Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Bebi Dol - Rudi

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Da li je bezbedno da jedemo jaja svaki dan?

    Ako jedete više od jednog jajeta dnevno, možda bi trebalo da razmislite o tome da smanjite količinu.




    21-02-2024 | 11:06 | Autor/Izvor: Naxi media, health.clevelandclinic.org

    Foto: Bigstock, New Africa

     

    Jaja možete pripremiti na mnogo načina. Od omleta sa sirom do kajgane sa prženim pirinčem, pa čak i obična "jaja na oko" su raznovrsna hrana koju ve'in Ali možete li imati previše jaja u jednom danu?


    Registrovani dijetetičar Suzan Kembel otkriva šta jaja čini zdravim, ali i kada bi možda trebalo da razmislite o smanjenju količine ove namirnice koju unosite na dnevnom nivou.

    Da li su jaja zdrava?

    Jedno jaje vam daje 6 grama proteina i prepuno je vitamina A, vitamina E, vitamina B12, vitamina B9 (folata) i luteina.

    „To je dobar, jeftin izvor različitih hranljivih materija i visokokvalitetnih proteina“, kaže Kembel.

    Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u nekoliko oblasti:

    Vitamin A podržava zdravlje očiju, vid, metabolizam i razvoj ćelija.

    Vitamin B12 igra ulogu u održavanju zdravih nervnih ćelija i krvnih zrnaca.

    Vitamin E deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja.

    Folat (ili vitamin B9) pomaže vašem telu da napravi nova crvena krvna zrnca i pomaže u rastu i razvoju vašeg fetusa dok ste trudni.

    Lutein je vrsta organskog pigmenta poznatog kao karotenoid. Takođe pronađen u lososu, šargarepi i slatkom krompiru, obilje luteina stvara tamnije, bogatije žumance i pokazalo se da smanjuje degeneraciju makule povezane sa starenjem.

    Belanca i žumanca imaju različita svojstva. Belanca sadrže oko 60% ukupne količine proteina u jajetu, dok žumanca sadrže više zasićenih masti i holesterola.

    Studije koje su ispitivale masne kiseline u žumancetu pokazale su da žumanca imaju antiinflamatorna svojstva, antioksidativna svojstva, pomažu u poboljšanju pamćenja i pružaju kardiovaskularnu zaštitu. Kada se jedu cela, druge studije pokazuju da jaja mogu pozitivno uticati na mišićnu masu, iako su potrebne opsežnije studije.

    Da li je u redu jesti jaja svaki dan?


    Zbog njihovih brojnih prednosti, u redu je jesti jedno celo jaje, uključujući žumance, svaki dan ako nemate kardiovaskularne bolesti i imate zdrav nivo holesterola u krvi. Ili možete pomešati dva belanca sa žumancetom da biste uneli više proteina.


    Ako imate kardiovaskularnu bolest ili visok nivo holesterola, trebalo bi da ograničite konzumaciju jaja na samo tri do četiri cela jaja nedeljno - pravilo koje je takođe dobro za sve koji žele da konyumiraju više od jednog jajeta istovremeno.


    Razlog zašto želite da izbegnete više od jednog žumanca svakog dana je taj što žumance ima zasićene masti i može podići nivo LDL holesterola (lošeg holesterola) u vašoj krvi. Iako hrana koju jedete nije jedini faktor u razvoju visokog holesterola, ipak je važno da imate ovo na umu kada odlučujete šta ćete staviti na tanjir.


    „Kada kuvate jaja, takođe želite da se klonite dodavanja dodatnih životinjskih masti kao što su puter, mast od slanine i mast, jer i one sadrže zasićene masti“, savetuje Kembel. „Bolje je umesto toga koristiti maslinovo ulje ili neku vrstu biljnog ulja, a belančevine možete da poboljšate bez dodavanja mnogo životinjske masti tako što ćete ih pržiti sa povrćem, salsom ili različitim začinskim biljem.

    Kembel napominje da bi neki ljudi stariji od 65 godina mogli da budu zabrinuti ako jedu jaje svakodnevno zbog rizika od visokog holesterola. Ali studije su pokazale da ishrana kod ljudi starijih od 65 godina manje utiče na holesterol nego kod osoba u 30-im i mlađim, tako da mogu da konzumiraju i do dva cela jajeta dnevno ako imaju normalan nivo holesterola.


    „Za starije osobe, to bi mogao biti čak i veći izvor proteina“, konstatuje Kembel.

  • Pročitajte i...
    štitna žlezda Poboljšajte funkciju štitne žlezde dodavanjem 5 esencijalnih nutrijenata vašoj ishrani

    Prema rečima nutricionistkinje Lovneet Batre, „Uravnotežena ishrana je važna za održavanje zdravih funkcija štitne žlezde“.

    Celer Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?

    Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.

    Rotkvice Rotkvice i zdravlje: Pune su vitamina i minerala

    Iako nisu najčešći izbor kada je reč o salati ili dodatku jelima dobro je da znate da su rotkvice izuzetno zdrave.

    Čokolada Zdravstvene prednosti crne čokolade

    Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: