Taste Atlas ponovo objavio listu najboljih srpskih jela!

Popularni gastronomski portal Taste Atlas nedavno je objavio listu najboljih srpskih jela na osnovu ocena svojih korisnika. Na listi se nalazi čak 72 specijaliteta, među kojima su neka možda neočekivana za one koji nisu dobro upoznati sa bogatom srpskom kuhinjom. Inače, poznato je da Taste Atlas često testira mišljenje korisnika i da isto tako često objavljuje liste najboljih jela...

18-10-2024

|

13:27

|

Autor / Izvor: Naxi media, Taste Atlas


Na samom vrhu liste našle su se pazarske mantije.


Kako navodi Taste Atlas, pazarske mantije su tradicionalno jelo iz Novog Pazara, koje podseća na bosanski burek po ukusu, ali se razlikuje po obliku. Ove male kuglice od testa, koje se ređaju i peku zajedno u tepsiji, čine ovo jelo jedinstvenim. Testo se razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junetinom, začinjeno solju, biberom i lukom, uz malo ulja. Nakon punjenja, testo se oblikuje u loptice, ređa u tepsiju i peče, obično u tradicionalnim pećima koje daju karakterističan ukus i miris mantijama.


Mantije se tradicionalno poslužuju sa jogurtom, koji se preliva preko njih dok su još tople, čime se upotpunjuje njihov bogat ukus.

Leskovački domaći ajvar se našao na drugom mestu. Ovo je tradicionalni srpski namaz. Ovaj ajvar se pravi isključivo od lokalnih sorti crvene paprike. Paprika se peče na otvorenoj vatri, zatim se čisti, melje, suši i polako prži ručno.


Na trećem mestu je užička komplet lepinja, koja je proglašena i za najbolji doručak. Reč "komplet" se slobodno može prevesti kao "lepinja sa sve", a tradicionalno se povezuje sa Užicem i Zlatiborom. Veruje se da je komplet lepinja nastala negde pre Drugog svetskog rata, a naziv je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.

Evo prvih 15 jela sa liste koja su proglašena najboljim srpskim specijalitetima prema Taste Atlas-u:

Pazarske mantije
Leskovački ajvar
Komplet lepinja
Leskovački roštilj
Petrovački kulen
Leskovački voz
Užička pršuta
Sarma
Pljeskavica
Burek sa sirom
Bela čorba
Pirotska peglana kobasica
Krofne
Pasulj
Urnebes.

Portal Taste Atlas je inače poznat po tome što se bavi istraživanjem i promocijom tradicionalnih jela širom sveta, a njihove liste su sastavljene na osnovu iskustava i ocena korisnika. Ova lista srpskih jela ističe bogatstvo i raznovrsnost lokalne kuhinje, a ceo spisak možete da pročitate OVDE.