
Hrana za koju verujemo da je izuzetno zdrava, a istina je daleko od toga
Jogurt, granola, čips od kelja – sve ove namirnice zvuče zdravo, zar ne?
14-02-2024
|12:14
|Autor / Izvor: Naxi media, Henry Ford Health

Nažalost, bez obzira koliko hrana zvuči dobro – posebno u kombinaciji sa popularnim rečima kao što su „potpuno prirodno“, „bez glutena“ i „aktivne kulture uživo“ – ona i dalje može biti loša za vas. Iako su neke informacije verovatno tačne, one ne moraju nužno da kvalifikuju hranu kao zdravu. Na kraju krajeva, kolačić može biti bez glutena, holesterola i organski, a da i dalje ima visok sadržaj kalorija, masti i šećera.
Evo 10 namirnica za koje verujemo da nose „oreol zdravlja“, ali možda ne bi trebalo da budu na vašem tanjiru:
Hleb od celog zrna.
Mnogi ljudi biraju hleb od celog zrna jer misle da je hranljiviji. Realnost: većina ovih hlebova i dalje navodi belo obogaćeno pšenično brašno kao prvi sastojak. Naravno, ovi hlebovi takođe mogu da sadrže cela zrna, ali pre svega proverite da li se cela zrna nalaze samo u tragovima.
Jogurt
Jogurt je zaslužio mesto u kući slavnih zdrave hrane jer je jedna od retkih namirnica koje su prirodno bogate probioticima, takozvanim dobrim bakterijama koje štite vašu crevnu floru. Ali nije svaki jogurt dobar za vas, a smrznuti jogurt se ne razlikuje mnogo od sladoleda. Ne samo da je bogat šećerom, već je često ukrašen i nezdravim dodacima. Jogurti sa ukusom, posebno oni namenjeni deci, imaju tendenciju da budu prepuni šećera.
Suvo voće
Većina ljudi zna da su voćne grickalice upakovane za decu nešto više od šećera i voćnog soka, ali sušeno voće takođe može da bude problematično. Osušenom voću često nedostaju hranljive materije rastvorljive u vodi u svojim svežim, konzerviranim ili smrznutim pandanima i bogato je kalorijama. Kada se voda ukloni, lako je prejesti se.
Granola
Bilo da posipate granolu po jogurtu ili samo grickate granolu, većina proizvoda od granole je puna masti i šećera. Naravno, tu su i zdrav sastojci - zob, sušeno voće, orasi i semenke su zdravi sastojci bogati hranljivim materijama. Ali onda proizvođači uzmu te sastojke i premažu ih nekom vrstom zaslađivača (šećer, melasa, med i kukuruzni sirup su uobičajeni izbor) i peku ih u ulju. Savet je da vaš prvi izbor bude musli, ako volite ovakvu hranu.
Mleka na biljnoj bazi
Mnogi ljudi žive u zabludi da je biljno mleko poput sojinog, bademovog i pirinčanog mleka bolje od kravljeg mleka. Međutim, ovo mleko nema istu mešavinu hranljivih materija kao kravlje mleko. Osim toga, mnoga biljna mleka, posebno aromatizovane sorte, su puna masti i šećera.