HRANA BOGATA CINKOM: Obratite u ovom periodu pažnju na unos ovog minerala!

Cink je neophodan mineral za niz važnih funkcija u organizmu, uključujući podršku imunološkom sistemu, pravilnu regeneraciju tkiva i razvoj ćelija. Iako se često lako unosi putem hrane, pojedine grupe ljudi, poput vegetarijanaca, trudnica ili osoba s probavnim poremećajima, mogu imati nedostatak ovog minerala. Ipak, u sezoni prehlada, kada postaje sve hladnije i hladnije, svima nam je neophodno da unosimo hranu bogatu cinkom.

07-02-2025

|

10:06

|

Autor / Izvor: Naxi media, Forbes


U nastavku su navedene namirnice bogate cinkom, od životinjskih do biljnih izvora, koje možete uključiti u svoju ishranu radi održavanja optimalnog nivoa ovog važnog nutrijenta i potencijalne zaštite od virusa koji su prisutni u ovom periodu.


Namirnice bogate cinkom


Dagnje

Dagnje su najbogatiji izvor cinka – samo dve dagnje obezbeđuju skoro 12 mg cinka, što zadovoljava dnevnu potrebu odrasle osobe. Osim cinka, bogate su i bakrom, selenom i vitaminom B12.


Meso


Govedina je izvanredan izvor cinka, sa 5,4 mg u 113 g mlevenog mesa. Pored cinka, meso nudi i esencijalne aminokiseline, gvožđe i vitamin B12.


Seme bundeve


Ove semenke su odličan biljni izvor cinka, sadrže oko 2 mg po porciji od 28 g, a bogate su i magnezijumom i vitaminom E.


Mahunarke


Mahunarke poput leblebija i sočiva sadrže značajnu količinu cinka i korisne su posebno za vegeterijance i vegane.

Sardine


Sardine još jedan dobar način za unos cinka, jer jedna konzerva sadrži nešto više od 1 miligram. Sardine su takođe odličan izvor omega-3 masnih kiselina i sadrže kalijum, magnezijum, taurin i druge hranljive materije koje mogu pomoći u smanjenju blage upale i oksidativnog stresa.


Ćuretina


Što se tiče nemasnog mesa, ćuretina je takođe dobar izvor cinka. Ćuretina je bogata B vitaminima i predstavlja dobar izvor proteina i drugih minerala poput selena, koji takođe igra bitnu ulogu kada je u pitanju imunitet. 

Sir

Jedna šolja kockica švajcarskog sira sadrži skoro 6 miligrama cinka, šolja izrendane mocarele od punomasnog mleka ima 3 miligrama, šolja kockica čedar sira skoro 5 miligrama, a šolja izmrvljene fete oko 4 miligrama.