Domaći humus sa ljutom paprikom
Ako ste ljubitelj humusa i uveli ste ga u svoju redovnu ishranu isprobajte i malo drugačije varijante. Danas vam predstavljamo recept za ljuti humus koji će vam se sigurno svideti.
22-08-2024
|10:17
|Autor / Izvor: Naxi media
SASTOJCI:
400 g kuvanog leblebija (može iz konzerve)
2-3 čena belog luka
1 ljuta paprika
2 kašike tahinija (pasta od susama)
Sok od 1 limuna
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice mlevene paprike
So i biber po ukusu
PRIPREMA:
Ako koristite leblebije iz konzerve, isperite ih pod hladnom vodom i dobro ocedite. Ako koristite suve leblebije, potopite ih preko noći, a zatim ih kuvajte dok ne omekšaju. Iseckajte ljutu papriku na sitne komade i oljuštite beli luk.
U blender ili procesor za hranu stavite leblebije, beli luk, ljutu papriku, tahini, sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber i mlevenu papriku. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa pregusta, dodajte malo vode dok ne postignete željenu kremastu teksturu. Probajte humus i po potrebi dodajte još soli, bibera ili limunovog soka.
Prebacite humus u posudu za serviranje, prelijte sa malo maslinovog ulja, i po želji, pospite dodatno mlevenom paprikom ili sitno seckanom ljutom paprikom.
PRIJATNO!