Baklava sa pistaćima!

Uživajte u ovoj luksuznoj verziji baklave sa bogatim ukusom pistaća!

23-01-2025

|

10:48

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
250 g neslanih pistaća (sitno mlevenih)
200 g putera (istopljenog)
100 g šećera

Za sirup:

250 g šećera
200 ml vode
100 ml meda
Sok od ½ limuna
1 kašičica ružine vode (po želji)

Priprema:

Sameljite pistaće i pomešajte ih sa šećerom. Premažite pleh puterom i ređajte tri kore premazujući svaku puterom. Pospite pistaćima i ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal, završavajući korama. Isecite baklavu na rombove i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Prokuvajte vodu i šećer, dodajte med i limunov sok, kuvajte još nekoliko minuta i ostavite da se prohladi. Vrelu baklavu prelijte mlakim sirupom i ostavite da upije nekoliko sati ili preko noći.

PRIPREMA!