-
Poslednjih 5 pesama
- Željko Bebek - Mene tjera neki vrag
- Tony Cetinski - Pisi Propalo
- Riblja čorba - Kad sam bio mlad
- Merlin - Sve Do Medalje
- Zdravko Čolić - Madjarica
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Grčka musaka sa šampinjonima
Vrlo interesantna musaka koja će oduševiti sve ljubitelje šampinjona...
Osvežavajući voćni koktel!
Ovaj koktel je idealan i za nas i za decu jer ne sadrži alkohol. Osvežiće nas tokom vrućina, a svakako je savršena zamena za kupovne, industrijske sokove...
-
Zdravlje
Evo šta se dešava u telu tokom šest sati nakon prve jutarnje kafe
Mozak je izuzetno složen sistem, koji se neprestano prilagođava. Što češće konzumirate kafu, u mozgu se stvara veći broj adenozinskih receptora, zbog čega vam s vremenom može biti potrebno više kofeina da biste ostali budni nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mlađim danima.
Šest znakova da vam nedostaje kalijum: Evo kako da ga nadoknadite
Kalijum je mineral koji se često zanemaruje, iako ima presudnu ulogu u funkcionisanju tela – od pravilnog rada mišića i srca, do regulacije krvnog pritiska i održavanja ravnoteže tečnosti. Njegov dovoljan unos može imati veći efekat na snižavanje pritiska čak i od smanjenja unosa soli, zbog čega je važno prepoznati signale koje telo šalje kada mu ovog minerala nedostaje.
-
-
Putovanja
Da li je ovo najbolji grad za stanovanje u 2025. godini?
Beč je ponovo dospeo u žižu međunarodne pažnje zahvaljujući izuzetnom kvalitetu života – ali ovog puta sa posebnim naglaskom na stanovanje. Prema najnovijem izdanju prestižnog magazina Monocle, austrijska prestonica proglašena je najboljim gradom na svetu za stanovanje u 2025. godini.
Velika vest: Avio-kompanije u Evropi više neće smeti da naplaćuju ručni prtljag
Putnici u EU uskoro će moći da ponesu kabinski prtljag bez dodatne nadoknade, a evo šta za sada znamo...
-
Preporučujemo
Koliko je dovoljno? Proverite da li koristite previše deterdženta prilikom pranja u veš mašini
Ako vam se dešava da odeća nakon pranja u veš mašini deluje grubo, kruto ili neprijatno na dodir – iako je naizgled čista i mirišljava – možda niste ni svesni da koristite previše deterdženta. Prekomerna količina praška ili tečnog sredstva ne znači nužno bolje pranje, a često može imati suprotan efekat: vlakna postaju tvrđa, koža iritirana, a mašina se dodatno opterećuje. Vreme je da proverite – možda je manje zapravo više kada je deterdžent u pitanju.
Sunčani dani – idealno vreme za pranje zavesa, ali koliko često bi to trebalo da radimo?
Leto je donelo sunčane i tople dan, što znači da je pravo vreme za pranje zavesa. Ipak, mnogi nisu sigurni koliko često bi trebalo da ih peru. Stručnjaci za čišćenje upozoravaju da prljave zavese mogu zadržavati prašinu, alergene i neprijatne mirise, čineći prostor nezdravim i vizuelno neurednim.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.32 117.14 117.96 CHF 124.52 125.40 126.27 USD 98.69 99.38 100.08
-
Taste Atlas ponovo objavio listu najboljih srpskih jela!
Popularni gastronomski portal Taste Atlas nedavno je objavio listu najboljih srpskih jela na osnovu ocena svojih korisnika. Na listi se nalazi čak 72 specijaliteta, među kojima su neka možda neočekivana za one koji nisu dobro upoznati sa bogatom srpskom kuhinjom. Inače, poznato je da Taste Atlas često testira mišljenje korisnika i da isto tako često objavljuje liste najboljih jela...
18-10-2024 | 13:27 | Autor/Izvor: Naxi media, Taste Atlas
Foto: Bigstock, Baloncici
Na samom vrhu liste našle su se pazarske mantije.
Kako navodi Taste Atlas, pazarske mantije su tradicionalno jelo iz Novog Pazara, koje podseća na bosanski burek po ukusu, ali se razlikuje po obliku. Ove male kuglice od testa, koje se ređaju i peku zajedno u tepsiji, čine ovo jelo jedinstvenim. Testo se razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junetinom, začinjeno solju, biberom i lukom, uz malo ulja. Nakon punjenja, testo se oblikuje u loptice, ređa u tepsiju i peče, obično u tradicionalnim pećima koje daju karakterističan ukus i miris mantijama.
Mantije se tradicionalno poslužuju sa jogurtom, koji se preliva preko njih dok su još tople, čime se upotpunjuje njihov bogat ukus.Leskovački domaći ajvar se našao na drugom mestu. Ovo je tradicionalni srpski namaz. Ovaj ajvar se pravi isključivo od lokalnih sorti crvene paprike. Paprika se peče na otvorenoj vatri, zatim se čisti, melje, suši i polako prži ručno.
Na trećem mestu je užička komplet lepinja, koja je proglašena i za najbolji doručak. Reč "komplet" se slobodno može prevesti kao "lepinja sa sve", a tradicionalno se povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Veruje se da je komplet lepinja nastala negde pre Drugog svetskog rata, a naziv je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.Evo prvih 15 jela sa liste koja su proglašena najboljim srpskim specijalitetima prema Taste Atlas-u:
Pazarske mantije
Leskovački ajvar
Komplet lepinja
Leskovački roštilj
Petrovački kulen
Leskovački voz
Užička pršuta
Sarma
Pljeskavica
Burek sa sirom
Bela čorba
Pirotska peglana kobasica
Krofne
Pasulj
Urnebes.
Portal Taste Atlas je inače poznat po tome što se bavi istraživanjem i promocijom tradicionalnih jela širom sveta, a njihove liste su sastavljene na osnovu iskustava i ocena korisnika. Ova lista srpskih jela ističe bogatstvo i raznovrsnost lokalne kuhinje, a ceo spisak možete da pročitate OVDE. -
Pročitajte i...
Ruski rudari pronašli bubašvabu staru 40 miliona godina
Fosilizovani insekt otkriven je u komadu ćilibara u Kalinjingradskoj oblasti.
Zašto ptice imaju neobičan apetit i obožavaju kiselu hranu?
Dok većina sisara instinktivno izbegava kiselu hranu, crvendać bez problema pojede bobice koje su toliko kisele da bi većini ljudi naterale suze na oči. Kako ptice uspevaju da podnesu takve količine kiseline?
Gen Z koristi ChatGPT kao terapiju - stručnjaci upozoravaju na rizike
Na društvenim mrežama sve je više primera ljudi koji koriste ChatGPT kao zamenu za psihoterapiju, uz tvrdnje da im svakodnevni razgovori sa četbotom pomažu više nego godine klasične terapije. Licencirani terapeuti, međutim, upozoravaju da korišćenje veštačke inteligencije na ovaj način sa sobom nosi mnoge rizike koji se često zanemaruju.
Istina ili mit? Da li zaista gutamo paukove tokom noći
Često nailazimo na podatak da ljudi tokom godine u snu pojedu u proseku osam paukova, ali realnost je sasvim drugačija.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: