Lagana torta sa jagodama
Sezona jagoda relativno kratko traje, a kako gotovo da nema osobe koja ne voli ovo voće, bila bi prava šteta da propustimo pripremu deserta koja uključuje sveže jagode...
20-05-2025
|11:52
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci
Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 vanilin šećer
Za fil:
500 ml slatke pavlake
250 g krem sira ili mascarponea
2–3 kašike šećera u prahu (po ukusu)
1 kesica želatina (opciono, za čvršći fil)
Za dekoraciju:
300–400 g svežih jagoda
1 kesica crvenog preliva za torte
2 kašike šećera
250 ml vode
Priprema:
Počnite od pripreme biskvita. Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg, zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada smesa postane sjajna i gusta, dodajte umućena žumanca i pažljivo sjedinite. Umešajte prosejano brašno s praškom za pecivo i sve lagano sjedinite špatulom. Smesu sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje (otprilike 30x40 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga pažljivo presecite na dve jednake kore.
Dok se biskvit hladi, pripremite fil. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. U posebnoj posudi sjedinite krem sir i šećer u prahu, pa dodajte umućen šlag i sve lagano sjedinite u glatku kremu. Ako želite da fil bude čvršći i stabilniji, dodajte želatin pripremljen po uputstvu s kesice i dobro promešajte.
Na tacnu stavite prvu koru biskvita, premažite je polovinom fila, pa poređajte iseckane sveže jagode preko kreme. Preklopite drugom korom, koju zatim premažite ostatkom fila. Po vrhu rasporedite cele ili polovine jagoda.
Za završni sjaj, pripremite preliv za torte: pomešajte sadržaj kesice sa šećerom i vodom, kratko kuvajte dok ne proključa i zgusne se, pa još topao, pažljivo prelijte preko jagoda.
Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći da se lepo stegne i sjedini.
PRIJATNO!