Kako sprečiti neprijatan miris luka u kuhinji
Luk je neizostavan u mnogim jelima i daje im prepoznatljivu aromu, ali njegov miris zna da bude neprijatan i zato često odustajemo od prženja i dinstanja ove sjajne namirnice.
27-10-2025
|13:37
|Autor / Izvor: Naxi media
Srećom, postoji jednostavan trik koji pomaže da miris ne preplavi kuću, a luk ostane sočan i ukusan.
Tajna je u sodi bikarboni i malo šećera, koje dodate seckanom luku tokom dinstanja. Soda bikarbona ublažava oslobađanje sumpora - glavnog krivca za neprijatan miris i daje luku prijatnu gustinu, dok šećer poboljšava njegovu slatkoću i svežinu.
Za još bolje rezultate, operite luk hladnom vodom pre seckanja da smanjite peckanje očiju, a možete i kratko da ga propržite na malo maslinovog ulja sa nekoliko kapi limuna.
Limun dodatno neutralizuje miris i čak može da obogati aromu.
Uz ove jednostavne trikove, kuhinja ostaje mirisna, a luk sočan i savršeno pripremljen za vaša omiljena jela.