-
Poslednjih 5 pesama
- Oliver Dragojević - Kad mi dodješ ti
- Bajaga - Vidi Sta Sam Ti Uradio Od Pesme Mama
- Tap 011 - Dosadan Dan
- Dino Merlin - Zauvijek Ovako
- Neverne Bebe I Neno Belan - Zajedno
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Teleći gulaš sa paprikom
Recept za prave gurmane i ljubitelje kuvanih jela. Paprika ovom jelu daje posebnu aromu i sigurno će vam prijati u ovom periodu kada se lagano opraštamo od letnjih dana i ulazimo u jesen...
Keks od grčkog jogurta
Jednostavan biskvit koji može da bude lagana đačka užina, posluženje za goste ili dodatak uz obrok...
-
Zdravlje
Da li je bundeva voće ili povrće i koliko je zapravo zdrava?
Večita dilema: da li je bundeva povrće? Ali ima semenke, pa znači da je voće? A da li se bundeva razlikuje od tikve ili tikvice? Dok provodite sate pripremajući pitu ili čorbu od bundeve, ovakva pitanja lako mogu da vam padnu na pamet...
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
-
Putovanja
Evropska prestonica sa najlepšim kruzer lukama na svetu
U poređenju desetina glavnih kruzer luka širom sveta, osiguravajuća kompanija AllClear je samo jednoj dodelila savršenih 100 poena - možete li pogoditi koja?
Jesenji šarm Pariza: Idealan period da posetite ovaj grad
Pariz je predivan u svako doba godine, ali tokom jeseni njegov šarm posebno dolazi do izražaja. Šetnje kroz zlatno lišće, miris kiše i toplih kroasana stvaraju neponovljivu atmosferu koja ovu sezonu čini nezaboravnom. Iskoristitite zato ovaj period i posetite grad koji će vas opčiniti svojom neverovatnom energijom.
-
Preporučujemo
Naučite da perete veš kao profesionalac i očuvate odeću!
Kažu da su pravila tu da bi se kršila, ali to nikako ne važi za pranje veša. Jedna pogrešna odluka može uništiti vašu omiljenu majicu ili pantalone zauvek. Kako da garderoba što duže ostane sveža i očuvana? Pratite jednostavna pravila...
Kulinarsko saveti za savršenu testeninu koji vam možda nisu poznati!
Iako se čini da je kuvanje testenine najjednostavniji kulinarski zadatak, verovatno vam se bar jednom dogodilo da bude prekuvana, bezukusna ili potpuno neukusna. Uz ovih pet proverenih saveta, takve greške možete lako da izbegnete, a samo je važno da pratite svaki korak.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.67 125.55 126.43 USD 98.15 98.84 99.53
-
Taste Atlas ponovo objavio listu najboljih srpskih jela!
Popularni gastronomski portal Taste Atlas nedavno je objavio listu najboljih srpskih jela na osnovu ocena svojih korisnika. Na listi se nalazi čak 72 specijaliteta, među kojima su neka možda neočekivana za one koji nisu dobro upoznati sa bogatom srpskom kuhinjom. Inače, poznato je da Taste Atlas često testira mišljenje korisnika i da isto tako često objavljuje liste najboljih jela...
18-10-2024 | 13:27 | Autor/Izvor: Naxi media, Taste Atlas
Foto: Bigstock, Baloncici
Na samom vrhu liste našle su se pazarske mantije.
Kako navodi Taste Atlas, pazarske mantije su tradicionalno jelo iz Novog Pazara, koje podseća na bosanski burek po ukusu, ali se razlikuje po obliku. Ove male kuglice od testa, koje se ređaju i peku zajedno u tepsiji, čine ovo jelo jedinstvenim. Testo se razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junetinom, začinjeno solju, biberom i lukom, uz malo ulja. Nakon punjenja, testo se oblikuje u loptice, ređa u tepsiju i peče, obično u tradicionalnim pećima koje daju karakterističan ukus i miris mantijama.
Mantije se tradicionalno poslužuju sa jogurtom, koji se preliva preko njih dok su još tople, čime se upotpunjuje njihov bogat ukus.Leskovački domaći ajvar se našao na drugom mestu. Ovo je tradicionalni srpski namaz. Ovaj ajvar se pravi isključivo od lokalnih sorti crvene paprike. Paprika se peče na otvorenoj vatri, zatim se čisti, melje, suši i polako prži ručno.
Na trećem mestu je užička komplet lepinja, koja je proglašena i za najbolji doručak. Reč "komplet" se slobodno može prevesti kao "lepinja sa sve", a tradicionalno se povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Veruje se da je komplet lepinja nastala negde pre Drugog svetskog rata, a naziv je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.Evo prvih 15 jela sa liste koja su proglašena najboljim srpskim specijalitetima prema Taste Atlas-u:
Pazarske mantije
Leskovački ajvar
Komplet lepinja
Leskovački roštilj
Petrovački kulen
Leskovački voz
Užička pršuta
Sarma
Pljeskavica
Burek sa sirom
Bela čorba
Pirotska peglana kobasica
Krofne
Pasulj
Urnebes.
Portal Taste Atlas je inače poznat po tome što se bavi istraživanjem i promocijom tradicionalnih jela širom sveta, a njihove liste su sastavljene na osnovu iskustava i ocena korisnika. Ova lista srpskih jela ističe bogatstvo i raznovrsnost lokalne kuhinje, a ceo spisak možete da pročitate OVDE. -
Pročitajte i...
Novi japanski rekord: Skoro 100.000 ljudi starijih od 100 godina
Broj ljudi u Japanu koji su napunili ili prešli stotu godina dostigao je neverovatnih 99.763, postavljajući novi rekord po 55. put zaredom. Među njima, žene čine ogromnih 88 odsto, što dodatno ističe dugovečnost japanskih dama.
Zašto plač bebe može da izazove osećaj toplote kod odraslih?
Ako vam zvuk plača bebe izaziva crvenilo lica, niste ništa umislili. Novo istraživanje otkriva da bebin plač, posebno onaj koji signalizira bol zaista izaziva „topli talas“ na licu odraslih, verovatno kao način da nas podstakne na reakciju.
Deset stvari koje generacija Z nikako ne podnosi kod Milenijalaca!
Milenijalci su poznati i kao Generacija Y, a rođeni su u periodu između ranih 1980-ih i sredine 1990-ih. Nakon njih došla je generacija Z (Gen Z), takođe poznata kao Post-Milenijalci, Zoomeri ili iGen, odnosno oni rođeni od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih.
Zašto zaboravite šta radite kada uđete u novu sobu?
Kognitivni neuronaučnik dr Kristijan Džerett objašnjava kako su naše uspomene ranjive na takozvani „efekat vrata”. Ne brinite, mnogi u životu dožive ovo iskustvo, niste jedini...
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: