-
Poslednjih 5 pesama
- Neverne Bebe - Da ima nas
- Merlin - Sa mojih usana
- Zana - Dodirni mi kolena
- Tony Cetinski - Onaj ko te ljubi sretan je
- Oliver Mandić - Zbog tebe bih tucao kamen
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Gulaš sa paprikama i mesom
Pravi gurmani nikako neće moći da odole ovom savršenom, aromatičnom jelu.
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
-
Zdravlje
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
-
Putovanja
Nepal omogućio besplatan uspon na skoro 100 planina, a evo i zašto
Planinarenje po Himalajima jeste ozbiljan hobi i ujedno ozbiljan trošak, ali vlada Nepala je nedavno saopštila uzbudljivu vest: naredne dve godine čak 97 planina biće dostupne za besplatan uspon. Prava planinarska prilika!
Pet najboljih gradova za digitalne nomade u 2025. godini
Život digitalnog nomada može biti izuzetno ispunjavajući, naravno, ako se pravilno organizuje. Prava i etička opcija smeštaja, fleksibilni radni prostori, prilika da se izgradi nova zajednica i sloboda da se svet istražuje sopstvenim tempom i sve to čini ovaj stil života sve privlačnijim.
-
Preporučujemo
Zašto ne bi trebalo da okrećemo čaše naopako nakon pranja?
Mnogi ne obraćaju pažnju na način odlaganja čaša nakon pranja, ali stručnjaci upozoravaju da ih nikada ne treba stavljati naopako. Iako se često čini praktičnim jer čaše brže osuše, to može ozbiljno da ugrozi njihov kvalitet i dugovečnost.
Koliko često bi zapravo trebalo da peremo kuhinjske krpe?
Kuhinjske krpe se ne koriste samo za sudove – često njima brišemo ruke, radne površine, pa čak i ostatke hrane. Nakon toga ih obično zgužvamo i ostavimo da vise preko stolice, radijatora ili na nekom uglu radne ploče. Ali koliko često ih zaista operemo?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.66 124.53 125.41 USD 99.98 100.68 101.39
-
Nije sva prerađena hrana nezdrava: Neke namirnice nutricionisti preporučuju
Termin prerađena hrana uglavnom ljudima ne uliva poverenje.
09-10-2023 | 10:16 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That
Foto: Bigstock, aamulya
Uprkos negativnoj reklami, prerađena hrana uopšte ne mora da bude nezdrava.
Prerađena hrana je jednostavno hrana koja je prošla kroz neki oblik transformacije dok nije stigla do vašeg stola, dok je ultra-prerađena hrana hrana koja je dramatično izmenjena dodavanjem veštačkih aroma i boja, zaslađivača, konzervansa, hidrogenizovanih masti i drugih sumnjivih sastojaka. Upravo se ova hrana prvenstveno povezuje sa nepovoljnim zdravstvenim ishodima kao što su gojaznost i srčana oboljenja, dok se frižider i ostava puni ovom prerađenom hranom:
1. Hleb od celog zrna pšenice
Sav hleb je tehnički obrađen, što ne znači da ga treba izbegavati, a sa vrstom od celog zrna dobijate blagodeti vlakana, mikronutrijenata i proteina. „Mnoge vrste hleba sadrže mnogo vlakana, omega-3 masnih kiselina, pa čak i nekoliko grama proteina po parčetu. Hleb može biti loš, ali hranljive opcije od celog zrna se smatraju osnovnim elementom zdrave ishrane“, kaže dr. Halei Bishoff, vlasnica Rutsu Nutrition iz Las Vegasa.
2. Konzervirano ili smrznuto sočivoBiljna hrana poput sočiva ne samo da nudi obilje proteina, već nas snabdeva i vlaknima, folnom kiselinom, magnezijumom, manganom i drugim važnim hranljivim materijama. Na sreću, ne treba ih namakati i kuvati da bi uživali u svojoj ishrani, tako da je konzervisano ili smrznuto sočivo jednako dobro za zdravlje kao i sušeno.
3. Jogurt"Većina ljudi ne misli o jogurtu kao o prerađenoj hrani, ali ona to zapravo jeste!" kaže nutricionista dr Steph Magill iz Soccer Mom Nutrition. Proces pretvaranja kravljeg mleka u gustu, kremastu mlečnu poslasticu zahteva vreme, temperaturu i dodavanje bakterijskih kultura, a dobra vest je da svi ovi koraci ne umanjuju zdravstvenu vrednost jogurta. Magill ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše probavno i imunološko zdravlje.
Da biste izabrali najzdraviji, najmanje obrađeni jogurt, odlučite se za obične verzije ili verzije sa niskim sadržajem šećera. „Potražite običan jogurt sa manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte svoje sveže voće ili orašaste plodove za ukus i slatkoću“, predlaže ona.
4. Sušeno voće
Iako možda nema toliko vode kao sveže jabuke ili bobice, sušeno voće ima isto toliko hranljivih materija. U stvari, ponekad sadrže više vlakana i antioksidanata nego sveže voće. Grožđice su odlična užina za povećanje energije koju držite u torbici, kaže dr Kejti Šimelpfenig, osnivač Eat Svim Vin. "Oni su prepuni vlakana, gvožđa i ugljenih hidrata koji zapaljuju vaš mozak i mišiće."5. Kokice
Kokice u mikrotalasnoj pećnici sa puterom često su izvor skrivenih trans masti i veštačkih aroma, što ih stavlja na ultra-obrađenu teritoriju, ali obične ili blago soljene kokice su mnogo manje obrađene i imaju mnogo zdravstvenih koristi. "Kokice su ukusna, hranljiva i brza užina koja je uvek pri ruci. Puna je vlakana i magnezijuma i ima samo 100 kalorija po tri šoljice", rekao je Kris Henigan iz Simple Start Nutrition-a za EatThis. „Kupujem obična zrna i kuvam ih sama. Mogu se začiniti bilo kojim ukusom za koji ste raspoloženi, poput čili limete, parmezana ili šećera od cimeta ako volite slatko.“ -
Pročitajte i...
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
Namirnice koje pomažu da smanjite unos kalorija – bez osećaja odricanja
Najefikasniji način da unesete manje kalorija jeste da napravite male, ali pametne izmene u ishrani. To ne znači da morate da se odreknete omiljene hrane – stručnjaci ističu da su jednostavne zamene često dovoljne da postignete rezultat, bez osećaja uskraćenosti.
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Vitaminska salata sa ananasom i cveklom!
Stiglo nam je vreme za zdravije obroke i pripreme za lepše dane. Birajte vitaminsku salatu umesto jake hrane i imajte na umu da će vam telo biti zahvalno zbog toga.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: