Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Kerber - Bolje da sam druge ljubio

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Kerber - Bolje da sam druge ljubio
    2. Nina Badrić - Volim Te, Volim
    3. Petar Grašo - Kada krenu vlakovi
    4. Dejan Cukić - Dolazi tiho
    5. Kaliopi - Vucica
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Vladan Đurđević - Utorak - Mojih 50
    2. 17. mart - 1 - Dodir noći
    3. 17. mart - 2 - Dodir noći
    4. 17. mart - 3 - Dodir noći
    5. Vladan Đurđević - Ponedeljak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Kokos torta Kokos torta

    Obradujte sebe jednom nežnom, kremastom tortom i radujte se toplim danima koji dolaze...

    Musaka od batata Musaka od batata

    Ljubitelji ove vrste krompira obožavaće ovu musaku. Oni koji preferiraju tradicionalni način pripreme možda će biti sumnjičavi kada je ovaj recept u pitanju, ali ipak savetujemo da probaju ovo fantastično jelo.

  • Zdravlje
    "Dijeta protiv starenja": Ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu

    Ako konzumirate dosta voća i povrća, a izbegavate šećer i mesne prerađevine već ste na dobrom putu...

    Vaš vid može da predvidi demenciju i 12 godina pre dijagnoze, otkriva studija Vaš vid može da predvidi demenciju i 12 godina pre dijagnoze, otkriva studija

    Oči mogu da otkriju mnogo o zdravlju našeg mozga. Naime, problemi sa vidom mogu biti jedan od prvih znakova kognitivnog opadanja.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Nova pravila za putnike koji ove godine planiraju da putuju u Veliku Britaniju Nova pravila za putnike koji ove godine planiraju da putuju u Veliku Britaniju

    Ako ove godine planirate putovanje u Veliku Britaniju, važno je da se upoznate sa novim pravilima kako bi sve prošlo bez problema. Reč je o Elektronskoj putnoj autorizaciji (ETA).

    Jedan italijanski gradić nudi kuće za samo jedan evro Jedan italijanski gradić nudi kuće za samo jedan evro

    Ako ste mislili da su prilike za kupovinu kuće u Italiji za jedan evro nestale, prevarili ste se. Gradić Pene, smešten u regionu Abruco između Jadranskog mora i Gran Sasa, priključio se listi mesta koja pokušavaju da zaustave depopulaciju ovim atraktivnim programom.

  • Preporučujemo
    Kako ukloniti neprijatne mirise iz obuće pomoću sastojaka iz kuće? Kako ukloniti neprijatne mirise iz obuće pomoću sastojaka iz kuće?

    Neprijatni mirisi u obući su problem mnogih ljudi, posebno onih koji se bave sportom ili provode duge sate u zatvorenoj obući. Kombinacija znoja i bakterija stvara neprijatan miris, koji može biti uporan i često se teško uklanja.

    Jednostavan trik koji će vas brzo osloboditi mrava! Jednostavan trik koji će vas brzo osloboditi mrava!

    Sa toplijim vremenom dolaze i neželjeni gosti – mravi, koji mogu da budu prava muka, posebno u prizemlju i na nižim spratovima.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.40 117.22 118.04
    CHF 121.35 122.21 123.07
    USD 106.48 107.23 107.98
  • Povezani članci
  • Zdravstvene prednosti crne čokolade

    Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.




    10-05-2024 | 10:43 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline

    Foto: Bigstock, Dean Drobot

     

    Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljens od semena kakao drveta, čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći.

    Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

    1. Moćan izvor antioksidanata


    ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kiseonika. To je mera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane da vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrednosti je dovedena u pitanje, jer se meri u epruveti i možda neće imati isti efekat na telo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza.


    Ipak, taamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.


    Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i acai bobice.

    2. Može da poboljša protok krvi i da smanji krvni pritisak


    Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO) (5). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.


    Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već leče od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu.

    3. Reguliše holesterol


    Konzumiranje tamne čokolade može da poboljša nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može nas zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da konzumacija tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida. Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem telu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu.


    Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

    4. Može da smanji rizik od srčanih bolesti

    Čini se da su jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma zaštitna od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U principu, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može da snizi krvni pritisak i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.


    Pregled studija je otkrio da konzumacija čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne proizvodi zdravstvene koristi. Kliničko ispitivanje iz 2017. godine pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.

    5. Može da zaštiti vašu kožu od sunca

     

    Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.

     

    Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja. Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca.

    6. Može da poboljša funkciju mozga


    Dobre vesti još nisu gotove. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga.


    Studije pokazuju da konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba. Ovo može da objasni zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje.


    Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja. Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga.

  • Pročitajte i...
    Ako vas muče alergije konzumirajte ovu hranu koja može da ublaži simptome Ako vas muče alergije konzumirajte ovu hranu koja može da ublaži simptome

    Cink igra ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema, jer je neophodan za proizvodnju i funkciju imunih ćelija, kao i hormona povezanih s imunitetom, objašnjava nutricionista.

    Evo koja pića mogu da ublaže, a koja da pogoršaju menstrualne bolove Evo koja pića mogu da ublaže, a koja da pogoršaju menstrualne bolove

    Žene godinama isprobavaju različite metode za ublažavanje simptoma menstruacije, ali rezultati su često neujednačeni. To može biti posledica nedoslednih istraživanja o uticaju ishrane na zdravlje žena. Zato ginekološkinja Anita Sadati otkriva koja pića mogu pomoći u smanjenju tegoba tokom menstruacije, a koja bi trebalo izbegavati.

    Celer Zašto je dobro da grickamo celer između obroka?

    Celer podržava zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja snižavaju krvni pritisak i tako štite srce - kaže dijetetičarka Simon Mudu i objašnjava da bi ovo povrće trebalo češče da konzumiramo.

    Mit ili realnost: Da li je so zaista loša za nas? Mit ili realnost: Da li je so zaista loša za nas?

    So se najčešće koristi za začinjavanje hrane, ali i kao konzervans, jer sprečava rast bakterija i produžava rok trajanja namirnica. Osim što poboljšava ukus jela, ona igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima u organizmu.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: