Kako sprečiti gorušicu
Teška i brza hrana mogu se negativno odraziti na organizam. Ne samo da doprinose debljanju, već se mogu javiti i efekti mučnine i gorušice. Evo kako da se sa njom izborite.
04-03-2016
|14:22
|Autor / Izvor: Naxi media
                                                            Gorušica je blaži oblik bolesti poremećaja organa za varenje. Barem jednom u životu se javlja kod čak 75% ljudi. 
Prvenstveno je bitno da smanjite količinu unosa hrane, ali i da pažljivo birate šta će činiti vaš obrok. Konzumiranje kafa, cigareta i gaziranih pića svedite na minimum, a evo i nekih konkretnih saveta lekara. 
    
                                                                                                                                                                            
                                                                                
                                                                                
                                                                            
- Rasporedite namirnice u pet ili više obroka kako biste umanjili zapreminu pri svakom uzimanju.
 - Razmak između obroka ili unosa tečnosti ne sme da bude duži od tri sata.
 - Uzimajte u malim količinama ili povremeno namirnice koje sadrže masti. Izbegavajte veoma slanu ili kiselu hranu.
 - Izbegavajte masne sosove koji se prave na bazi žumanca, viška ulja, pavlake ili sira. Na primer, sos karbonara ili holandez.
 - Zamenite kafu blagim biljnim čajevima (ruzmarin, žalfija...). Izbegavajte čaj od nane jer pomaže opuštanje sfinktera jednjaka koji na taj način omogućava želudačni refluks. Poptuno izbacite konzumaciju gaziranih pića. 
 - U ishrani najviše koristite maslinovo ulje
 - Izbegavajte konzumiranje zelenog, kiselog voća, kanidiranog i suvog voća i limunov sok.
 - Ukoliko ne možete da se uzdržite od konzumiranja slatkiša, zamenite ih domaćim medom.