Kako sprečiti neprijatan miris luka u kuhinji

Luk je neizostavan u mnogim jelima i daje im prepoznatljivu aromu, ali njegov miris zna da bude neprijatan i zato često odustajemo od prženja i dinstanja ove sjajne namirnice.

27-10-2025

|

13:37

|

Autor / Izvor: Naxi media

Srećom, postoji jednostavan trik koji pomaže da miris ne preplavi kuću, a luk ostane sočan i ukusan.

Tajna je u sodi bikarboni i malo šećera, koje dodate seckanom luku tokom dinstanja. Soda bikarbona ublažava oslobađanje sumpora - glavnog krivca za neprijatan miris i daje luku prijatnu gustinu, dok šećer poboljšava njegovu slatkoću i svežinu.

Za još bolje rezultate, operite luk hladnom vodom pre seckanja da smanjite peckanje očiju, a možete i kratko da ga propržite na malo maslinovog ulja sa nekoliko kapi limuna.

Limun dodatno neutralizuje miris i čak može da obogati aromu.

Uz ove jednostavne trikove, kuhinja ostaje mirisna, a luk sočan i savršeno pripremljen za vaša omiljena jela.