-
Poslednjih 5 pesama
- Jakarta - Pozovi Me
- Doris Dragović - Željo moja
- Gibonni - Cemu Se Nadas Srce Moje
- Poslednja igra leptira - Havajska
- Magazin - Minut srca tvog
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Pileći gulaš
Kada pomenemo gulaš sasvim sigurno ne pomislimo prvo na pileće meso. Ipak, isprobajte ovaj recept jer je velika verovatnoća da ćete se i vi, baš kao i mi oduševiti...
Savršen recept za Pavlovu tortu
Ova elegantna i raskošna poslastica savršen je izbor za Dan zaljubljenih, a kako nam se bliži ovaj praznik evo sjajne prilike da uživamo u njoj.
-
Zdravlje
Simptomi koji ukazuju da ste možda alergični na laktozu
Osobe koje ne podnose laktozu nisu u stanju da u potpunosti svare šećer (laktozu) iz mleka. Kao rezultat toga, nakon konzumacije mlečnih proizvoda mogu imati dijareju, nadutost i gasove. Ovo stanje, poznato i kao malapsorpcija laktoze, obično nije opasno, ali njegovi simptomi mogu biti neprijatni.
Zdravstvene prednosti zelene salate!
Zelenu salatu sve češće viđamo na pijacama i marketima, pa je možda pravi trenutak da je uvrstimo u svoju ishranu. Iako je mnogi ljubitelji kupuju isključivo jer ih podseća na dolazak proleća i lepših dana, ne treba zanemariti ni njene zdravstvene prednosti.
-
-
Putovanja
Ovo su najopuštenija mesta na svetu prema novom istraživanju
U istraživanju koje je analiziralo 76 destinacija na osnovu različitih faktora, poput pokrivenosti šumama i gustine naseljenosti, otkrivena su najopuštenija mesta na svetu.
Najpovoljnija skijališta u Evropi prema listi TimeOut-a
Prema magazinu TimeOut, Bjelašnica u Bosni i Hercegovini zauzela je prvo mesto na listi cenovno najpristupačnijih skijališta u Evropi. Lista obuhvata deset povoljnih zimskih destinacija, a TimeOut ističe da skijanje ne mora nužno da podrazumeva luksuzne odmore u Alpima, Dolomitima ili Pirinejima – u Evropi postoje i budžetske opcije.
-
Preporučujemo
Ovo su predmeti koje nikako ne bi trebalo da držite na prozorskoj dasci
Prozorske daske su vrlo praktične, a ne treba da zaboravimo ni njihovu estetsku funkciju s obzirom na to da veoma lepo mogu da se uklope u skoro svaki ambijent. Ipak, mnogima od nas služe za odlaganje mnogobrojnih predmeta.
Mrlje od vina, čokolade ili šminke? Rešenje je jednostavnije nego što mislite
Mrlje su čest problem i mnogima zadaju glavobolje, pa u potrazi za rešenjem često isprobavamo razne proizvode. Koliko puta ste pokušavali da uklonite mrlju od vina ili čokolade sa omiljene haljine ili košulje? Ako ste reagovali na vreme, verovatno ste spasili garderobu, ali ako niste mogli odmah da intervenišete, verovatno ste se dugo mučili da je uklonite.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 123.92 124.80 125.67 USD 111.94 112.73 113.52
-
Tri sporne navike koje povećavaju rizik od dijabetesa
Nije tajna da je hranljiva, uravnotežena ishrana važna komponenta vašeg ukupnog zdravlja.
03-06-2024 | 10:17 | Autor/Izvor: Naxi media, EatingWell
Foto: Bigstock, Poznyakov
Ono što jedete utiče na sve, od vašeg raspoloženja do vaše energije i načina spavanja. Ako vašem načinu ishrane nedostaju hranljive materije koje su vašem telu potrebne za napredovanje, to može dovesti do brojnih hroničnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gojaznost, dijabetes tipa 2 i lista se nastavlja... Na našu sreću, nova studija je imala za cilj da otkrije koji faktori u ishrani najviše utiču na rizik od dijabetesa.Šta je otkrila ova studija dijabetesa?
Nova meta-analiza, objavljena 17. aprila 2023. u časopisu Nature Medicine, otkrila je da su neuravnoteženi obrasci ishrane (što su autori široko nazvali "loša ishrana") doprineli preko 14,1 miliona slučajeva dijabetesa tipa 2 širom sveta u 2018. godini. Ova studija je koristila Globalnu bazu podataka o ishrani Ujedinjenih nacija (GDD) za procenu prehrambenih navika u 184 zemlje sa podacima od 1990. do 2018. kako bi se rasvetlile specifičnosti.
Od 11 ispitanih faktora ishrane, tri su igrala najveću ulogu u povećanju rizika od dijabetesa tipa 2: nedovoljan unos celih žitarica, višak rafinisanog pirinča i pšenice i prekomerna konzumacija prerađenog mesa.
Postoji nekoliko razloga zašto su ove specifične namirnice bile povezane sa većim rizikom od dijabetesa i hronično povišenim nivoom šećera u krvi. Cela zrna su prepuna vlakana, vitamina i minerala koji pomažu u usporavanju apsorpcije hrane i pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi i nivoa energije konzistentnijim tokom dužeg vremenskog perioda.Donja granica
Kada su u pitanju hronična zdravstvena stanja, postoje određeni faktori koji su van vaše kontrole, kao što su starost, genetika i okruženje. Međutim, vaše životne navike - uključujući vašu ishranu - mogu uvek promeniti i mogu imati veliki uticaj na rizik od bolesti poput dijabetesa. Male promene u vašem obrascu ishrane mogu da se dodaju tokom vremena i mogu uveliko da zaštite vaše zdravlje. A konzumiranje više celih žitarica i ograničavanje unosa prerađenog mesa i rafinisanih žitarica je odlično mesto za početak.
Rafinisane žitarice poput pirinča i pšenice obično se nalaze u visoko obrađenoj hrani i nemaju mnogo vlakana, tako da se brže sagorevaju i mogu dovesti do skoka šećera u krvi i kasnijeg pada. Kada telo redovno doživljava skokove i padove šećera u krvi, to može dovesti do insulinske rezistencije i povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su takođe otkrila da prerađeno meso obično ima visok sadržaj zasićenih masti, holesterola i natrijuma, što sve može doprineti riziku od dijabetesa tipa 2.
Dobra vest je da postoji nekoliko jednostavnih promena u ishrani koje mogu pomoći u smanjenju šansi za razvoj ovog zdravstvenog stanja.Uvođenje zdrave hrane za smanjenje rizika
Prvo, pokušajte da izaberete hleb od celog zrna umesto belog hleba ili testeninu od celog zrna umesto obične testenine sledeći put kada budete u prodavnici. Mnoge prodavnice nude različite verzije proizvoda od celog zrna.
Pored toga, pokušajte da smanjite unos rafinisanih žitarica tako što ćete zameniti hranu bogatu vlaknima kao što su smeđi pirinač, kinoa, karfiol, ječam ili ovas. To ne znači da nikada ne treba da uživate u hrani poput belog pirinča ili drugih rafinisanijih žitarica ako uživate u njima, ali samo vodite računa o tome da dodate još jedan izvor vlakana u svoj tanjir.
Na kraju, prerađeno crveno meso možete zameniti ovim pogodnim proteinskim opcijama. Namirnice poput konzerviranog pasulja, ribe (sveže, smrznute ili konzervisane), jaja, sira, graška i sočiva su bogate proteinima i brzo se pripremaju. -
Pročitajte i...
Simptomi koji ukazuju da ste možda alergični na laktozu
Osobe koje ne podnose laktozu nisu u stanju da u potpunosti svare šećer (laktozu) iz mleka. Kao rezultat toga, nakon konzumacije mlečnih proizvoda mogu imati dijareju, nadutost i gasove. Ovo stanje, poznato i kao malapsorpcija laktoze, obično nije opasno, ali njegovi simptomi mogu biti neprijatni.
Zdravstvene prednosti zelene salate!
Zelenu salatu sve češće viđamo na pijacama i marketima, pa je možda pravi trenutak da je uvrstimo u svoju ishranu. Iako je mnogi ljubitelji kupuju isključivo jer ih podseća na dolazak proleća i lepših dana, ne treba zanemariti ni njene zdravstvene prednosti.
Vežbe koje postaju prioritet u zrelim godinama
Istraživanja koja se sprovode poslednjih decinija ukazuju da je fizička aktivnost značajna tokom celog života. Posebno je važno da u nekim ozbiljnijim godinama ne odustanemo od fizičke aktivnosti, a pojedine vežbe donose značajne benefite.
Kako jednostavne jutarnje navike mogu da zaštitite vaše srce?
Lipidni profil sastoji se od lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog kao loš holesterol, i lipoproteina visoke gustine (HDL), poznatog kao dobar holesterol. Održavanje zdravog nivoa holesterola ključno je za zdravlje srca. Povišen LDL može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, povećavajući rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, prenosi portal India.com.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: