-
Poslednjih 5 pesama
- Tony Cetinski - Zbogom Odlazim
- Djordje Balašević - Devojka sa čardaš nogama
- Merlin - Smijehom strah pokrijem
- Oktobar 1864 - Nadji me
- Oliver Dragojević - Pred tvojim vratima
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
Zapečena boranija sa pečurkama
Boranija se savršeno uklapa sa pečurkama, pa ovo jelo ima potpuno drugačiji ukus od standardnog. Ako još uvek niste isprobali ovu kombinaciju, uradite to obavezno.
-
Zdravlje
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
-
-
Putovanja
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
Notr Dam pretekao Sakreker kao najposećenija atrakcija u Francuskoj
Krajem 2025. godine katedrala Notr Dam očekuje da ugosti čak 12 miliona posetilaca, čime je prestigla baziliku Sakreker i postala najposećenija znamenitost u Francuskoj.
-
Preporučujemo
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
Očistite tepih za deset minuta uz ove trikove
Mnogi ljudi angažuju stručnjake za čišćenje kako bi se rešili mrlja na tepihu, čak i onda kada to mogu da urade sami za samo nekoliko minuta.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.89 124.77 125.64 USD 100.43 101.14 101.85
-
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos preteina
Protein je jedan od glavnih gradivnih blokova tela. Igra ključnu ulogu u strukturi i funkciji mišića, kože, enzima i hormona. Neki znaci i simptomi nedostatka proteina uključuju edem, gubitak kose, povećanu glad i teže infekcije, između ostalog. Ovo može da utiče na skoro sve aspekte funkcionisanja tela i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Tekst navodi 8 simptoma niskog unosa ili nedostatka proteina.
24-04-2025 | 10:03 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, motortion
1. Edem
Edem je stanje koje karakteriše otečena i natečena koža. Ovo je klasičan simptom kvašiorkora. Istraživači sugerišu da to može biti uzrokovano malim količinama humanog serumskog albumina, koji je najzastupljeniji protein u tečnom delu krvi ili krvnoj plazmi. Jedna od glavnih funkcija albumina je održavanje onkotskog pritiska - sile koja uvlači tečnost u cirkulaciju krvi.
Na ovaj način, albumin sprečava nakupljanje prekomerne količine tečnosti u tkivima ili drugim delovima tela. Zbog smanjenog nivoa albumina u ljudskom serumu, ozbiljan nedostatak proteina dovodi do nižeg onkotskog pritiska. Kao rezultat, tečnost se akumulira u tkivima, izazivajući otok. Zapamtite da je edem simptom ozbiljnog nedostatka proteina.2. Masna jetra
Još jedan simptom kvašiorkora je masna jetra, ili nakupljanje masti u ćelijama jetre. Nedostatak proteina je povezan sa bolešću masne jetre u zemljama u razvoju. Ovo stanje može izazvati upalu, ožiljke na jetri i potencijalno otkazivanje jetre. Nije jasno zašto se bolest masne jetre javlja sa nedostatkom proteina, ali istraživanje sugeriše da to može biti posledica promena u mikrobiomu creva, mitohondrijama i peroksizomalnim ćelijama. Ovo može dovesti do poremećene sinteze proteina koji transportuju masti, poznatih kao lipoprotein.
3. Problemi sa kožom, kosom i noktima
Nedostatak proteina može biti povezan sa promenama na koži, kosi i noktima. Na primer, nedostatak proteina može uticati na rast i strukturu kose, što može dovesti do stanja gubitka kose poznatog kao telogen efluvium. Kvašiorkor kod dece se takođe razlikuje po tome što se koža ljušti ili cepa, javlja se crvenilo i mrlje depigmentirane kože. Međutim, malo je verovatno da će se ovi simptomi pojaviti osim ako nemate ozbiljan nedostatak proteina.
4. Gubitak mišićne mase
Vaši mišići su najveći rezervoar proteina u vašem telu. Kada nema dovoljno proteina u ishrani, telo teži da uzima proteine iz skeletnih mišića kako bi sačuvalo važnija tkiva i telesne funkcije. Kao rezultat toga, nedostatak proteina može dovesti do gubitka mišića tokom vremena. Čak i umerena insuficijencija proteina može izazvati gubitak mišića, posebno kod starijih osoba.
U stvari, istraživanja sugerišu da bi odrasli stariji od 65 godina trebalo da unose najmanje 1 g proteina po kilogramu telesne težine, što je više od preporučene dnevne doze od 0,36 g. Povećan unos proteina može pomoći u sprečavanju sarkopenije, što je spori gubitak mišića povezan sa starenjem.5. Veći rizik od preloma kostiju
Neunošenje dovoljno proteina može oslabiti vaše kosti i povećati rizik od preloma. Studija iz 2021. pokazala je da su učesnici koji su jeli veće količine proteina imali do 6% veću mineralnu gustinu kostiju u kukovima i kičmi od onih koji su jeli manje proteina. Nakon 5 godina, istraživači su otkrili da oni koji su jeli više proteina imaju manje šanse da dožive frakture kostiju. Istraživači iz Nacionalne fondacije za osteoporozu napominju da iako protein može imati neke prednosti za zdravlje kostiju, potrebno je više istraživanja da bi se u potpunosti razumela veza.
6. Usporen rast kod dece
Nedovoljan unos proteina može odložiti ili sprečiti rast dece. U stvari, zaostajanje u razvoju je jedan od najčešćih znakova pothranjenosti u detinjstvu. U 2020. godini, preko 149 miliona dece iz imalo je usporen rast. Deca koja redovno ne unose dovoljno proteina mogu da imaju četiri puta veće šanse da imaju zaostajanje u rastu.
7. Veća verovatnoća da ćete imati infekcije
Nedostatak proteina može uticati na vaš imunološki sistem. Na primer, unos dovoljne količine proteina ima značaj za stvaranje antitela. Studija iz 2013. godine na muškim sportistima koji su se bavili vežbama visokog intenziteta otkrila je da su učesnici koji su konzumirali ishranu sa visokim sadržajem proteina imali manje infekcija gornjih disajnih puteva od sportista koji su konzumirali ishranu sa niskim sadržajem proteina. Međutim, važno je napomenuti da je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumela veza između nedostatka proteina i infekcija.
8. Veći apetit i unos kalorija
Proteini igraju ključnu ulogu u održavanju apetita i ukupnom unosu kalorija. Ako ne konzumirate dovoljno proteina, vaše telo pokušava da povrati vaš status proteina povećavajući apetit i podstičući vas da pronađete nešto za jelo. Ovo može dovesti do konzumiranja hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i masti kako bi se nadoknadio nedostatak proteina, što je poznato kao hipoteza proteinske poluge.
Međutim, hrana bogata ugljenim hidratima i mastima nije toliko zasitna hrana kao hrana sa visokim sadržajem proteina. Vremenom, ovo može dovesti do unosa previše kalorija, uzrokujući nenamerno povećanje telesne težine i gojaznost. Ako osećate glad, pokušajte da u svoju ishranu dodate hranu bogatu proteinima, prenosi Healthline. -
Pročitajte i...
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: