-
Poslednjih 5 pesama
- Galija - Još uvek sanjam
- Doris Dragović - Tek iz navike
- Sergej Ćetković - Ko Li Te Sad Miluje
- Toše Proeski - Ostala si uvek ista
- Oliver Mandić - Nije za nju
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
Proja sa šampinjonima
Ako vam je dosadila klasična proja isprobajte ovaj recept. Verujemo da će se mnogi vas oduševiti, posebno ako ste ljubitelji šampinjona.
-
Zdravlje
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
-
Putovanja
Amerika za avanturiste: Najbolje destinacije za fitnes i putovanja
Spojite ljubav prema putovanjima i fitnesu u ovim destinacijama posvećenim zdravlju i aktivnom načinu života.
Pet država u svetu koje nemaju aerodrome: Kako funkcioniše njihov saobraćaj?
Iako su aerodromi simboli ekonomskog i društvenog razvoja, postoje zemlje u kojima jednostavno nema prostora za njihovu izgradnju. Avio-saobraćaj nudi prednosti koje drugi vidovi prevoza ne mogu u potpunosti da zamene – brzinu, udaljenost i povezanost sa svetom. Zato je retkost pronaći državu bez aerodroma, ali ipak postoji nekoliko takvih primera.
-
Preporučujemo
Uz pomoć jednostavnog trika rešite se neprijatnih mirisa nakon kuvanja
Iako većina domaćinstava danas koristi napu za uklanjanje mirisa iz kuhinje, ponekad situacija može biti nezgodna – posebno kada nakon brzog obroka moramo odmah izaći iz kuće.
Saveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu!
Pranje posteljine zavisi od nekoliko faktora. Prvi je osnovna higijena – ako vam je stalo do nje, pratićete ih redovno. Drugi zavisi od toga koliko često delite krevet sa nekim. Treći se odnosi na to da li ste mladi student. U tom slučaju higijena vam možda nije prva na listi prioriteta, a trebalo bi da bude.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 122.87 123.73 124.60 USD 112.23 113.02 113.81
-
Vreme za fermentisanu hranu: Kiseli kupus je više od salate i priloga!
Kiseli krastavčići i kiseli kupus možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na zdravu ishranu. Međutim, sve veći broj istraživanja pokazuje da redovno konzumiranje fermentisane hrane može doneti brojne zdravstvene benefite. Ne propustite da u ovom periodu konzumirate zimnicu što više možete...
20-12-2024 | 11:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Health. harvard
Foto: Bigstock, Timolina
Fermentisana hrana priprema se procesom koji ne samo da produžava njen rok trajanja već i povećava njenu nutritivnu vrednost. Uz to, fermentacija obezbeđuje organizmu korisne probiotike – žive mikroorganizme koji su ključni za zdravu probavu.
Zdravlje iz creva
Ljudski digestivni sistem dom je oko 100 triliona bakterija i drugih mikroorganizama, objašnjava dr Dejvid S. Ludvig, profesor ishrane na Harvardu. Istraživanja ukazuju na važnost raznovrsnog i zdravog crevnog mikrobioma, jer on igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i smanjenju upala koje mogu doprineti razvoju bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, pa čak i neurodegenerativnih oboljenja.Probiotici iz fermentisane hrane doprinose zdravlju creva tako što podržavaju raznovrsnost korisnih bakterija, čime se štite zidovi creva od oštećenja i sprečava pojava tzv. sindroma propustljivih creva. Hronična oštećenja creva povezuju se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, ekcem, pa čak i Alchajmerovu bolest, kaže dr Ludvig.
Tradicionalni način čuvanja hrane
Iako su zdravstvene koristi fermentisane hrane relativno nov predmet istraživanja, proces fermentacije koristi se vekovima za očuvanje hrane. Na primer, fermentacijom kupusa u kiseli kupus, produžava se njegov rok trajanja za nekoliko meseci. Sličan princip važi i za mlečne proizvode, gde mleko brzo propada, ali fermentacijom nastaje sir koji traje znatno duže.Kako dodati fermentisanu hranu u ishranu?
Ako niste pripremili zimnicu znate i sami da su fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, cvekle, turšije, karfiola i prirodno kiselih krastavaca, dostupne u većini prodavnica. Važno je birati one koje na etiketi imaju oznaku "prirodno fermentisano" jer mnogi proizvodi sadrže sirće umesto živih mikroorganizama. Prisustvo mehurića u tečnosti unutar tegli znak je prisustva aktivnih organizama.
Uključivanje fermentisane hrane u svakodnevnu ishranu je jednostavno – dodajte kiseli kupus sendvičima, salatama ili kao prilog uz glavno jelo. Ljubitelji egzotičnih ukusa mogu probati fermentisanu ribu ili određene sojine proizvode.
Fermentisana hrana nije samo ukusna, već i koristan saveznik za očuvanje zdravlja. -
Pročitajte i...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
Započnite dan na pravi način: Pet koraka za bolji krvni pritisak
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, tihi je ubica koji pogađa više od milijardu ljudi širom sveta. Ako se ne kontroliše, može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti bubrega i srčane insuficijencije. Srećom, hipertenzija nije neizbežna. Krvni pritisak se često može držati pod kontrolom jednostavnim promenama načina života, a neke od njih možete primeniti čim se probudite.
HRANA BOGATA CINKOM: Obratite u ovom periodu pažnju na unos ovog minerala!
Cink je neophodan mineral za niz važnih funkcija u organizmu, uključujući podršku imunološkom sistemu, pravilnu regeneraciju tkiva i razvoj ćelija. Iako se često lako unosi putem hrane, pojedine grupe ljudi, poput vegetarijanaca, trudnica ili osoba s probavnim poremećajima, mogu imati nedostatak ovog minerala. Ipak, u sezoni prehlada, kada postaje sve hladnije i hladnije, svima nam je neophodno da unosimo hranu bogatu cinkom.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: