Danas proslavljamo Svetski dan kroasana
Dan kroasana se obeležava svakog 30. januara, a mnogi će se složiti da ovo neodoljivo i mekano pecivo definitivno zaslužuje svoj dan.
30-01-2024
|11:11
|Autor / Izvor: Naxi media, Days of the year
Podaci o tome kako je nastalo ovo pecivo nisu potvrđeni, ali postoje neke interesantne legende. Jedna od najzastupljenijih govori o tome o tome da je kroasan nastao otprilike ovako: 1683. godine tursko carstvo je izvršilo opsadu Beča. Iako su Turci nekoliko puta pokušavali da osvoje grad silom, na kraju nisu uspeli. Umesto toga, odlučili su da koriste podzemne tunele u borbi. Pošto su bečki pekari radili u podrumskim skladištima grada, čuli su zvuk kopanja i alarmirali gradsku vojsku kako bi se opsada sprečila, prenosi Days of the year.
Za svoju budnost, pekari su dobili visoke počasti i zahvalnice za pomoć u nadmudrivanju Turaka. Za slavlje su pekli svoj hleb u obliku polumeseca — simbola Otomanskog carstva. Nakon što su Turci poraženi, uveo se običaj da se jutarnja kafa služi uz pecivo u obliku polumeseca!
Iako većina ljudi misli da je kroasan definitivno francusko pecivo, mnogi su ubeđeni da je nastalo u Austriji i da je do francuskih pekara stiglo nešto kasnije, zapravo kada je recept izmenjen korišćenjem lisnatog testa.
Legenda se nastavlja i kaže da je sto godina kasnije, Marija Antoaneta predstavila pecivo Francuzima koji su ga nazvali "kroasan". I od tada, ova ukusna poslastica je postala popularna koliko i čuveni baget.
Najbolji način da proslavite ovaj dan je da pronađete francusku pekaru ili pekaru koja priprema ovo pecivo na "francuski način". Francuzi definitivno ovu poslasticu doveli do savršenstva. Ako nemate tu mogućnost pronađite savršen i proveren recept. Možete ih i napuniti filom koji najviše preferirate.