-
Poslednjih 5 pesama
- Nina Badrić - Takvi kao ti
- Severina - Mili moj
- Oliver Mandić - Ljuljaj me nežno
- Željko Joksimović - Nije do mene
- Djordje Balašević - Olivera
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Prolećni kolač sa jagodama!
Sunčani dani su stigli i vreme je da počnemo maksimalno da uživamo u njima. Zato obradujte sebe laganim kolačem sa jagodama, a za dodatni ugođaj ovaj desert upotpunite svežim ceđenim sokom od istog voća...
-
Zdravlje
Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima
Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
Kako pobediti prolećni umor? Pet jednostavnih saveta
Zašto se često osećamo umorno, iscrpljeno i bez energije, uprkos pozitivnoj atmosferi koju sa sobom nosi dugo očekivano proleće? Ovaj fenomen poznat je kao prolećna malaksalost ili prolećni umor.
-
-
Putovanja
Lepote Slovenije: Posetite Ljubljanski dvorac
Gotovo da ne postoji osoba koja se ne raduje dolasku toplih dana, a evo i sjajne ideje kako da provedete prolećni odmor...
Gde sunce najviše sija? Ovo su najsunčanije prestonice Evrope!
Nova studija rangirala je 46 evropskih prestonica prema broju sunčanih sati koje imaju tokom godine – a ovo je top pet!
-
Preporučujemo
Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše
Čišćenje rerne mnogima predstavlja jedan od najneprijatnijih kućnih poslova, naročito kada se radi o tvrdokornoj masnoći koja se lepi za rešetke. Ako vam je dosta mukotrpnog ribanja i želite lakše rešenje, postoji trik koji zahteva minimalan trud, a daje odlične rezultate.
Ofarbajte jaja ove godine uz pomoć sode bikarbone
Ako još uvek ne znate kojom tehnikom ćete farbati uskršnja jaja, ovaj način će vam se sigurno veoma dopasti. Veoma je lako, a rezultat će vas oduševiti.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.43 117.25 118.07 CHF 124.19 125.07 125.95 USD 102.21 102.93 103.66
-
Trešnje su izuzetno zdrave: Jedite ih što ih više
Sezona trešanja je počela, ali imajte na umu da neće trajati dugo. Iskoristite ceo period i jedite ih što više jer ovo voće je izuzetno dobro za naš organizam.
08-05-2024 | 10:35 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, gorchittza2012
1. Bogate su antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima
Visoka koncentracija biljnih jedinjenja u trešnjama može da bude odgovorna za mnoge zdravstvene prednosti ovog voća. Iako količina i vrsta mogu varirati u zavisnosti od sorte, sve trešnje su prepune antioksidansa i antiinflamatornih jedinjenja. Ovaj visok sadržaj antioksidansa može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, stanja koje je povezano sa više hroničnih bolesti i preranim starenjem.
Jedna studija je otkrila da je konzumiranje trešanja efikasno smanjilo upalu u 11 od 16 studija i markere oksidativnog stresa u 8 od 10 studija. Trešnje su posebno bogate polifenolima, velikom grupom biljnih hemikalija koje pomažu u borbi protiv oštećenja ćelija, smanjuju upalu i promovišu opšte zdravlje.
Ovo voće takođe sadrži karotenoidne pigmente kao što su beta-karoten i vitamin C, od kojih oba imaju i antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.2. Mogu da podstaknu oporavak od vežbanja
Istraživanja pokazuju da antiinflamatorna i antioksidativna jedinjenja u trešnjama mogu pomoći u ublažavanju bolova u mišićima izazvanih vežbanjem, oštećenja i upale. Čini se da su trešnje i njihov sok efikasniji od slatkih sorti, iako oboje mogu pomoći sportistima.
Utvrđeno je da sok i koncentrat od trešnje ubrzavaju oporavak mišića, smanjuju bolove u mišićima izazvanim vežbanjem i sprečavaju gubitak snage kod elitnih sportista, kao što su biciklisti i maratonci.
Pored toga, neki dokazi sugerišu da proizvodi od višnje mogu poboljšati performanse vežbanja. Studija na 27 trkača izdržljivosti pokazala je da su oni koji su konzumirali 480 mg trešanja u prahu dnevno tokom 10 dana pre polumaratona u proseku imali 13% brže trke i imali manje bolova u mišićima od placebo grupe.3. Mogu da budu od koristi za zdravlje srca
Povećanje unosa voća bogatog hranljivim sastojcima poput trešanja je dobar način da zaštitite svoje srce. Mnoge studije pokazuju da je ishrana bogata voćem povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Trešnje su posebno korisne u tom pogledu, jer su bogate hranljivim materijama i jedinjenjima za koja se zna da promovišu zdravlje srca, uključujući antioksidante kalijuma i polifenola.
Samo 1 šolja (154 grama) trešanja bez koštica obezbeđuje 10% DV za kalijum, mineral koji je neophodan za održavanje zdravlja srca. Potreban je za održavanje redovnog otkucaja srca i pomaže u uklanjanju viška natrijuma iz vašeg tela, regulišući vaš krvni pritisak. Zbog toga je veći unos kalijuma povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Štaviše, trešnje su bogate moćnim antioksidansima polifenola, uključujući antocijanine, flavonole i katehine, koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca štiteći od oštećenja ćelija i smanjujući upalu. Studija na 84.158 ljudi je otkrila da je veći unos polifenola — posebno antocijanina, flavonola i katehina — povezan sa značajno smanjenim rizikom od srčanih bolesti tokom 5 godina.4. Mogu da ublaže simptome artritisa i gihta
Zbog svog snažnog antiinflamatornog dejstva, trešnje mogu da smanje simptome artritisa i gihta, vrste artritisa uzrokovane nagomilavanjem mokraćne kiseline koja može dovesti do ekstremnog otoka, upale i bolova u zglobovima. Mnoge studije pokazuju da trešnje pomažu u inhibiranju oksidativnog stresa i smanjenju upale suzbijanjem inflamatornih proteina, što može pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa artritisom.
Osim toga, mogu smanjiti nivoe mokraćne kiseline u vašem telu, što ih čini posebno korisnim za one sa gihtom.
Studija na 10 žena otkrila je da konzumacija 2 porcije (280 grama) slatkih trešanja nakon napornog dana preko noći snižava nivoe inflamatornog markera C-reaktivnog proteina (CRP) i značajno smanjuje nivoe mokraćne kiseline 5 sati nakon konzumiranja.
Druga studija na 633 osobe sa gihtom pokazala je da su oni koji su jeli sveže trešnje tokom 2 dana imali 35% manje napada gihta od onih koji nisu jeli voće. Pored toga, studija je otkrila da kada se unos trešanja kombinuje sa lekom za giht alopurinolom, napadi gihta su bili 75% manje verovatni nego tokom perioda kada pacijenti nisu konzumirali ni trešnje ni alopurinol.5. Mogu da poboljšaju kvalitet sna
Konzumacija trešanja ili ispijanje kiselog soka od trešanja može vam pomoći da poboljšate kvalitet sna. Ove prednosti koje podstiču spavanje mogu se pripisati visokoj koncentraciji biljnih jedinjenja u voću. Pored toga, trešnje sadrže melatonin, supstancu koja pomaže u regulisanju ciklusa spavanja i buđenja. Studija na 20 ljudi pokazala je da su oni koji su pili koncentrat soka od trešnje tokom 7 dana imali značajno povećanje nivoa melatonina, trajanja sna i kvaliteta sna, u poređenju sa placebom.
Slično, dvonedeljna studija na starijim odraslim osobama sa nesanicom otkrila je da ispijanje 1 šolje (240 ml) kiselog soka od trešnje pre spavanja povećava vreme spavanja za 84 minuta.
Međutim, ove studije koriste koncentrovane proizvode od trešanja. Nejasno je da li bi jedenje svežih trešanja pre spavanja imalo isti efekat. Na kraju, potrebno je više studija da bi se bolje razumelo kako konzumiranje trešanja i proizvoda od trešanja može imati uticaj na spavanje. -
Pročitajte i...
Zašto je mladi luk dobar za vas? Ukusno povrće sa velikim zdravstvenim benefitima
Mladi luk je povrće bogato hranljivim materijama koje pruža brojne zdravstvene koristi. Podržava zdravlje očiju, poboljšava varenje, jača srce i kosti, i doprinosi blistavosti kože.
Kako pobediti prolećni umor? Pet jednostavnih saveta
Zašto se često osećamo umorno, iscrpljeno i bez energije, uprkos pozitivnoj atmosferi koju sa sobom nosi dugo očekivano proleće? Ovaj fenomen poznat je kao prolećna malaksalost ili prolećni umor.
Simptomi nedostatka vitamina C
Vitamin C je esencijalan za rast i razvoj organizma. Nedostatak ovog vitamina, poznat kao skorbut, nastaje kada telo ne dobija dovoljno vitamina C iz ishrane. Budući da telo ne proizvodi vitamin C, neophodno je unositi ga putem hrane, prvenstveno voća i povrća.
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: