-
Poslednjih 5 pesama
- Tutti Frutti Band - Ne bojim se drugova tvoga frajera
- Aleksandra Radović - Ne, Hvala
- Crvena jabuka - Ako Ako
- Bebi Dol - Brazil
- Bijelo dugme - Ružica si bila
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Vreme za fermentisanu hranu: Kiseli kupus je više od salate i priloga!
Kiseli krastavčići i kiseli kupus možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na zdravu ishranu. Međutim, sve veći broj istraživanja pokazuje da redovno konzumiranje fermentisane hrane može doneti brojne zdravstvene benefite. Ne propustite da u ovom periodu konzumirate zimnicu što više možete...
20-12-2024 | 11:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Health. harvard
Foto: Bigstock, Timolina
Fermentisana hrana priprema se procesom koji ne samo da produžava njen rok trajanja već i povećava njenu nutritivnu vrednost. Uz to, fermentacija obezbeđuje organizmu korisne probiotike – žive mikroorganizme koji su ključni za zdravu probavu.
Zdravlje iz creva
Ljudski digestivni sistem dom je oko 100 triliona bakterija i drugih mikroorganizama, objašnjava dr Dejvid S. Ludvig, profesor ishrane na Harvardu. Istraživanja ukazuju na važnost raznovrsnog i zdravog crevnog mikrobioma, jer on igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i smanjenju upala koje mogu doprineti razvoju bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, pa čak i neurodegenerativnih oboljenja.Probiotici iz fermentisane hrane doprinose zdravlju creva tako što podržavaju raznovrsnost korisnih bakterija, čime se štite zidovi creva od oštećenja i sprečava pojava tzv. sindroma propustljivih creva. Hronična oštećenja creva povezuju se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, ekcem, pa čak i Alchajmerovu bolest, kaže dr Ludvig.
Tradicionalni način čuvanja hrane
Iako su zdravstvene koristi fermentisane hrane relativno nov predmet istraživanja, proces fermentacije koristi se vekovima za očuvanje hrane. Na primer, fermentacijom kupusa u kiseli kupus, produžava se njegov rok trajanja za nekoliko meseci. Sličan princip važi i za mlečne proizvode, gde mleko brzo propada, ali fermentacijom nastaje sir koji traje znatno duže.Kako dodati fermentisanu hranu u ishranu?
Ako niste pripremili zimnicu znate i sami da su fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, cvekle, turšije, karfiola i prirodno kiselih krastavaca, dostupne u većini prodavnica. Važno je birati one koje na etiketi imaju oznaku "prirodno fermentisano" jer mnogi proizvodi sadrže sirće umesto živih mikroorganizama. Prisustvo mehurića u tečnosti unutar tegli znak je prisustva aktivnih organizama.
Uključivanje fermentisane hrane u svakodnevnu ishranu je jednostavno – dodajte kiseli kupus sendvičima, salatama ili kao prilog uz glavno jelo. Ljubitelji egzotičnih ukusa mogu probati fermentisanu ribu ili određene sojine proizvode.
Fermentisana hrana nije samo ukusna, već i koristan saveznik za očuvanje zdravlja. -
Pročitajte i...
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Namirnice koje smanjuju nadutost i ubrzavaju put ka idealnoj kilaži
Možda već neko vreme pokušavate da izgubite višak kilograma, ali rezultati izostaju. Topliji dani su savršeni da u jelovnik ubacite lagane i osvežavajuće namirnice koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju nadutost i pomažu da se osećate i izgledate bolje. Dodatni plus? Ove namirnice su idealne za visoke temperature – osvežiće vas i prijati organizmu.
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos preteina
Protein je jedan od glavnih gradivnih blokova tela. Igra ključnu ulogu u strukturi i funkciji mišića, kože, enzima i hormona. Neki znaci i simptomi nedostatka proteina uključuju edem, gubitak kose, povećanu glad i teže infekcije, između ostalog. Ovo može da utiče na skoro sve aspekte funkcionisanja tela i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Tekst navodi 8 simptoma niskog unosa ili nedostatka proteina.
Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima
Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: