-
Poslednjih 5 pesama
- Tony Cetinski - General Bez Cinova
- Riblja čorba - Dobro jutro
- Tap 011 - Reka
- Tijana Bogicevic - Kad Odem
- Djavoli - Vino noći
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoProjice sa spanaćem i slaninom
Projice se spremaju jednostavno i lako, a posebno će vam se dopasti u ovoj varijanti.
Testenina sa čeri paradajzom i belim lukomUkus ovog jednostavnog jela će vas odvesti direktno u Italiju.
-
ZdravljePoboljšajte funkciju štitne žlezde dodavanjem 5 esencijalnih nutrijenata vašoj ishrani
Prema rečima nutricionistkinje Lovneet Batre, „Uravnotežena ishrana je važna za održavanje zdravih funkcija štitne žlezde“.
Sedam učestalih simptoma depresije koje većina ljudi ignorišeDepresija je najčešći mentalni poremećaj u SAD, koji pogađa više od 18 miliona odraslih, a mnogi nikada ne traže medicinsku pomoć. Ako se ne osećate dobro, obratite pažnju na simptome.
-
PutovanjaNajpovoljnije destinacije u Evropi u 2024. godini
Lista najpovoljnih destinacija u Evropi će vas možda delimično iznenaditi, ali imajte na umu da je ovaj spisak objavio američki časopis, preuzevši istraživanje kompanije za putno osiguranje Quotezone u Americi.
Banje u Srbiji: Idealna vrsta odmora za one koji ne planiraju odlazak na moreBanje u Srbiji su poznate po svojim lekovitim svojstvima i prelepim prirodnim okruženjem. Ujedno su idealna i ekonomičnija varijanta za letnji odmor. Verovatno tri najistaknutije banje su Vrnjačka Banja, Sokobanja i Banja Koviljača jer nude mnogobrojne atrakcije i niz pogodnosti za turiste. Ako niste sigurni da bi vam odmor na moru prijao ove godine razmislite o ovim destinacijama.
-
PreporučujemoSavet dizajnera: Kombinacije boja koje donose luksuzni izgled prostora
Dizajneri enterijera otkrili su za Homes & Gardens da postoje izvesne kombinacije boja koje da prostoru daju luksuzan izgled.
Ako pravilno čuvate luk, ostaće svež i do šest meseciTeško nam je da poverujemo da postoji osoba koja ne koristi luk kada priprema jela. Naime, luk je sigurno jedna od omiljenih namirnica i sastojak bez kojeg se mnoga jela ne mogu ni zamisliti...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 117.53 118.36 119.18 USD 106.86 107.61 108.36
-
Zdravstvene prednosti crne čokolade
Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.
10-05-2024 | 10:43 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, Dean Drobot
Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljens od semena kakao drveta, čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći.
Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
1. Moćan izvor antioksidanata
ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kiseonika. To je mera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane da vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrednosti je dovedena u pitanje, jer se meri u epruveti i možda neće imati isti efekat na telo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza.
Ipak, taamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.
Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i acai bobice.2. Može da poboljša protok krvi i da smanji krvni pritisak
Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO) (5). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.
Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već leče od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu.3. Reguliše holesterol
Konzumiranje tamne čokolade može da poboljša nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može nas zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da konzumacija tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida. Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem telu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu.
Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.4. Može da smanji rizik od srčanih bolesti
Čini se da su jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma zaštitna od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U principu, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može da snizi krvni pritisak i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Pregled studija je otkrio da konzumacija čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne proizvodi zdravstvene koristi. Kliničko ispitivanje iz 2017. godine pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.5. Može da zaštiti vašu kožu od sunca
Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.
Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja. Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca.
6. Može da poboljša funkciju mozga
Dobre vesti još nisu gotove. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga.
Studije pokazuju da konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba. Ovo može da objasni zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje.
Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja. Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga. -
Pročitajte i...Poboljšajte funkciju štitne žlezde dodavanjem 5 esencijalnih nutrijenata vašoj ishrani
Prema rečima nutricionistkinje Lovneet Batre, „Uravnotežena ishrana je važna za održavanje zdravih funkcija štitne žlezde“.
Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.
Rotkvice i zdravlje: Pune su vitamina i mineralaIako nisu najčešći izbor kada je reč o salati ili dodatku jelima dobro je da znate da su rotkvice izuzetno zdrave.
Vitamin B12: Zdravstvene prednosti za koje možda niste čuliVitamin B12 je važan za zdravlje vašeg nervnog sistema i crvenih krvnih zrnaca. Može se naći u mnogim životinjskim proizvodima i obogaćenoj hrani.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: