Loara: Savršena torta sa lešnicima i belom čokoladom

Ova torta sa lešnicima, belom čokoladom i kremastim filom savršen je izbor za sve ljubitelje bogatih, čokoladnih poslastica. Naizmenično pečene kore, bogat fil i elegantni ganaš čine je i vizuelno privlačnom, idealnom za posebne prilike ili slavlje.

25-11-2025

|

12:18

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

  • Za kore (4 komada):
  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 7 kašika mlevenih lešnika
  • nekoliko kapi limuna

Za fil:

  • 16 žumanaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 750 ml mleka
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g putera na sobnoj temperaturi
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g mlevenog keksa
  • listići badema za dekoraciju

Za ganaš:

  • 120 ml slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade
  • 50 g crne čokolade

Priprema:

Za kore umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i nekoliko kapi limuna, a zatim pažljivo umešajte mlevene lešnike. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 45 minuta na 150°C, ponovite postupak za sve četiri kore i ohladite. Za fil umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom, a zatim ukuvajte u vruće mleko dok se ne zgusne. Dodajte belu čokoladu dok se ne otopi, potom umešajte puter sa šećerom u prahu i mleveni keks. Kore filujte naizmenično, završite filom i dekorirajte listićima badema. Za ganaš istopite belu čokoladu sa slatkom pavlakom i crnu čokoladu posebno, prelijte tortu belim ganašom i napravite spirale crnom čokoladom. Ostavite u frižideru 10 minuta da se stegne.

PRIJATNO!