
Upozorenje stručnjaka: Hrana sa najvećim rizikom od bakterije E. coli
Stručnjaci za bezbednost hrane otkrivaju koje proizvode treba izbegavati u prodavnici kako biste smanjili rizik od bolesti prenosivih hranom.
27-02-2025
|10:02
|Autor / Izvor: Naxi media, New York Post

Na vrhu liste su zapakovane, prethodno oprane salate. Barbara Kovalčik, direktorka Instituta za bezbednost hrane i sigurnost ishrane na Univerzitetu Džordž Vašington, izjavila je za NBC News da treba izbegavati proizvode na kojima piše da su prethodno oprani — kao što su zelena salata, povrće ili čak isečeno voće — jer mogu postati pogodno tlo za bakterije.
Umesto toga, savetuje da se kupuju cele glavice zelene salate i da ih sami operete vodom, a zatim osušite papirnim ubrusima. „Svaki list koji je pocepan ili oštećen, jednostavno bacim, jer tako bakterije mogu da prodru unutra“, objasnila je, dodajući da takođe izbegava klice i dinje. „Obično skinem i odbacim spoljne listove.“
Dinja sa mrežastom korom može da zarobi bakterije, dodao je Darin Detvajler, profesor politike regulacije hrane na Northeastern univerzitetu.
„To je možda najopasnije voće koje postoji, od svih mogućih,“ rekao je za NBC News. „Dinja ima savršen pH, a spoljašnjost jednostavno ne možete dovoljno očistiti.“
Šafner je objasnio da što se više hrana obrađuje od farme do vašeg stola, to je veći rizik od kontaminacije bakterijama.
„Što više manipulišete hranom, to je više mesta gde stvari mogu krenuti po zlu,“ rekao je.