Gulaš od leblebija

Obradujte sebe hranljivim, a neobičnim obrokom koji u našim krajevima nije preterano zastupljen. Jednostavno se priprema, a ukus može da vas iznenadi...

02-06-2025

|

12:25

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci (za 4 porcije):

2 kašike maslinovog ulja

1 crni luk, sitno seckan

2 čena belog luka, sitno seckana

1 šargarepa, sečena na kolutove

1 paprika (crvena ili žuta), sečena na trakice

1 čaša kuvanih leblebija (ili 1 konzerva, oceđena i isprana)

1 konzerva seckanog paradajza (400g)

1 kašika koncentrata paradajza

1/2 kašičice dimljene paprike

1 kašičica mlevene slatke paprike

1/2 kašičice mlevenog kima (po želji)

So i biber po ukusu

1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice

1/2 kašičice ljute paprike (po želji)

1 šolja povrtnog bujona ili vode

Svež peršun za posipanje


Priprema:

U velikoj šerpi zagreje se maslinovo ulje, pa se doda sitno seckani crni luk i prži dok ne postane staklast. Zatim se ubace seckani beli luk, šargarepa i paprika, i sve zajedno dinsta nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Dodaju se začini – slatka i dimljena paprika, kim, origano ili majčina dušica, so, biber i po želji ljuta paprika – i kratko se proprže da puste aromu. Umešaju se paradajz iz konzerve, paradajz-pire, oceđene leblebije i povrtni bujon, pa se sve dobro promeša. Jelo se kuva na srednjoj vatri oko 20–25 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne, a povrće sasvim omekša. Po potrebi se doda još malo vode ili začina, a pred kraj se jelo pospe seckanim svežim peršunom i servira toplo.

PRIJATNO!