Zelena boranija: Hranljiva i zdrava u sezoni prehlada

Mnogi ne vole zelenu boraniju, ali upravo u prelaznom periodu između godišnjih doba, kada prehlade i virusi postaju češći, čini se da je važno da ovo povrće ubacimo u ishranu. Zelena boranija je bogata hranljivim sastojcima koji pomažu jačanju imuniteta i opštem zdravlju.

27-10-2025

|

14:40

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Ako ne volite klasičnu pripremu, pripremite je u voku sa malo belog luka ili je dodajte u čorbu, tako ćete sačuvati hranljive materije i poboljšati ukus.

Zelena boranija sadrži vitamine i minerale koji mogu da smanje upale i da podrže zdravlje srca.

Na primer, boranija je bogata kalijumom i magnezijumom, koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska i radu srca. Takođe sadrži folat, vitamin B koji je važan za obnavljanje ćelija i pravilno funkcionisanje srca.

Pored toga, boranija je odličan izvor vlakana i prebiotika, što pomaže varenju i zdravlju creva. Redovan unos vlakana održava redovno pražnjenje creva i hrani “dobre” bakterije u crevima, dok prebiotici podstiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina koje štite ćelije debelog creva i pomažu metabolizam holesterola.

Zelena boranija doprinosi i zdravlju kostiju jer je bogata vitaminom K, fosforom i magnezijumom, nutrijentima koji pomažu apsorpciju kalcijuma i jačaju kosti. Vitamin K je takođe važan za zgrušavanje krvi i zarastanje rana.

Ne treba zaboraviti ni njen antiinflamatorni efekat - flavonoidi i karotenoidi iz boranije smanjuju upalu i oksidativni stres u organizmu.

Osim toga, dobar je izvor vitamina C i A, koji jačaju imunitet, štite ćelije i pomažu zdravlju kože i očiju.