Tradicionalna baklava sa orasima

Ukus i miris detinjstva koji budi sva vaša čula...

21-12-2023

|

10:12

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

500 g kora za baklavu
500 g mlevenih oraha
200 g margarina
100 ml ulja
100 g šećera

Preliv za baklavu:

3 čaše (od 250 ml) šećera
4 čaše vode
1 limun - sok

Priprema:

Izmešati samlevene orahe i 100 g šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore. Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.

Margarin i ulje staviti na šporet, da se margarin istopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim, margarinom i uljem, pa ostaviti 15 minuta da baklava upije masnoću. Peći na 180 stepeni.

Preliv za baklavu: vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta. Prohlađenu baklavu preliti toplim sirupom.


PRIJATNO!