
Da li je ZDRAVO da jedemo iste namirnice svaki dan?
Iako ponekad konzumacija istih namirnica, posebno ako se lako pripremaju, može da zvuči primamljivo – na duge staze, to bi moglo da ima i negativne posledice po zdravlje, upozoravaju nutricionisti.
31-07-2024
|10:03
|Autor / Izvor: Naxi media, Huffpost

Hrana kao što su jaja i tost za doručak i piletina i pirinač za večeru mogu da zvuče prilično primamljivo, posebno tokom letnjih dana, er su ovo obroci koji se pripremaju brzo i lako, a izuzetno su ukusni. Međutim, praktikovanje iste rutine može da ima neke nedostatke. Da li je ovakav način ishrane zaista zdrav, čak i onda kada ne unosimo brzu hranu?
Iako je uobičajeno jesti određene vrste hrane svaki dan, može doći do trenutka kada se ova rutina pretvara u nešto zabrinjavajuće. Katherine Metzelaar, nutricionistkinja iz Sijetla, objasnila je za HuffPost da ako neko jede istu hranu svaki dan, može da ima poremećaj u ishrani koji se zove izbegavajući/restriktivni poremećaj unosa hrane ili ARFID.
„Moja prva pomisao je: ’Zašto bi neko to uradio?“ rekla je nutricionistkinja Emily Van Eck iz Austina za HuffPost.
Čak i ako je neko neurodivergentan i treba stalno da jede istu hranu, Metzelaar podstiče raznolikost. Pored toga, konzumiranje iste hrane svaki dan može dovesti do nedostataka hranljivih materija i lošeg zdravlja creva. Metzelaar kaže da ovo može da izazove nadimanje i zatvor.
„Ljudi nemaju koristi od toga da jedu istu stvar svaki dan“, rekla je, „Ljudsko telo zaista ima koristi od raznovrsne hrane tokom dana, tokom nedelje, tokom vremena“.
Van Eck je takođe rekla da odabir raznovrsne hrane najbolje funkcioniše: „Mislim da je raznovrsnost najbolja, poput pokušaja da jedete različite vrste žitarica, različite vrste povrća i različite vrste proteina tokom jednog meseca.
Ona je dodala da promena doprinosi uživanju i zadovoljstvu: "Dosadiće vam da jedete isto svaki dan. Korisno je praktikovati raznovrsnost jer na taj način, kada vam nešto dosadi, imate druge stvari koje znate da volite".
Predlaže da unosite povrće jer sadrži dragocena vlakna, vitamine, fitonutrijente i antioksidante, koji snižavaju holesterol i krvni pritisak i pomažu u prevenciji bolesti.
Dugoročno, neuravnotežena ishrana može uticati na mentalno zdravlje i društveni život osobe. Suština je da je konzumiranje raznovrsne hrane i unos dovoljno hranljivih materija svakog dana idealan put za zdrav način života.