Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Oliver i Gibonni - Sreca

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Vitamin B12: Zdravstvene prednosti za koje možda niste čuli

    Vitamin B12 je važan za zdravlje vašeg nervnog sistema i crvenih krvnih zrnaca. Može se naći u mnogim životinjskim proizvodima i obogaćenoj hrani.




    09-05-2024 | 09:45 | Autor/Izvor: Naxi media, Helthline

    Foto: Bigstock, PavelMuravev

     

    U Sjedinjenim Državama, oko 6% ljudi mlađih od 60 godina i 20% ljudi starijih od 60 godina imaju nedostatak vitamina B12. Nedostatak vitamina B12 može da dovede do anemije i ozbiljnih problema sa nervnim sistemom.


    Ako postoji potreba da konzumirate više vitamina B12, možete ga dobiti iz mnogih životinjskih proizvoda i obogaćene hrane. U nekim slučajevima, vaš lekar može da predloži oralne suplemente ili injekcije kako bi povećao nivo vitamina B12.


    Ode možete saznati više o prednostima vitamina B12, prenosi Healthline.

    Zašto nam je potreban vitamin B12?

    Vitamin B12 je esencijalni vitamin, ali ga vaše telo ne može proizvesti. Umesto toga, prirodno se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima.


    Vitamin B12 je neophodan za mnoge procese u vašem telu, uključujući: održavajući sposobnost razmišljanja, regulisanje i stvaranje DNK, proizvodnju energije, održavanje zdravlja mozga i nervnog sistema.


    Vaša jetra skladišti dodatni vitamin B12 u vremenima kada ga konzumirate manje. Ali ako te rezerve ponestane, mogu se javiti negativne posledice po zdravlje.


    Šta se dešava kada je nivo vitamina B12 nizak?

    Nizak nivo vitamina B12 može izazvati simptome kao što su: trnci u rukama i nogama, otežano hodanje, konfuzija i gubitak pamćenja, depresija i razdražljivost problemi sa mirisom, ukusom ili vidom, lupanje srca, umor, glavobolje, bleda koža, gubitak težine, glositis (bolan, gladak, crven jezik).

    Važno je lečiti nizak nivo vitamina B12 da biste sprečili anemiju. Vitamin B12 je povezan sa određenim tipom anemije poznatom kao megaloblastična anemija.


    Ako imate anemiju zbog nedostatka vitamina B12, vaše crvene krvne ćelije mogu biti veće i ovalnijeg oblika nego obično. Ovaj nepravilan oblik može sprečiti crvena krvna zrnca da se kreću iz vaše koštane srži u vaš krvotok tipičnom brzinom.

     

    Da li je svakodnevno uzimanje B12 dobro za vas?

    Za većinu odraslih, preporučeni dnevni unos vitamina B12 je 2,4 mikrograma (mcg).Međutim, preporuka je nešto veća za žene koje su trudne ili doje, 2,6 mcg dnevno. A bebama do 6 meseci potrebno je samo 0,4 mcg dnevno. Vitamin B12 je rastvorljiv u vodi. Vaše telo može da ga skladišti 2-5 godina i oslobodiće višak B12 u urinu.


    Mnogi ljudi mogu da dobiju dovoljno vitamina B12 iz hrane koju jedu svaki dan. Ali pošto vitamin B12 nije prirodno prisutan u biljnoj hrani, vegani i vegetarijanci će možda morati da konzumiraju hranu koja je obogaćena njime.


    Oralni suplementi su takođe opcija za povećanje nivoa vitamina B12. Ako vaša ishrana sadrži malo hrane koja sadrži vitamin B12 ili vaše telo ne može na odgovarajući način da probavi tu hranu, zdravstveni radnik može da preporuči oralni suplement svakog dana. Obično vaše telo apsorbuje vitamin B12 u dvodelnom procesu.


    Prvo, kiselina u vašem stomaku odvaja B12 od proteina za koji je vezan. Zatim, B12 se kombinuje sa proteinom u vašem stomaku koji se zove unutrašnji faktor, a vaše telo apsorbuje ovaj par u vašem ileumu (poslednjem delu vašeg tankog creva). Kada konzumirate vitamin B12 kao dodatak, vaše telo može da preskoči prvi deo ovog procesa. To znači da injekcije nekada mogu biti bolje za vas.


    Koji su najbolji izvori vitamina B12?


    Namirnice bogate vitaminom B12 uključuju: ribu i morske plodovi kao što su losos, školjke i ostrige, nemasno crveno meso i piletinu, obogaćene žitarice za doručak, jaja, mlečne proizvode kao što su mleko, sir i jogurt.

     

     

  • Pročitajte i...
    štitna žlezda Poboljšajte funkciju štitne žlezde dodavanjem 5 esencijalnih nutrijenata vašoj ishrani

    Prema rečima nutricionistkinje Lovneet Batre, „Uravnotežena ishrana je važna za održavanje zdravih funkcija štitne žlezde“.

    Celer Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?

    Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.

    Rotkvice Rotkvice i zdravlje: Pune su vitamina i minerala

    Iako nisu najčešći izbor kada je reč o salati ili dodatku jelima dobro je da znate da su rotkvice izuzetno zdrave.

    Čokolada Zdravstvene prednosti crne čokolade

    Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: