Loara: Savršena torta sa lešnicima i belom čokoladom
Ova torta sa lešnicima, belom čokoladom i kremastim filom savršen je izbor za sve ljubitelje bogatih, čokoladnih poslastica. Naizmenično pečene kore, bogat fil i elegantni ganaš čine je i vizuelno privlačnom, idealnom za posebne prilike ili slavlje.
25-11-2025
|12:18
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- Za kore (4 komada):
- 4 belanceta
- 200 g šećera
- 7 kašika mlevenih lešnika
- nekoliko kapi limuna
Za fil:
- 16 žumanaca
- 2 kašike brašna
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 750 ml mleka
- 200 g bele čokolade
- 200 g putera na sobnoj temperaturi
- 50 g šećera u prahu
- 250 g mlevenog keksa
- listići badema za dekoraciju
Za ganaš:
- 120 ml slatke pavlake
- 200 g bele čokolade
- 50 g crne čokolade
Priprema:
Za kore umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i nekoliko kapi limuna, a zatim pažljivo umešajte mlevene lešnike. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 45 minuta na 150°C, ponovite postupak za sve četiri kore i ohladite. Za fil umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom, a zatim ukuvajte u vruće mleko dok se ne zgusne. Dodajte belu čokoladu dok se ne otopi, potom umešajte puter sa šećerom u prahu i mleveni keks. Kore filujte naizmenično, završite filom i dekorirajte listićima badema. Za ganaš istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom i crnu čokoladu posebno, prelijte tortu belim ganašom i napravite spirale crnom čokoladom. Ostavite u frižideru 10 minuta da se stegne.
PRIJATNO!