Domaći humus sa ljutom paprikom

Ako ste ljubitelj humusa i uveli ste ga u svoju redovnu ishranu isprobajte i malo drugačije varijante. Danas vam predstavljamo recept za ljuti humus koji će vam se sigurno svideti.

22-08-2024

|

10:17

|

Autor / Izvor: Naxi media


SASTOJCI:

400 g kuvanog leblebija (može iz konzerve)

2-3 čena belog luka

1 ljuta paprika

2 kašike tahinija (pasta od susama)

Sok od 1 limuna

3 kašike maslinovog ulja

1/2 kašičice mlevene paprike

So i biber po ukusu

PRIPREMA:

Ako koristite leblebije iz konzerve, isperite ih pod hladnom vodom i dobro ocedite. Ako koristite suve leblebije, potopite ih preko noći, a zatim ih kuvajte dok ne omekšaju. Iseckajte ljutu papriku na sitne komade i oljuštite beli luk.


U blender ili procesor za hranu stavite leblebije, beli luk, ljutu papriku, tahini, sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber i mlevenu papriku. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa pregusta, dodajte malo vode dok ne postignete željenu kremastu teksturu. Probajte humus i po potrebi dodajte još soli, bibera ili limunovog soka.


Prebacite humus u posudu za serviranje, prelijte sa malo maslinovog ulja, i po želji, pospite dodatno mlevenom paprikom ili sitno seckanom ljutom paprikom.

PRIJATNO!