Testenina sa dagnjama

Nakon praznika i jake hrane pravo je vreme da pređemo na neko laganije, aromatično jelo, koje konačno može i da nas podseti na sunčane dane i odmaranje na plaži.

14-01-2025

|

11:30

|

Autor / Izvor: Naxi media


Sastojci:


400 g svežih dagnji
300 g testenine (špagete ili linguine)
4 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 čaše belog vina
1 svež paradajz (ili 100 g pelata)
Peršun (svež, sitno seckan)
Prstohvat čilija (po želji)
So i biber po ukusu

Priprema:

Dobro operite i očistite dagnje pod mlazom hladne vode. Bacite one koje su već otvorene i ne zatvore se kada ih blago udarite o površinu. Skuvajte testeninu u velikoj šerpi s posoljenom vodom prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte malo vode u kojoj se testenina kuvala. U širokom tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite sitno seckani beli luk dok ne zamiriše. Dodajte čili ako ga koristite. Ubacite dagnje u tiganj, prelijte ih belim vinom i poklopite. Kuvajte 7–8 minuta dok se školjke ne otvore. Bacite sve koje ostanu zatvorene. Dodajte sitno seckan paradajz ili pelat i kuvajte još nekoliko minuta.


U sos dodajte skuvanu testeninu i malo sačuvane vode od kuvanja, ako je potrebno da se sos bolje sjedini. Dobro promešajte kako bi testenina upila ukuse. Poslužite odmah, posuto svežim peršunom i uz dodatak bibera po ukusu. Po želji možete dodati i malo rendanog parmezana, iako tradicionalno nije neophodan uz plodove mora.

PRIJATNO!