-
Poslednjih 5 pesama
- Bijelo dugme - A i ti me iznevjeri
- Galija - Da me nisi
- Denis & Denis - U ritmu me okreni
- Boris i Kemal - Daleko
- Milan Bujakovic - Storia
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.70 125.58 126.46 USD 98.64 99.34 100.03
-
Ovo su namirnice koje negativno utiču na zdravlje srca
Zbog visokog udela zasićenih i trans masti savet je da izbegavamo prženu hranu.
20-03-2024 | 10:19 | Autor/Izvor: Naxi media, Thrillist
Foto: Bigstock, digitalista
Dr. Jeff Etherton ističe da nijedna namirnica neće izazvati infarkt ili naglo zaustaviti srce. On naglašava da možemo da uživamo u svim vrstama hrane, pod uslovom da se pridržavamo nepisanog pravila koje važi za sve životne radosti i užitke - a to je umerenost, prenosi Thrillist.
Ipak, kontunirana konzumacija pomente hrane može izuzetno negativno da utiče na kardiovaskularno zdravlje.
Evo nekih namirnica čiji bi unos trebalo da ograničite.
Pomfrit: Nijedna pržena hrana zapravo nije zdrava za srce jer sadrži visok nivo zasićenih i trans masti, što bi trebalo da čini samo mali deo naše ishrane. Među svim prženim zadovoljstvima, pomfrit se izdvaja kao najnepovoljniji. Dr. Etherton objašnjava da je to kao da ste uzeli čistu ugljenohidratnu namirnicu, zatim je pržili i obilno posolili. No, problem je što naša tela često žude za natrijumom i lošim mastima. Dr. Etherton preporučuje da pomfrit pokušate zameniti zdravim biljnim grickalicama koje su takođe ukusne.
Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice): Prerađeni mesni proizvodi ne uživaju dobru reputaciju među kardiolozima, jer ta kategorija hrane koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i hrenovke povećava rizik od srčanih problema. Međutim, suprotno uobičajenom mišljenju, dr. Etherton ističe da slanina nije najgora namirnica u ovoj kategoriji; kobasice su najnepovoljnije zbog višeg sadržaja zasićenih masti. "Zato ćete se možda osećati bolje ako za doručak uz jaja ispečete nekoliko komada slanine", kaže ovaj lekar.
Crveno meso: Crveno meso sadrži značajne količine holesterola i zasićenih masti, kao i supstancu sličnu aminokiselini po imenu L-karnitin, koja može negativno uticati na zdravlje srca. Kardiolog preporučuje ograničavanje unosa nemasnog crvenog mesa na manje od 10% ukupnog unosa hrane u ishrani. Važno je napomenuti da ova preporuka važi i za svinjsko meso, iako se često ne svrstava u kategoriju crvenog mesa, jer takođe obiluje zasićenim mastima.
-
Pročitajte i...
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Zašto se javlja noćno znojenje i kada bi trebalo da se obratimo lekaru?
Ako se povremeno budite obliveni znojem to nije razlog za brigu, posebno ako se to dešava nakon ružnog sna ili tokom vrele noći. Ali, ako vam se to dešava redovno, moglo bi biti znak da nešto nije u redu.
Grašak kao izvor zdravlja: Bogatstvo proteina i vlakana
Grašak je dugo bio potcenjen i često smatran „neukusnim“, ali ova moćna mahunarka poslednjih godina sve više postaje omiljeni deo nutritivnih obroka.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: