-
Poslednjih 5 pesama
- Bebi Dol - Brazil
- Bijelo dugme - Ružica si bila
- U Škripcu - Izgleda Da Nismo Sami
- Boris Novković - Kad Te On Ostavi
- Kerber - Hajde da se volimo
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krompir sa slaninom i belim lukom
Pripremite danas zapečeni mladi krompir sa belim lukom i slaninom. Ovo je pravo prolećno jelo koje će uz zelenu salatu i mladi luk biti još ukusnije, a mnoge će vratiti u detinjstvo.
Pasta sa lososom
Ovo je pasta koja će vas oduševiti i probuditi sva vaša čula. Uživajte u ovom jednostavnom obroku uz čašu hladne limunade ili kvalitetnog belog vina...
-
Zdravlje
Devet napitaka koje treba da izbegavate ako vodite računa o zdravlju
Neka pića koji mnogi od nas svakodnevno kozumiraju predstavljaju rizik za zdravlje. Možda smatramo da su neka zdravija i bolja opcija od gaziranih pića, ali neki podaci govore suprotno.
Šta tvrdi nauka: Da li je kolagen zaista najmoćniji suplement?
Poslednjih godina kolagen koristi sve veći broj ljudi, a njegovoj popularnosti dodatno doprinose poznate ličnosti i influenseri, svakodnevno promovišući ideju o njegovom čudotvornom dejstvu na nokte, kožu i kosu.
-
Putovanja
Najdinamičniji gradovi sveta: London opet na vrhu, a evo ko ga prati!
Redakcija magazina Time Out donosi pregled najuspešnijih urbanih sredina na osnovu opsežnog istraživanja IESE Cities in Motion indeksa.
Ova udaljena italijanska regija biće domaćin „najčarobnije žurke na svetu“ ove godine
Detour Discotheque je do sada organizovao spektakularne žurke na vrhovima planina i udaljenim ostrvima, a sada stiže u Apuliju!
-
Preporučujemo
Pet biljaka za prelepo prolećno dvorište bez mnogo održavanja
Proleće je pravo vreme da udahnete novi život svom dvorištu – bilo da raspolažete prostranim vrtom ili malim zelenim kutkom. Sadnja biljaka koje ne zahtevaju previše nege odličan je način da oplemenite prostor bez dodatnog opterećenja. Donosimo vam pet idealnih biljaka koje će uneti boju, miris i eleganciju u vaše dvorište, a pritom ne traže mnogo pažnje.
Efikasna rešenja za uklanjanje neprijatnih mirisa u frižideru
Sigurno ste se bar nekad susreli sa neprijatnim mirisima koji dolaze iz frižidera. Čak iako ste prečistili sve i izbacili hranu, moguće je da je frižider zadržao neprijatan miris. Iapk moguće je rešiti se neprijatnih mirisa u frižideru i kanti koristeći prirodne metode koje će vaš dom ispuniti prijatnim mirisom.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.37 117.19 118.01 CHF 124.22 125.10 125.97 USD 102.31 103.04 103.76
-
Taste Atlas ponovo objavio listu najboljih srpskih jela!
Popularni gastronomski portal Taste Atlas nedavno je objavio listu najboljih srpskih jela na osnovu ocena svojih korisnika. Na listi se nalazi čak 72 specijaliteta, među kojima su neka možda neočekivana za one koji nisu dobro upoznati sa bogatom srpskom kuhinjom. Inače, poznato je da Taste Atlas često testira mišljenje korisnika i da isto tako često objavljuje liste najboljih jela...
18-10-2024 | 13:27 | Autor/Izvor: Naxi media, Taste Atlas
Foto: Bigstock, Baloncici
Na samom vrhu liste našle su se pazarske mantije.
Kako navodi Taste Atlas, pazarske mantije su tradicionalno jelo iz Novog Pazara, koje podseća na bosanski burek po ukusu, ali se razlikuje po obliku. Ove male kuglice od testa, koje se ređaju i peku zajedno u tepsiji, čine ovo jelo jedinstvenim. Testo se razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junetinom, začinjeno solju, biberom i lukom, uz malo ulja. Nakon punjenja, testo se oblikuje u loptice, ređa u tepsiju i peče, obično u tradicionalnim pećima koje daju karakterističan ukus i miris mantijama.
Mantije se tradicionalno poslužuju sa jogurtom, koji se preliva preko njih dok su još tople, čime se upotpunjuje njihov bogat ukus.Leskovački domaći ajvar se našao na drugom mestu. Ovo je tradicionalni srpski namaz. Ovaj ajvar se pravi isključivo od lokalnih sorti crvene paprike. Paprika se peče na otvorenoj vatri, zatim se čisti, melje, suši i polako prži ručno.
Na trećem mestu je užička komplet lepinja, koja je proglašena i za najbolji doručak. Reč "komplet" se slobodno može prevesti kao "lepinja sa sve", a tradicionalno se povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Veruje se da je komplet lepinja nastala negde pre Drugog svetskog rata, a naziv je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.Evo prvih 15 jela sa liste koja su proglašena najboljim srpskim specijalitetima prema Taste Atlas-u:
Pazarske mantije
Leskovački ajvar
Komplet lepinja
Leskovački roštilj
Petrovački kulen
Leskovački voz
Užička pršuta
Sarma
Pljeskavica
Burek sa sirom
Bela čorba
Pirotska peglana kobasica
Krofne
Pasulj
Urnebes.
Portal Taste Atlas je inače poznat po tome što se bavi istraživanjem i promocijom tradicionalnih jela širom sveta, a njihove liste su sastavljene na osnovu iskustava i ocena korisnika. Ova lista srpskih jela ističe bogatstvo i raznovrsnost lokalne kuhinje, a ceo spisak možete da pročitate OVDE. -
Pročitajte i...
Zemlja se sve sporije okreće – i to bi moglo da objasni zašto danas imamo kiseonik
Rotacija Zemlje usporava još od njenog nastanka pre oko 4,5 milijardi godina, a dani na našoj planeti postaju sve duži. Iako su te promene gotovo neprimetne na ljudskoj vremenskoj skali, tokom milijardi godina imale su značajne posledice – uključujući i pojavu kiseonika u Zemljinoj atmosferi, pokazuje istraživanje objavljeno 2021. godine.
Kako se određuje cena umetničkih dela? Faktori koji prave razliku
Procena vrednosti umetničkih dela je složen proces koji uključuje analizu različitih faktora koji utiču na varijacije u cenama. Umetnička dela su po prirodi heterogena i razlikuju se prema starosti umetnika, veličini dela, tehnici, žanru, poreklu, kao i pominjanjima u literaturi ili izlaganjima na izložbama.
Naučnici tvrde da su otkrili novu boju koju ljudsko oko nikada ranije nije videlo
Po prvi put, moguće je da su ljudi ugledali deo spektra boja koji se inače nalazi izvan granica naše percepcije – uključujući „plavo-zelenu boju neviđene zasićenosti“.
Slavimo Svetski dan knjige: Koliko često čitate?
Danas, 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: