Recept za ljute kisele krastavčiće
Stiglis u nam hladni dani, što znači da smo ušli u pravu sezonu zimnice, kada se kuća ispuni mirisima toplog sirćeta, začina i staklenih tegli koje se nižu po kuhinji. Među obaveznim favoritima u ovom periodu su i kiseli krastavci, a mi vam predtavljamo malo neobičniji recept koji možda još uvek niste imali priliku da probate.
09-12-2025
|12:52
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci za teglu:
- 700–800 g manjih krastavčića
- 1–2 sveže ljute papričice (čili ili feferone)
- 3–4 čena belog luka
- Malo zrna bibera
- Malo zrna slačice
- 1 lovorov list (po želji)
- Malo mirođije
Za preliv:
- 500 ml vode
- 250 ml alkoholnog sirćeta (9%)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
Priprema:
Krastavce dobro operite i po želji ih na vrhu malo zasecite (da bolje upiju aromu). U sterilisanu teglu složite krastavce, pa uspravno i ubacite: ljute papričice (celu ili presečenu), očišćen beli luk, zrna bibera i dlačice, list lovora i mirošiju. U šerpi zagrejte vodu, sirće, so i šećer i dovedite do ključanja da se sve lepo rastvori. Vruć preliv sipajte preko krastavaca do vrha tegle. Odmah zatvorite teglu, okrenite je naopako na 5–10 minuta da se vakumira. Ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu najmanje 7–10 dana pre otvaranja.
PRIJATNO!