Tri namirnice koje ako konzumiramo redovno, povećavaju šansu da napunimo 90 godina
Na dugovečnost utiču mnogobrojni faktori, ali svakako ne bi bilo loše da saznamo koje to namirnice, mogu da nam "produže" život.
13-02-2024
|10:56
|Autor / Izvor: Naxi media, The Sun
Autor i saradnik National Geographic-a Dan Buetner stekao je ime proučavajući pet regiona širom sveta u kojima stanovnici redovno dožive duboku starost, koje je nazvao „plavim zonama“.
On je pozvao ljude da obrate veliku pažnju na jedno posebno mesto - bujno poluostrvo Nicoya Peninsula u Kostariki.
Prema Denu, „ovo mesto ima najnižu stopu smrtnosti u srednjim godinama na svetu“, što znači da će stanovnici ovog mesta verovatno doiveti duboku starost.
Guru dugovečnosti tvrdi da je njihovom dugom životnom veku u velikoj meri pomogao snažan koktel od tri namirnice, u nedavnoj objavi na svom Instagramu.
1. Кukuruz
Na prvom mestu je kukuruz. Rekao je da stanovnici ovog poluostrva od njega prave "ukusne tortilje od celog zrna".
U svojim dokumentarnim serijama za Netflix Live to 100, autor je rekao da stanovnici Nikoje tradicionalno prerađuju kukuruz natapanjem zrna kukuruza u drveni pepeo što "povećava hranljivu vrednost".
Kukuruz je bogat vlaknima, a tortilje su bogate složenim ugljenim hidratima.
2. Tikva
Sledeća na Danovoj listi namirnica za dugovečnost bila je tikva, koja je bogata vitaminima A, B i C, kao i magnezijumom i kalijumom, koji su kritični za zdravlje kostiju, krvi i srca, prema Klivlendskoj klinici.
3. Pasulj
Konačno, Dan je rekao da stanovnici Nikoje redovno dodaju pasulj u svoje obroke, uživajući u do pet različitih vrsta pasulja. Crni pasulj je u velikoj meri pomešan u jelo koje se zove galo pinto.
Pasulj je osnovna namirnica u ishrani mnogih drugih Plavih zona - uključujući Ikariju u Grinu i Sardiniju u Italiji.
Ova tri sastojka su poznata kao "tri sestre" u starosedelačkim kulturama na poluostrvu, prenosi The Sun.