Ovo su namirnice koje negativno utiču na zdravlje srca

Zbog visokog udela zasićenih i trans masti savet je da izbegavamo prženu hranu.

20-03-2024

|

10:19

|

Autor / Izvor: Naxi media, Thrillist

Dr. Jeff Etherton ističe da nijedna namirnica neće izazvati infarkt ili naglo zaustaviti srce. On naglašava da možemo da uživamo u svim vrstama hrane, pod uslovom da se pridržavamo nepisanog pravila koje važi za sve životne radosti i užitke - a to je umerenost, prenosi Thrillist.

Ipak, kontunirana konzumacija pomente hrane može izuzetno negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Evo nekih namirnica čiji bi unos trebalo da ograničite.

Pomfrit: Nijedna pržena hrana zapravo nije zdrava za srce jer sadrži visok nivo zasićenih i trans masti, što bi trebalo da čini samo mali deo naše ishrane. Među svim prženim zadovoljstvima, pomfrit se izdvaja kao najnepovoljniji. Dr. Etherton objašnjava da je to kao da ste uzeli čistu ugljenohidratnu namirnicu, zatim je pržili i obilno posolili. No, problem je što naša tela često žude za natrijumom i lošim mastima. Dr. Etherton preporučuje da pomfrit pokušate zameniti zdravim biljnim grickalicama koje su takođe ukusne.

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice): Prerađeni mesni proizvodi ne uživaju dobru reputaciju među kardiolozima, jer ta kategorija hrane koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i hrenovke povećava rizik od srčanih problema. Međutim, suprotno uobičajenom mišljenju, dr. Etherton ističe da slanina nije najgora namirnica u ovoj kategoriji; kobasice su najnepovoljnije zbog višeg sadržaja zasićenih masti. "Zato ćete se možda osećati bolje ako za doručak uz jaja ispečete nekoliko komada slanine", kaže ovaj lekar.

Crveno meso: Crveno meso sadrži značajne količine holesterola i zasićenih masti, kao i supstancu sličnu aminokiselini po imenu L-karnitin, koja može negativno uticati na zdravlje srca. Kardiolog preporučuje ograničavanje unosa nemasnog crvenog mesa na manje od 10% ukupnog unosa hrane u ishrani. Važno je napomenuti da ova preporuka važi i za svinjsko meso, iako se često ne svrstava u kategoriju crvenog mesa, jer takođe obiluje zasićenim mastima.