Slušate: Mojih 50

Pesma: Van Gogh - Brod od papira

Mojih 50
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Van Gogh - Brod od papira
  2. Gibonni i Jasna - Ako me nosis na dusi
  3. Oliver Dragojević - Stine
  4. Riblja čorba - Ja sam se ložio na tebe
  5. Bajaga - Gde si
 • Beograd Uzivo
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 14. jun - 1 - Dodir noći
  2. 14. jun - 2 - Dodir noći
  3. 14. jun - 3 - Dodir noći
  4. Milica Mandić - Petak - Mojih 50
  5. 13. jun - 1 - Dodir noći
 • Preporučujemo
  Recept za čorbu od krastavca i jogurta Recept za čorbu od krastavca i jogurta

  Ništa vas neće bolje hidrirati i osvežiti ovih dana od lagane i izuzetno zdrave čorbe.

  Tortilja sa povrćem Tortilja sa povrćem

  U toplim letnjim danima birajte lagane obroke i konzumirajte što više voća i povrća. Ova lagana tortilja sa povrćem može da bude savršena ideja za ručak i zamena za meso koje ne mora da bude sastavni deo svakog jela.

 • Zdravlje
  Kako da sačuvate zdravlje tokom izuzetno visokih temperatura? Kako da sačuvate zdravlje tokom izuzetno visokih temperatura?

  Poslednjih godina uočavamo trend porasta temperature u letnjem periodu što utiče na zdravstveno na naše zdravstveno stanje, može da dovede do pada energije, ali i ozbiljnijih problema.

  Ako želite da usporite starenje konzumirajte baš ovu hranu Ako želite da usporite starenje konzumirajte baš ovu hranu

  Verovatno su retke osobe kojima prve bore na lice ne stvaraju stres, a svi manje ili više, bar u nekim fazama života želimo da zaustavimo proces starenja. Iako je nemoguće zaustaviti starenje, istina je da uz malo brige o sebi možemo da izgledamo i osećamo se mlađe. Jedna bitna stvar odnosi se našu ishranu.

 • Naxi aplikacija radio 2
 • Putovanja
  Ovo je najmirnija zemlja na svetu i svi ljubitelji putovanja maštaju da je posete! Ovo je najmirnija zemlja na svetu i svi ljubitelji putovanja maštaju da je posete!

  Globalni indeks mira objavio je svoju listu najmirnijih zemalja sveta za 2024. godinu., a fascinantno je da [esnaestu godinu zaredom Island zauzima prvo mesto, sa rezultatom od 1.112 prema Globalnom indeksu mira.

  Vintgar klisura: Neka vas lepote Slovenije očaraju ovog leta Vintgar klisura: Neka vas lepote Slovenije očaraju ovog leta

  Najlepše je kada leto, lepo vreme i dane odmora možemo maksimalno da iskoristimo. To znači da ne treba da svedemo svoje putovanje samo na klasično letovanje i boravak na plaži. Ako nam uslovi dozvoljavaju, idealno bi bilo da posetimo i neku interesantnu destinaciju. Jedna takva destinacija, koja nam je blizu, je prelepi Vintgar u Sloveniji.

 • Preporučujemo
  Neke predmete u kući nikada ne bi trebalo da čistite sirćetom Neke predmete u kući nikada ne bi trebalo da čistite sirćetom

  Sirće je svakako dodatak za salate, ali je mnogim domaćicama omiljeno univerzalno sredstvo za čišćenje. Iako je prirodno i efikasno, treba imati na umu da nije baš adekvatno za sve predmete.

  Preporučena temperatura za frižider i zamrzivač: Zapamtite ove savete Preporučena temperatura za frižider i zamrzivač: Zapamtite ove savete

  Ako hranu držite na previsokoj temperaturi, ona može brzo da se pokvari...

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.25 117.07 117.89
  CHF 121.91 122.76 123.62
  USD 108.57 109.34 110.10
 • Povezani članci
 • Zdravstvene prednosti crne čokolade

  Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.
  10-05-2024 | 10:43 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline

  Foto: Bigstock, Dean Drobot

   

  Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljens od semena kakao drveta, čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći.

  Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

  1. Moćan izvor antioksidanata


  ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kiseonika. To je mera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane da vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrednosti je dovedena u pitanje, jer se meri u epruveti i možda neće imati isti efekat na telo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza.


  Ipak, taamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.


  Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i acai bobice.

  2. Može da poboljša protok krvi i da smanji krvni pritisak


  Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO) (5). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.


  Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već leče od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu.

  3. Reguliše holesterol


  Konzumiranje tamne čokolade može da poboljša nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može nas zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da konzumacija tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida. Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem telu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu.


  Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

  4. Može da smanji rizik od srčanih bolesti

  Čini se da su jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma zaštitna od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U principu, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može da snizi krvni pritisak i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.


  Pregled studija je otkrio da konzumacija čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne proizvodi zdravstvene koristi. Kliničko ispitivanje iz 2017. godine pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.

  5. Može da zaštiti vašu kožu od sunca

   

  Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.

   

  Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja. Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca.

  6. Može da poboljša funkciju mozga


  Dobre vesti još nisu gotove. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga.


  Studije pokazuju da konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba. Ovo može da objasni zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje.


  Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja. Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

 • Pročitajte i...
  Vrucina Kako da sačuvate zdravlje tokom izuzetno visokih temperatura?

  Poslednjih godina uočavamo trend porasta temperature u letnjem periodu što utiče na zdravstveno na naše zdravstveno stanje, može da dovede do pada energije, ali i ozbiljnijih problema.

  Hrana Ako želite da usporite starenje konzumirajte baš ovu hranu

  Verovatno su retke osobe kojima prve bore na lice ne stvaraju stres, a svi manje ili više, bar u nekim fazama života želimo da zaustavimo proces starenja. Iako je nemoguće zaustaviti starenje, istina je da uz malo brige o sebi možemo da izgledamo i osećamo se mlađe. Jedna bitna stvar odnosi se našu ishranu.

  Stres Šta se događa sa našim organizmom kada smo previše pod stresom?

  U današnje vreme, većina ljudi ima visok nivo stresa. Izveštaj Američkog psihološkog udruženja navodi da je 2023. godine oko trećine ljudi starosti od 18 do 44 godine ocenilo svoj nivo stresa kao 8–10 na skali od 1–10. Dakle, ako osećate konstantan stres, niste sami.

  Beba Najbolja hrana za zdravlje i razvoj dečijeg mozga

  Hrana koju deci dajemo bi trebalo da budete nutritivno bogata i kvalitetna kako bi se njihov mozak i organizam pravilno razvijao.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: