Tart sa čokoladom i malinama
Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.
26-09-2024
|11:23
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
Za koru:
200 g brašna
100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
50 g šećera u prahu
Prstohvat soli
1 jaje
Za fil:
200 g tamne čokolade (iseckane na komadiće)
200 ml slatke pavlake
200 g malina (svežih ili zamrznutih)
2 kašike šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte maslac iseckan na kockice i mešajte prstima dok smesa ne postane mrvičasta. Dodajte jaje i brzo umesite testo. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Nakon što se testo ohladilo, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i obložite dno i stranice kalupa za tart (oko 24 cm prečnika). Izbockajte dno viljuškom i stavite u rernu da se peče 15-20 minuta ili dok ne postane lagano zlatno smeđe. Dok se kora peče, pripremite fil. Stavite slatku pavlaku u posudu i zagrejte ga na laganoj vatri. Kad provri, sklonite sa vatre i dodajte iseckanu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.Kada je kora pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Zatim rasporedite maline po dnu kore.
Prelijte čokoladnu smesu preko malina i poravnajte površinu. Stavite tart u frižider da se potpuno stegne, barem 2-3 sata ili preko noći. Pre posluživanja ukrasite tart dodatnim svežim malinama i pospite šećerom u prahu, po želji.
PRIJATNO!