučuje da ranu održavate vlažnom ispod zavoja.
„Rane treba da budu vlažne kada zarastaju, to im pomaže da brže zarastaju, oštećene ćelije se brže zamenjuju novim. Osim toga, rane su manje bolne kada su vlažne“, napominje dr Goldbah. -
Pročitajte i...Pet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?
Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
Krava koja je prodata za 4,8 miliona dolara: Evo zašto je toliko posebnaGinisova knjiga je prepuna nezamislivih i fantastičnih rekorda, a sada se na čuvenoj listi našla i jedna krava.
Zašto žirafa ima dugačak vrat?Fosilni dokazi sugerišu da je vrat žirafe nešto više od dosezanja visokih grana kako bi mogle da se hrane.
Borba za ugrožene vrste: Rođeno mladunče bornejskog orangutanaBeba orangutana sa Bornea - deo kritično ugrožene vrste i treći najveći orangutan na svetu - rođena je carskim rezom u Buš Gardens Tampa Bej, na Floridi.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: