-
Poslednjih 5 pesama
- Dejan Cukić - Nebo jedino zna
- Željko Samardžić - Ljubav Na Papiru
- Vlado Georgiev - Reci mi da znam
- Parni Valjak - Ugasi me
- Crvena jabuka - Neka Nova Jutra
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Grčka musaka sa šampinjonima
Vrlo interesantna musaka koja će oduševiti sve ljubitelje šampinjona...
Osvežavajući voćni koktel!
Ovaj koktel je idealan i za nas i za decu jer ne sadrži alkohol. Osvežiće nas tokom vrućina, a svakako je savršena zamena za kupovne, industrijske sokove...
-
Zdravlje
Evo šta se dešava u telu tokom šest sati nakon prve jutarnje kafe
Mozak je izuzetno složen sistem, koji se neprestano prilagođava. Što češće konzumirate kafu, u mozgu se stvara veći broj adenozinskih receptora, zbog čega vam s vremenom može biti potrebno više kofeina da biste ostali budni nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mlađim danima.
Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite
Kalijum je mineral koji se često zanemaruje, iako ima presudnu ulogu u funkcionisanju tela – od pravilnog rada mišića i srca, do regulacije krvnog pritiska i održavanja ravnoteže tečnosti. Njegov dovoljan unos može imati veći efekat na snižavanje pritiska čak i od smanjenja unosa soli, zbog čega je važno prepoznati signale koje telo šalje kada mu ovog minerala nedostaje.
-
-
Putovanja
Da li je ovo najbolji grad za stanovanje u 2025. godini?
Beč je ponovo dospeo u žižu međunarodne pažnje zahvaljujući izuzetnom kvalitetu života – ali ovog puta sa posebnim naglaskom na stanovanje. Prema najnovijem izdanju prestižnog magazina Monocle, austrijska prestonica proglašena je najboljim gradom na svetu za stanovanje u 2025. godini.
Velika vest: Avio-kompanije u Evropi više neće smeti da naplaćuju ručni prtljag
Putnici u EU uskoro će moći da ponesu kabinski prtljag bez dodatne nadoknade, a evo šta za sada znamo...
-
Preporučujemo
Koliko je dovoljno? Proverite da li koristite previše deterdženta prilikom pranja u veš mašini
Ako vam se dešava da odeća nakon pranja u veš mašini deluje grubo, kruto ili neprijatno na dodir – iako je naizgled čista i mirišljava – možda niste ni svesni da koristite previše deterdženta. Prekomerna količina praška ili tečnog sredstva ne znači nužno bolje pranje, a često može imati suprotan efekat: vlakna postaju tvrđa, koža iritirana, a mašina se dodatno opterećuje. Vreme je da proverite – možda je manje zapravo više kada je deterdžent u pitanju.
Sunčani dani – idealno vreme za pranje zavesa, ali koliko često bi to trebalo da radimo?
Leto je donelo sunčane i tople dan, što znači da je pravo vreme za pranje zavesa. Ipak, mnogi nisu sigurni koliko često bi trebalo da ih peru. Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da prljave zavese mogu zadržavati prašinu, alergene i neprijatne mirise, čineći prostor nezdravim i vizuelno neurednim.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.32 117.14 117.96 CHF 124.52 125.40 126.27 USD 98.69 99.38 100.08
-
Danas proslavljamo Svetski dan kroasana
Dan kroasana se obeležava svakog 30. januara, a mnogi će se složiti da ovo neodoljivo i mekano pecivo definitivno zaslužuje svoj dan.
30-01-2024 | 11:11 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstock, Wavebreak Media
Podaci o tome kako je nastalo ovo pecivo nisu potvrđeni, ali postoje neke interesantne legende. Jedna od najzastupljenijih govori o tome o tome da je kroasan nastao otprilike ovako: 1683. godine tursko carstvo je izvršilo opsadu Beča. Iako su Turci nekoliko puta pokušavali da osvoje grad silom, na kraju nisu uspeli. Umesto toga, odlučili su da koriste podzemne tunele u borbi. Pošto su bečki pekari radili u podrumskim skladištima grada, čuli su zvuk kopanja i alarmirali gradsku vojsku kako bi se opsada sprečila, prenosi Days of the year.
Za svoju budnost, pekari su dobili visoke počasti i zahvalnice za pomoć u nadmudrivanju Turaka. Za slavlje su pekli svoj hleb u obliku polumeseca — simbola Otomanskog carstva. Nakon što su Turci poraženi, uveo se običaj da se jutarnja kafa služi uz pecivo u obliku polumeseca!Iako većina ljudi misli da je kroasan definitivno francusko pecivo, mnogi su ubeđeni da je nastalo u Austriji i da je do francuskih pekara stiglo nešto kasnije, zapravo kada je recept izmenjen korišćenjem lisnatog testa.
Legenda se nastavlja i kaže da je sto godina kasnije, Marija Antoaneta predstavila pecivo Francuzima koji su ga nazvali "kroasan". I od tada, ova ukusna poslastica je postala popularna koliko i čuveni baget.
Najbolji način da proslavite ovaj dan je da pronađete francusku pekaru ili pekaru koja priprema ovo pecivo na "francuski način". Francuzi definitivno ovu poslasticu doveli do savršenstva. Ako nemate tu mogućnost pronađite savršen i proveren recept. Možete ih i napuniti filom koji najviše preferirate. -
Pročitajte i...
Ruski rudari pronašli bubašvabu staru 40 miliona godina
Fosilizovani insekt otkriven je u komadu ćilibara u Kalinjingradskoj oblasti.
Zašto ptice imaju neobičan apetit i obožavaju kiselu hranu?
Dok većina sisara instinktivno izbegava kiselu hranu, crvendać bez problema pojede bobice koje su toliko kisele da bi većini ljudi naterale suze na oči. Kako ptice uspevaju da podnesu takve količine kiseline?
Gen Z koristi ChatGPT kao terapiju - stručnjaci upozoravaju na rizike
Na društvenim mrežama sve je više primera ljudi koji koriste ChatGPT kao zamenu za psihoterapiju, uz tvrdnje da im svakodnevni razgovori sa četbotom pomažu više nego godine klasične terapije. Licencirani terapeuti, međutim, upozoravaju da korišćenje veštačke inteligencije na ovaj način sa sobom nosi mnoge rizike koji se često zanemaruju.
Istina ili mit? Da li zaista gutamo paukove tokom noći
Često nailazimo na podatak da ljudi tokom godine u snu pojedu u proseku osam paukova, ali realnost je sasvim drugačija.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: