Vreme za fermentisanu hranu: Kiseli kupus je više od salate i priloga!

Kiseli krastavčići i kiseli kupus možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na zdravu ishranu. Međutim, sve veći broj istraživanja pokazuje da redovno konzumiranje fermentisane hrane može doneti brojne zdravstvene benefite. Ne propustite da u ovom periodu konzumirate zimnicu što više možete...

20-12-2024

|

11:30

|

Autor / Izvor: Naxi media, Health. harvard


Fermentisana hrana priprema se procesom koji ne samo da produžava njen rok trajanja već i povećava njenu nutritivnu vrednost. Uz to, fermentacija obezbeđuje organizmu korisne probiotike – žive mikroorganizme koji su ključni za zdravu probavu.


Zdravlje iz creva


Ljudski digestivni sistem dom je oko 100 triliona bakterija i drugih mikroorganizama, objašnjava dr Dejvid S. Ludvig, profesor ishrane na Harvardu. Istraživanja ukazuju na važnost raznovrsnog i zdravog crevnog mikrobioma, jer on igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i smanjenju upala koje mogu doprineti razvoju bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, pa čak i neurodegenerativnih oboljenja.

Probiotici iz fermentisane hrane doprinose zdravlju creva tako što podržavaju raznovrsnost korisnih bakterija, čime se štite zidovi creva od oštećenja i sprečava pojava tzv. sindroma propustljivih creva. Hronična oštećenja creva povezuju se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, ekcem, pa čak i Alchajmerovu bolest, kaže dr Ludvig.


Tradicionalni način čuvanja hrane

Iako su zdravstvene koristi fermentisane hrane relativno nov predmet istraživanja, proces fermentacije koristi se vekovima za očuvanje hrane. Na primer, fermentacijom kupusa u kiseli kupus, produžava se njegov rok trajanja za nekoliko meseci. Sličan princip važi i za mlečne proizvode, gde mleko brzo propada, ali fermentacijom nastaje sir koji traje znatno duže.

Kako dodati fermentisanu hranu u ishranu?

Ako niste pripremili zimnicu znate i sami da su fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, cvekle, turšije, karfiola i prirodno kiselih krastavaca, dostupne  u većini prodavnica. Važno je birati one koje na etiketi imaju oznaku "prirodno fermentisano" jer mnogi proizvodi sadrže sirće umesto živih mikroorganizama. Prisustvo mehurića u tečnosti unutar tegli znak je prisustva aktivnih organizama.


Uključivanje fermentisane hrane u svakodnevnu ishranu je jednostavno – dodajte kiseli kupus sendvičima, salatama ili kao prilog uz glavno jelo. Ljubitelji egzotičnih ukusa mogu probati fermentisanu ribu ili određene sojine proizvode.


Fermentisana hrana nije samo ukusna, već i koristan saveznik za očuvanje zdravlja.