Baklava sa pistaćima!
Uživajte u ovoj luksuznoj verziji baklave sa bogatim ukusom pistaća!
23-01-2025
|10:48
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
250 g neslanih pistaća (sitno mlevenih)
200 g putera (istopljenog)
100 g šećera
Za sirup:
250 g šećera
200 ml vode
100 ml meda
Sok od ½ limuna
1 kašičica ružine vode (po želji)
Priprema:
Sameljite pistaće i pomešajte ih sa šećerom. Premažite pleh puterom i ređajte tri kore premazujući svaku puterom. Pospite pistaćima i ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal, završavajući korama. Isecite baklavu na rombove i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Prokuvajte vodu i šećer, dodajte med i limunov sok, kuvajte još nekoliko minuta i ostavite da se prohladi. Vrelu baklavu prelijte mlakim sirupom i ostavite da upije nekoliko sati ili preko noći.
PRIPREMA!