Nije sva prerađena hrana nezdrava: Neke namirnice nutricionisti preporučuju

Termin prerađena hrana uglavnom ljudima ne uliva poverenje.

09-10-2023

|

10:16

|

Autor / Izvor: Naxi media, Eat This Not That

Uprkos negativnoj reklami, prerađena hrana uopšte ne mora da bude nezdrava.

Prerađena hrana je jednostavno hrana koja je prošla kroz neki oblik transformacije dok nije stigla do vašeg stola, dok je ultra-prerađena hrana hrana koja je dramatično izmenjena dodavanjem veštačkih aroma i boja, zaslađivača, konzervansa, hidrogenizovanih masti i drugih sumnjivih sastojaka. Upravo se ova hrana prvenstveno povezuje sa nepovoljnim zdravstvenim ishodima kao što su gojaznost i srčana oboljenja, dok se frižider i ostava puni ovom prerađenom hranom:


1. Hleb od celog zrna pšenice


Sav hleb je tehnički obrađen, što ne znači da ga treba izbegavati, a sa vrstom od celog zrna dobijate blagodeti vlakana, mikronutrijenata i proteina. „Mnoge vrste hleba sadrže mnogo vlakana, omega-3 masnih kiselina, pa čak i nekoliko grama proteina po parčetu. Hleb može biti loš, ali hranljive opcije od celog zrna se smatraju osnovnim elementom zdrave ishrane“, kaže dr. Halei Bishoff, vlasnica Rutsu Nutrition iz Las Vegasa.


2. Konzervirano ili smrznuto sočivo

Biljna hrana poput sočiva ne samo da nudi obilje proteina, već nas snabdeva i vlaknima, folnom kiselinom, magnezijumom, manganom i drugim važnim hranljivim materijama. Na sreću, ne treba ih namakati i kuvati da bi uživali u svojoj ishrani, tako da je konzervisano ili smrznuto sočivo jednako dobro za zdravlje kao i sušeno.

3. Jogurt

"Većina ljudi ne misli o jogurtu kao o prerađenoj hrani, ali ona to zapravo jeste!" kaže nutricionista dr Steph Magill iz Soccer Mom Nutrition. Proces pretvaranja kravljeg mleka u gustu, kremastu mlečnu poslasticu zahteva vreme, temperaturu i dodavanje bakterijskih kultura, a dobra vest je da svi ovi koraci ne umanjuju zdravstvenu vrednost jogurta. Magill ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcijuma, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše probavno i imunološko zdravlje.

Da biste izabrali najzdraviji, najmanje obrađeni jogurt, odlučite se za obične verzije ili verzije sa niskim sadržajem šećera. „Potražite običan jogurt sa manje od 12 grama šećera po porciji i dodajte svoje sveže voće ili orašaste plodove za ukus i slatkoću“, predlaže ona.

4. Sušeno voće


Iako možda nema toliko vode kao sveže jabuke ili bobice, sušeno voće ima isto toliko hranljivih materija. U stvari, ponekad sadrže više vlakana i antioksidanata nego sveže voće. Grožđice su odlična užina za povećanje energije koju držite u torbici, kaže dr Kejti Šimelpfenig, osnivač Eat Svim Vin. "Oni su prepuni vlakana, gvožđa i ugljenih hidrata koji zapaljuju vaš mozak i mišiće."

5. Kokice


Kokice u mikrotalasnoj pećnici sa puterom često su izvor skrivenih trans masti i veštačkih aroma, što ih stavlja na ultra-obrađenu teritoriju, ali obične ili blago soljene kokice su mnogo manje obrađene i imaju mnogo zdravstvenih koristi. "Kokice su ukusna, hranljiva i brza užina koja je uvek pri ruci. Puna je vlakana i magnezijuma i ima samo 100 kalorija po tri šoljice", rekao je Kris Henigan iz Simple Start Nutrition-a za EatThis. „Kupujem obična zrna i kuvam ih sama. Mogu se začiniti bilo kojim ukusom za koji ste raspoloženi, poput čili limete, parmezana ili šećera od cimeta ako volite slatko.“