Voće koje je bolje da kupujemo zamrznuto: Evo i zašto

Voće je nezaobilazan deo uravnotežene ishrane, bogato vitaminima, mineralima i ponekad zdravim mastima. Problem? Sveže voće je vrlo kvarljivo i teško je uvek ga imati pri ruci. Srećom, mnoge voćke dostupne su u zamrzivaču, a neke mogu biti i hranljivije kad su smrznute.

29-10-2025

|

12:37

|

Autor / Izvor: Naxi media, Real Simple

Zašto izabrati smrznuto voće?

Suprotno popularnom mišljenju, smrznuto voće nije manje hranljivo od svežeg. Naprotiv, može biti jednako, pa čak i više, nutritivno bogato. „Voće se bere u vrhuncu zrelosti, kada je nivo hranljivih materija najviši, a zatim se brzo zamrzava kako bi se sačuvali ti nutrijenti“, objašnjava registrovana dijetetičarka Kristen Lorenz. Iako tokom procesa zamrzavanja može doći do malog gubitka vitamina rastvorljivih u vodi (npr. vitamin C), ukupna nutritivna vrednost ostaje sačuvana.

„Sveže voće se često bere pre nego što potpuno sazri“, dodaje Marissa Karp. To omogućava da voće stigne na police pre nego što postane prezrelo, ali duže skladištenje smanjuje nutritivne vrednosti, tako da smrznuto voće može biti čak i bolje.

Osim nutritivnih prednosti, smrznuto voće je praktično jer je često očišćeno, isečeno ili očišćeno od koštica. Takođe, omogućava uživanje u sezonskim voćkama tokom cele godine, a duži rok trajanja smanjuje bacanje hrane i potrebu za čestim odlascima u prodavnicu. Idealan je za brze pripreme obroka, u smutijima, pečenju ili užini.

Pet voćki koje je najbolje kupovati smrznute

1. Mango

2. Ananas

Ananas je bogat vitaminom C i manganom, koji podržavaju imunitet i zdravlje kostiju. Sadrži i bromelain, enzim koji može pomoći varenju i smanjiti upale. Smrznuti ananas čuva ove benefite i praktičan je jer ga ne treba ljuštiti ni seći.

3. Bobičasto voće (maline, borovnice, jagode)

Bobičasto voće je porozno i brzo se kvari, pa smrznuto dugo traje, čuvajući antioksidanse, vitamin C i vlakna. Idealno je za smutije, zobene kaše ili jogurt.

4. Višnje

Višnje su bogate antioksidansima (polifenolima) koji štite ćelije i smanjuju upale. Smrznute višnje već su očišćene od koštica, što olakšava dodavanje u smutije ili ovsene kaše.

5. Zmajevo voće (pitaja)

Smrznuto zmajevo voće je već oljušteno i isečeno na kockice, što olakšava konzumaciju. Bogato je vlaknima (prebiotici za crevnu mikrofloru) i antioksidansima poput betalaina i karotenoida.